Skocz do zawartości

System windows wykrył problem z dyskiem twardym

Recommended Posts

Witam, wczoraj mój komputer był przenoszony i to dość "energicznie" więc mogło się coś stać z dyskiem. Już trzeci raz po uruchomieniu systemu pojawia mi się komunikat "System windows wykrył problem z dyskiem twardym".

http://zapodaj.net/c9130aa338f75.png.html

http://zapodaj.net/2ce00c925e556.png.html

http://zapodaj.net/7d7c20af4596f.png.html

Edytowane przez Martines82

Pamiętam że kiedyś nie wykrywało mi dysku, ale poruszanie kablem pomogło. Programy diagnostyczne nic nie wykryły? wegług nich z dyskiem jest wszysko wporzątku? No i nie bardzo wiem czego szukać w tym podglądzie zdarzeń, nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest w systemie :)

Ja tam widzę dużo błędów BTHUSB. Wpisz w gogle tam trochę tego jest jak naprawić.

http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/smart/strona3.php -  Poczytaj bo ten error,o którym piszesz może być przyczyną problemu a wiąże się ona prawdopodobnie z "energicznym" przenoszeniem...niestety.

Nie mogę nic zrobić ze swoim postem,coś się pop....o

Edytowane przez jarrino

BTHUB - za bluetooth odpowiedzialny jest. Co to za komputer i czy podkręcone w nim coś jest, przecież tam taka kaszana jest w tym dzienniku że mało. Kernel-Power, DWM, Procesor-Power - jaki system taki dziennik wysypał. Dysk ma zamiar bad sectora złapać nawet już o tym poinformował.

Komputer ma już swoje lata i miewał nie małe problemy, parę razy zdarzyło się, że dysk nie łączył (pomagało poruszanie kablem), czasem się wieszał, parę razy nie wykrywał karty graficznej i był sygnał z biosu (pomagało ponowne wpięcie karty, czasem musiałem robić to kilka razy zanim zaskoczyło). System jest świeży, trzy dni temu go instalowałem (Win 8 bo 8.1 nie działa na tym procku) i na dzień dobry miałem z min problemy, przestał się wieszać po odpuszczeniu sobie OC procka i ramu (zresetowałem bios), ale miałem też problem z zainstalowaniem sterowników do karty graficznej, ekrany robił się czarny i nie reagował, pomagał reset, dopiero za którymś razem udało się je normalnie zainstalować. A sprzęt to Athlon X2 4200, 3GB DDR1, 8800gt, Asrock 939dual-sata i Amacrox Warrior AX450-PNF.

A bluetooth mam podłączonego do usb, jakiś noname, nie mam do niego sterowników, a w menadżer urządzeń pisze "System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)"

Poskładaj to normalnie, jak komp uruchamia się na popych czy dotyk to to normalne nie jest.

Edit. 

Zapomniałem jesteś pewny że zasilacz jest ok, wyeliminuj wpierw problemy ze sterami do nvidii.

Edytowane przez mklabs

Masz problem z kompem bo w/g tego co znalazłem w dzienniku to:

- Brak kompatybilnego dla 8 procesora zwraca ( może bios, może stery )

- Wywala DWM ( sterowniki grafy ) albo sama grafa nie daje rady

- Ten śmieszny gwizdek Bluetooth

- Zaniki zasilania, nieprawidłowe wyłączenia ( z opisu twojego wnioskuje )

- Nie pełne wsparcie sprzętu dla 8

- System ci się nie chce prawidłowo aktywować

Jak to ma działać to musisz najpierw w jakiś konkretny sposób to sprawdzić, później poskładać, zainstalować system wraz z 100% pewnością co do sterowników.

Stery instalowałem kilka razy aż zaskoczyło, używając Driver Cleaner'a, ale pewnie i tak syf się zrobił, coś tu jest nie tak, pytanie tylko co, karta czy płyta główna, bo jak poruszam komputerem to się czasem karta "odłącza", jest czarny ekran i bios daje sygnał. Gwizdek bluetooth wywaliłem i tak już go nie używam. OC procka i/lub ramu powodował zwiechy, a czasem resety, a reset biosu był dopiero po formacie. Poszukam innego kabla do dysku, może coś pomoże. A sterowniki instaluje tylko do grafiki, ostatnie do 8800GT dla win8 64bit, tych do płyty nie ruszam, na stronie producenta są tylko do XP i 2000. No i sugerujesz, że powinienem zrezygnować z win 8? :)

Nadal podtrzymujesz zdanie, że dysk w każdej chwili może złapać bad sectora?

No i sugerujesz, że powinienem zrezygnować z win 8?

Jesteś pewny sprzętu co do kompatybilności to używaj 8. Jak komp i system będzie stabilny jak skała to możesz nawet go podkręcić. 

I nadal podtrzymujesz zdanie, że dysk w każdej chwili może złapać bad sectora?

Ostrzeżenia 2015-01-14 21:54:38 disk 52 Brak

Ostrzeżenia 2015-01-14 08:56:34 disk 52 Brak

Krytyczne 2015-01-14 21:54:39 DiskDiagnostic 1 Brak

Krytyczne 2015-01-14 08:56:36 DiskDiagnostic 1 Brak

Sam sobie odpowiedz czy twój dysk ma / miał konfortowe warunki do pracy. Jak wszystko będzie ok z kompem to i dysk uciągnie dłużej.

Bez OC komputer jest stabilny, więc go sobie odpuszczę, system działa dobrze dlatego na razie zostanę przy win8, jak coś się będzie działo to pożyczę sobie płytę z win7 i sprawdzę jak na nim działa. Komunikat na razie się nie pojawia, ale na wszelki wypadek zrobię kopię zapasową ważnych plików. Dzięki za pomoc.