Skocz do zawartości

Sapphire R9 290 TRI-X

Recommended Posts

Najpierw rdzeń do utraty stabilności. Później pamięć.

Przez utratę stabilności mam rozumieć pojawienie się artefaktów w grze, czy raczej zawieszenie sie gry?

No i jak utracę stabilność, to czy będę mógł powrócić do poprzedniego najstabilniejszego stanu dla rdzenia? 

Czy nie będzie takiej sytuacji, w której pulpit windy się nie dogra i nie będę mógł nic poprawić w oprogramowaniu Sapphire Trixx?

Jak straci stabilność to obniżasz po 10/20mhz.

Mogą pojawić się artefakty w grze, wyrzucić sterownik, zwiesić komputer, BSOD lub zacznie najzwyczajniej "szarpać" obraz.

Tak stoi świeży system itd... nabieram coraz większej pewności że to karta jadę teraz na integrze z proca nic zupełnie nic się nie dzieje. @glowa próbowałem dvi - dvi, hdmi - dvi, dvi-dsub i nic

Czyli może być uwalona karta.

Pasowało mi to bardziej pod konflikt sterowników. Jednak jeśli takie operacje nie pomagają to raczej pozostaje reklamowanie towaru na niezgodność.

Jak straci stabilność to obniżasz po 10/20mhz.

Mogą pojawić się artefakty w grze, wyrzucić sterownik, zwiesić komputer, BSOD lub zacznie najzwyczajniej "szarpać" obraz.

Podnosisz o 20mhz i testujesz np w bf4 na ultra. Jak nie ma problemu to podnosisz dalej aż do utraty stabilności.

Czy zamiast na BF4 mogę odpalic Tomb Raidera najwnowszego i wtedy sprawdzać?

@Adriann.7 

1 Zacznijmy od tego w jakim celu chcesz podkręcić kartę?

2 Nie wróżę nic dobrego Twojej karcie jeżeli to Ty będziesz ją podkręcał.

3 Jest jeszcze wiele innych parametrów które musisz kontrolować podczas OC.

Przechodząc do meritum, odpuść sobie OC lub przeczytaj choć kilka obszernych artykułów o OC.

@Adriann.7 

1 Zacznijmy od tego w jakim celu chcesz podkręcić kartę?

2 Nie wróżę nic dobrego Twojej karcie jeżeli to Ty będziesz ją podkręcał.

3 Jest jeszcze wiele innych parametrów które musisz kontrolować podczas OC.

Przechodząc do meritum, odpuść sobie OC lub przeczytaj choć kilka obszernych artykułów o OC.

Spokojnie :)

Przecież nie będę tych suwaków przesuwał na maxa i rozwalał kartę niepotrzebnie ;)

Dlatego wole tutaj na forum podpytać zanim będę się tym bawił :)

Przeciez karta powinna chodzic z podkreconym samym rdzeniem bez podkreania pamieci. Poza tym jak sie przekreci rdzen to raczej artefaktow nie bedzie tylko utrata stabilnosci przez sterownik ekranu, wywalanie z gry lub zwis kompa. Artefakty sa przy przekreconych (i przegrzanych) pamieciach.

No i jeszcze dodatkoo podkrecanie to proces ciagly. Mozna podkrecac, testowac i ustalic ze stabilne jest np 1050 a pozniej sie okaze ze w jakiejs grze po jakims czasie straci stabilnosc i trzeba obnizac podczas gdy w innej dziala stabilnie nawet na wyzszym taktowaniu.

Dodatkowo podkrecanie dosyc mocno zalezy od sterownikow. Na jednych kreci sie lepiej, na innych gorzej (ale to juz samemu trzeba sprawdzic).

Poza tym trzeba monitorowac temperature i jesli sie podnosi napiecie to takze zadbac o chlodzenie sekcji zasilania. A o ile podkrecac to w sumie zalezy od karty. PRzy 7850 od razu mozna bylo walic suwaki na max ile pozwalal sterownik, bo wiekszosc kart sie swietnie krecila i skakanie o 20 byloby strata czasu.

Edytowane przez verul

Pare miesięcy temu się bawiłem z podkręceniem karty. 

Podkręcałem zarówno rdzeń, jak i pamięci i delikatnie napięcie.

Był moment w benchmarku Tomb Raidera że występowały delikatne artefakty, jednak od razu po wylaczeniu benchmarku i gry, oraz przywróceniu parametrów standardowych (reset) wszystko wróciło do normy. No i od tamtej pory jest wszystko w porządku.

Model R9 290 Sapphire`a jest chyba stworzony do mocnego podkręcania, chłodzenie ciche i naprawdę chłodne. Nigdy w stresie nie miałem więcej jak 75-80 stopni.

Kwestia wstrzelenia się w odpowiednie wartości dla rdzenia i pamięci. Jakoś napięcia nie będę miał ochoty podwyższać.

Jak na razie miałem stabilność dla 1000 na rdzeniu i 1300 dla pamięci.

Aktualnie 1100 dla rdzenia i nie ruszam pamięci (1250).

Edytowane przez Adriann.7

Jak na razie mam stabilność dla 1000 na rdzeniu i 1300 dla pamięci :)

To są standardowe wartości dla wersji tri-x OC czyli takiej karty jak ja mam.

ja mam 1100/1400 na + 30mv, power limit na maxa, temp w Valley Benchmark to max 78 stopni.

Poza tym jak sie przekreci rdzen to raczej artefaktow nie bedzie tylko utrata stabilnosci przez sterownik ekranu, wywalanie z gry lub zwis kompa. Artefakty sa przy przekreconych (i przegrzanych) pamieciach.

Przy przekręconym rdzeniu również występują artefakty, tylko są zauważalnie inne od tych które występują z winy pamięci.

Z mojego doświadczenia, jak przekręciłem dużo za dużo (~100MHz), to miałem natychmiastowe zwiechy komputera,

50-100MHz za dużo, to pojawiały się artefakty i po chwili sterownik wywalało lub od razu bez artefaktów wywalało,

trochę za dużo (do 50MHz) , to były tylko takie delikatne artefakty co jakiś czas ale dało się grać. Mimo wszystko artefakty dyskwalifikują podkręcenie. 

Edytowane przez MasterBarti

Udało mi się podkręcić rdzeń do 1120mhz, przy stałej pamięci 1250mhz.

Przy wartości 1150mhz gra się wieszała, ale udało mi się przejść do pulpitu, po czym występował błąd i gra się wyłączała. W przypadku 1140mhz występowały małe artefakty, w postaci małych pikseli po boku i środku ekranu, natomiast dla 1130mhz były o wiele mniejsze artefakty (bardzo małe i praktycznie niewidoczne piksele po środku ekranu).

Dla 1120mhz jest elegancki i stabilny obraz przy benchmarku, a nawet w czasie gry jest wszystko w porządku.

W grze Tomb Raider przy moich standardowych 957mhz uzyskiwałem 58 fpsów maksymalnie, natomiast dla rdzenia 1120mhz jest wzrost aż o 12 klatek, co daje 70 fpsów :)

Teraz pytanie czy warto przy stabilnym rdzeniu 1120mhz delikatnie podkręcić pamięci?

Pytanie do neo88 - jak myslisz dam radę wykręcić pamięci do Twoich 1400mhz? Jakie trudności teraz mogę napotkać? Zawieszanie sie gry, nie dogrywanie się pulpitu?

Pytanie do neo88 - jak myslisz dam radę wykręcić pamięci do Twoich 1400mhz? Jakie trudności teraz mogę napotkać? Zawieszanie sie gry, nie dogrywanie się pulpitu?

1120Mhz na rdzeniu masz bez podbijania napięć?

1400Mhz to standard widziałem te pamięci wykręcone na 1500Mhz.

1120Mhz na rdzeniu masz bez podbijania napięć?

1400Mhz to standard widziałem te pamięci wykręcone na 1500Mhz.

Tak 1120Mhz na rdzeniu bez podbijania pamięci i napięcia.

To źle??

http://images68.fotosik.pl/502/c947cce640d45dadgen.png

Udało mi się uzyskać wartości:

Rdzeń - 1120Mhz

Pamięci - 1400Mhz (powyżej jeszcze nie podkręcałem)

Teraz pytanie do Was. Kiedy wykręciłem rdzeń do 1120, a pamięci pozostawiłem stałe (1250), uzyskałem wzrost liczby klatek o 12 fps. Natomiast kiedy podniosłem pamięci do 1400 z 1250  (przy rdzeniu 1120) ilość klatek mam taką sama jak dla standardowych rdzenia i pamięci - 957/1250.

O co w tym chodzi? :)

http://images67.fotosik.pl/504/6b15dee6fb0382d5gen.png

O co w tym chodzi? :)

Po prostu, w grze na której testowałeś, z danymi ustawieniami, w zupełności wystarcza domyślne taktowanie. Tutaj wpływ głównie miałyby tekstury, rozdzielczość i antyaliasing czyli po prostu zapychacze pamięci ;)

Ja mam ustawione 1120/1400 bez podnoszenia napięcia, czyli defaultowo mam na 0.
Przy podnoszeniu rdzenia powyżej 1120 zaczyna sypać lekkimi artefaktami, natomiast przy podnoszeniu pamięci ponad 1400 to po ustawieniu w ciągu kilku sekund robi się czarny ekran i muszę resetować kompa.

Ganster - jakiego softu używasz do podkręcania karty? Opłaca się podnosić napięcie aby wycisnąć z karty jeszcze więcej?

jeżeli po podkręceniu spada Ci wydajność i jest taka jak bez OC to znaczy ze coś niedobrego dzieje się z kartą.

jak temperatury gpu, vrm1, vrm2?

odpal furmarka na kilka minut i podaj jakie wartości temperatur uzyskuje karta

Edytowane przez martinoxxl

jeżeli po podkręceniu spada Ci wydajność i jest taka jak bez OC to znaczy ze coś niedobrego dzieje się z kartą.

jak temperatury gpu, vrm1, vrm2?

odpal furmarka na kilka minut i podaj jakie wartości temperatur uzyskuje karta

Dlatego wolę już kupić kartę z koparki.....

Spokojnie :) nie chcę zrobić krzywdy mojej karcie, nie mam takiego zamiaru.

Dlatego tutaj Was podpytuje, żeby wszystko zrobić dobrze.

Temperatura w furmarku doszła do max 68 stopni.

http://images67.fotosik.pl/509/bb9771545027729egen.png

A przy włączonym AA na x4 tylko dwa stopnie więcej:

http://images69.fotosik.pl/507/9427939184fffbe0gen.png:

Temperatura bardzo dobra, moja standardowo do 79 dochodzi i to jest normalne w tym modelu, po prostu nie miałem kasy na droższą wersję z lepszych chłodzeniem itd. Jak posiadasz model z dobrym chłodzeniem to możesz jeszcze cisnąć i to wykorzystać, temperatura jak mówiłem bardzo dobra :D

Edytowane przez Głowa