Skocz do zawartości

Upgrade karty graficznej

Recommended Posts

Witam, aktulny zestaw:
Intel Core i5-3570 3,40 GHz

Zotac GTX 560 Ti 1GB

8 GB RAM

AsRock H61 iCafe

Zasilanie XFX Pro Serier TS 550W

Plan jest taki, żeby wymienić kartę graficzną na lepszą. Jeżeli zajdzie potrzeba to płytę główną też. Budżet 900-1100 zł, ale im taniej tym lepiej. Ważna informacja jest taka, że nie gram na Full HD, tylko 1680x1050.

Jaką masz obudowę? Informacja jest istotna bo może mieć ograniczone miejsce na kartę. Wstępnie w takim budżecie możesz celować w nowe R9 280X / używaną R9 290 z gwarancją.

Silentium PC Brutus 310

Generalnie to nie mam nic przeciwko Radkom, ale wolałbym coś od zielonych, myślałem nad Zotac GTX 760 4GB. Jestem z obecnej karty bardzo zadowolony, ale jej czasy świetności przeminęły.

Edytowane przez Harven

Jeśli ci się nie śpieszy poczekaj do końcówki stycznia kiedy będzie premiera gtx 960. Może być to dobre rozwiązanie w zależności od ceny oraz wydajności  jaką pokaże ta karta

Edytowane przez sony21

Jeśli ci się nie śpieszy poczekaj do końcówki stycznia kiedy będzie premiera gtx 960. Może być to dobre rozwiązanie w zależności od ceny oraz wydajności  jaką pokaże ta karta

Do ogrania nowy Dragon Age, Shadow of Mordor i na tapecie cały czas BF4. Nadarzyła się okazja do wymiany wraz z premią w pracy więc czekanie nie wiem czy ma sens. Radek 290, no fajnie, ale takie cudo przekracza nieco budżet. Nie przekonuje mnie kupno używek.

To kup R9 280X, wydajniejszy od GTX'a 760 w tej cenie, więc zakup bardziej opłacalny. Spokojnie do tych gierek wystarczy tym bardziej z tym procesorem będzie wydajnie.

Edytowane przez Głowa

Odkopię troszkę temat. Postanowiłem kupić kartę na raty i wybrałem GTX 970 4GB od Zotac (http://www.morele.net/karta-graficzna-zotac-geforce-970-4gb-gddr5-256-bit-2xdvi-hdmi-dp-box-zt-90101-10p-665620). Do odbioru w salonie, ale przed podpisaniem umowy ratalnej chcę się upewnić, że zasilacz uciągnie tą kartę, a obudowa ją pomieści. Pomożecie? 

Skok poczujesz spory przy tej grafice, jak już postanowiłeś że bierzesz raty i kupujesz grafikę to na pewno nie pożałujesz :D

Zanim się zdecydowałem właśnie na 970 to sporo czytałem. Może uda się sprzedać moją 560Ti to na jedno wyjdzie z kasą. Teraz też sobie uświadomiłem, że pobór energii nie będzie mega większy, bo to przecież już nie 40nm, tylko 28nm. Ekspertem nie jestem, ale te 12nm mniej chyba jakąś różnicę robi.

Maxwell jest genialny pod względem wydajności do pobieranej energii.

Grafikę za rozsądną kasę to na 100% sprzedasz, takie rzeczy zawsze znajdą kupca jak maja dobrą cenę.

Edytowane przez Głowa