jenas 0 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, niedawno kupiłem płytę główna- gigabyte B85-HD3 rev. 2.0 + procesor i5 4460 oraz RAM hyper fury 8GB DDR3- 1600 CL 10 240- Pin UDIMM Kit (2x4GB ) kod producenta : HX316C10FK2/8, zasilacz- BE QUIET BQ L8-600W Złożyłem cały zestaw i komputer się restartował cały czas, więc oddałem do sklepu na seris. Po 2 dniach dostałem odp. że sprzęt jest do odbioru i nie stwierdzono usterek, powiedzieli mi że wina leży po stronie zasilacza lub pamięci. Wczoraj złożyłem PC i wstawiłem stare kości z innego komputera i komputer ruszył. Na nowych nie chce, zadzwoniłem do sklepu powiedzieli żebym zrobił aktualizację biosu na starych pamięciach i wtedy wstawił nowe. Tak też zrobiłem niestety na nowych komputer wydaje dwięki ze speakera i się restartuje... Wie ktoś jak może być przyczyna ? Edytowane 9 Stycznia 2015 przez jenas Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Czy te pamięci są na liście pamięci dedykowanych ze strony Gigabyte? Z tego co napisałeś to wniosek jest tylko jeden,niekompatybilność. Jeśli natomiast są na liście tzn. , że są niesprawne. Cytuj Link to post Share on other sites
jenas 0 Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Czy te pamięci są na liście pamięci dedykowanych ze strony Gigabyte? Z tego co napisałeś to wniosek jest tylko jeden,niekompatybilność. Jeśli natomiast są na liście tzn. , że są niesprawne. Nie ma ich na liście... Czy tylko pamięci z listy będą kompatybilne? Słyszałem, że nie jest to wymóg konieczny. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Oczywiście,że nie jest to wymóg konieczny ale dla składającego komputer jest to pewny wybór. Tych niekompatybilnych jest coraz mniej i wynosi w tej chwili ok.2-3% z tym,że w tym niewielkim procencie mogłeś się zmieścić (tak jak ja kiedyś). Dlatego pogadaj w sklepie może ci wymienią.Jak to normalni ludzie to powinni... Cytuj Link to post Share on other sites
jenas 0 Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Powiedzieli, że jak po upgrade biosu nie zadziałają, to mogę je wymienić. I tu pojawia się pytanie jakie wybrać? W przedziale cenowym do 360zl za 8gb, 2x4 cl 8-10, 1600. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Zrób jak mówili ten upgrade może nie będziesz musiał...? Akurat Gigabyte ma dual bios więc nie ma strachu. Cytuj Link to post Share on other sites
jenas 0 Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 W 1 poscie napisałem, że już zrobiłem i niestety nie pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Przepraszam nie doczytałem.Pozostaje wymiana... Cytuj Link to post Share on other sites
jenas 0 Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Spoko. Jutro jadę wymienić, mam nadzieję, że będą mieli na sklepie pamięci z listy obsługiwanych żebym nie miał już problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts