dvbbs 15 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Kumpel mnie pyta czy może zamienić Cooler Mastera G550M na Thermaltake SE 530W i czy on bez problemowo da rade po OC grafiki, bo chce 50 dyszek uciac na zasilaczu a dorzucić do gpu ? cpu: i5-4460 gpu : gigabyte gtx 970 oc (nie g1 gaming) Cytuj Link to post Share on other sites
Głowa 216 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Spokojnie może brać Thermaltake. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Poradzi sobie,bez problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13237 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Nawet XFX 450W sobie poradzi bez problemu z zapasem. Cytuj Link to post Share on other sites
krzys13 291 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 tylko że na zasilaczu nie powinno się jednak oszczędzać Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13237 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Według mnie XFX jest lepszą produkcją niż Thermaltake. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Nie wg Ciebie, tylko jest. TT to typowo budżetowa konstrukcja. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dvbbs 15 Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Czyli nie warto brać tego Thermaltake'a ? Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Thermaltake: - większa moc, - pół-modularne okablowanie. XFX: - elektrycznie góruje, - 5 lat gwarancji, - niższa cena. Cytuj Link to post Share on other sites
dvbbs 15 Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) już po sprawie bo ta karta co się na nią zasadzałem już podrożyli ********** o 50 zł, to piernicze i biore ZOTACA za 1400. a jeszcze : CM G550M czy XFX Pro Series TS550W ? Może kolega napisać jak wyżej wady, zalety każdego ? na tych morelach sobie w kulki lecą z dnia na dzień o 10zł droższe ramy i dyski 1TB ... a gpu o 50 ... Edytowane 5 Stycznia 2015 przez dvbbs Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie ifter 552 Napisano 5 Stycznia 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Elektrycznie podobne, ale CM wygrywa ze względu na semi modularność. Cytuj Link to post Share on other sites
davidoff 153 Napisano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 panowie a jaka jest różnica miedzy tymi TT 530W , 630W , 730W czego jest więcej w 730 a mniej w 530 ? Cytuj Link to post Share on other sites
patchi 0 Napisano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 panowie a jaka jest różnica miedzy tymi TT 530W , 630W , 730W czego jest więcej w 730 a mniej w 530 ? Watów. Cytuj Link to post Share on other sites
dvbbs 15 Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 różnica w mocy. 730W pociągnie bardziej prądożerny zestaw niż 530W. dzięki za pomoc. temat rozwiązany. Cytuj Link to post Share on other sites
davidoff 153 Napisano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) różnica w mocy. 730W pociągnie bardziej prądożerny zestaw niż 530W Ameryki nie odkryłeś nie o to mi chodziło..... czego jest tam więcej kondensatorów nie chce mi się wierzyć że się nie różnią w środku coś musi być co je różni między sobą I niestety amator na to pytanie nie odpowie Edytowane 5 Stycznia 2015 przez davidoff 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Blezur 32 Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Dvbs zobacz jeszcze sklepy Esc.pl Techplanet.pl Agito.pl Moze tam bedzie taniej Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) różnica w mocy. 730W pociągnie bardziej prądożerny zestaw niż 530W. dzięki za pomoc. temat rozwiązany. Najlepsza odpowiedz jeszcze. panowie a jaka jest różnica miedzy tymi TT 530W , 630W , 730W czego jest więcej w 730 a mniej w 530 ? Różnice znajdziesz w innych filtrch i zabezpieczeniach wejściowych kondensatory posiadają takie same teapo do pracy w ( 85c) no inne układy filtrów czy też transformatora , inne lutowanie na płycie ( PCB). Wersja 530w ma najgorsze Edytowane 6 Stycznia 2015 przez owoce morza 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dvbbs 15 Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Najlepsza odpowiedz jeszcze. Różnice znajdziesz w innych filtrch i zabezpieczeniach wejściowych kondensatory posiadają takie same teapo do pracy w ( 85c) no inne układy filtrów czy też transformatora , inne lutowanie na płycie ( PCB). Wersja 530w ma najgorsze Nie najlepsza odpowiedź, tylko oznaczyłem temat jako rozwiązany. Skoro to tak cię kole w oczy w którym to poście zaznaczam to zaraz zmieniam. Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Nie najlepsza odpowiedź, tylko oznaczyłem temat jako rozwiązany. Skoro to tak cię kole w oczy w którym to poście zaznaczam to zaraz zmieniam. Nie ja nie mam z tym zadnych problemów Cytuj Link to post Share on other sites
davidoff 153 Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Różnice znajdziesz w innych filtrch i zabezpieczeniach wejściowych kondensatory posiadają takie same teapo do pracy w ( 85c) no inne układy filtrów czy też transformatora , inne lutowanie na płycie ( PCB). Wersja 530w ma najgorsze Dzięki czy mógłbyś to rozwinąć? czyli poprzez inne filtry i zabezpieczenia wejściowe zmienia się moc zasilacza? nie jestem za super z elektroniki ale może chodzi o ilość zwoi na transormatorze ma więcej dlatego jest większa moc do tego jak mówisz muszą być inne filtry by utrzymać tą większą moc w ryzach bo gdyby zastosowali te z 530W na 730W wówczas mogło by dość do nieodpowiednich napięć.... Tak sobie na logike staram wyjaśnić.....ale inne lutowanie też wchodzi w gre? tzn gorzej je wykonują dla 530W jak dla 730W ? Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 (edytowane) czyli poprzez inne filtry i zabezpieczenia wejściowe zmienia się moc zasilacza? Tak są lepsze i gorsze jest ich więcej lub mniej , mają większą lub mniejszą pojemność. Jest też coś takiego jak ( Linia v12) może się zdarzyć że nie które zasilacze z tej samej firmy np:(Thermaltake ) mają bardzo dziwny podział linie (+12 V). jedna ma obciążalność 40 A, a druga 85 A. Ale najlepiej mieć jedną mocną linie (+12 V)Cieszy to głównie (overclokerów ) Zasilacz może po prostu więcej wytrzymać. Załóżmy, że mamy zasilacz 800 W z dwiema liniami po 35 A. Powyższy opis jest jak najbardziej realny, gdybyśmy do jednej linii (+12 V) podłączyli jednocześnie procesor i kartę graficzną, a do drugiej linii (35 A) nie podłączylibyśmy nic. Wówczas pierwsza linia mogąca dostarczyć 420 W byłaby przeciążona, a druga o takiej samej mocy by się totalnie „nudziła”. W przypadku podłączenia karty graficznej do linii nr. 2 (najczęstsze oznaczenie w takim wypadku to 12V2) problem zostałby rozwiązany, gdyż obie linie byłyby obciążone tylko częściowo.Gdy wyposażymy się w zasilacz z jedną szyną +12 V problem się rozwiązuje, gdyż wiemy, że jeśli coś nas ogranicza, to całkowita moc zasilacza, a nie któraś z linii +12 V, na której zadziała zabezpieczenie nadmiaro-prądowe (OCP). Tak więc zdecydowanie wybiorę zasilacz z jedną mocną szyną +12 V (tzw. single rail), w szczególności do extreme OC. Przy nich nie musimy się zastanawiać, w jaki sposób podłączyć komponenty, ani stresować, czy dana linia na pewno wydoli.Niektóre zasilacze posiadają przełącznik, lub zworkę, pozwalającą na wybór trybu pracy zasilacza pomiędzy jedną mocną linią +12 V i kilkoma słabszymi. Zdecydowanie wybrałbym przełączenie na pojedynczą linię. Jest też coś takie jak (PFC) (poprawa współczynnika mocy) są dwa układy korekcji współczynnika mocy co mam na myśli: Pasywne PFC są zaprojektowane dla domyślnego obciążenia. W przypadku zasilaczy ATX są to cewki o dużej indukcyjności. Często przypominają transformator i są przymocowane do obudowy zasilacza. Skuteczność takiego rozwiązania spada w przypadku dynamicznych zmian obciążenia. Zasialcz z pasywnym PFC poznamy po większej wadze oraz widocznej dużej cewce przypominającej transformator, czesto mocowanej do bocznej ścianki obudowy. ( Aktywne PFC) – są to specjalnie zaprojektowane obwody elektroniczne, które w przeciwieństwie do pasywnych układów dostosowują się do aktualnie panującego obciążenia. (Podsumowując PFC ) nie ma najmniejszego związku z jakością prądu dostarczanego do komputera ,i nie musimy sobie tym zawracać głowy. zabezpieczenia wejściowe ) Jeśli kupujemy zasilacz zgodny z normami ATX12V i EPS12V możesz być pewny, iż posiada on podstawową ochronę w postaci zabezpieczeń OVP/SCP/OCP nie chce mi się już tego rozpisywać na necie znajdziesz info. Z czym to te zabezpieczenia się wiążą mają na celu wyłączenia zasilacza podczas nieprzewidzianych sytuacji zapobiegając spaleniu, wybuchowi, czy wystąpieniu pożaru. Też zależy to od mocy zasilacza 500w czy tam 600w niektóre mają więcej nie które mniej. Podsumowując Jak widać zasilacz nie jest "dodatkowym, nieważnym komponentem" - jest to podstawa i bez dobrego nie warto brać się za wymianę podzespołów, podkręcanie. Dobry zasilacz zapewni tobie zabezpieczenie przed przeciążeniem, przepięciem, pozwoli trochę zaoszczędzić oraz uszczęśliwi sprzęt, który dłużej pożyje. No myślę że ci trochę wytłumaczyłem co i jak trochę tego jest lutowanie też wchodzi w gre? tzn gorzej je wykonują dla 530W jak dla 730W ?Dokładnie tak Jakość lutowania na PCB jest ważna, bo to dotyczy minn. zimnych lutów i samej jakosci. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez owoce morza Cytuj Link to post Share on other sites
davidoff 153 Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 (edytowane) (Podsumowując PFC ) nie ma najmniejszego związku z jakością prądu dostarczanego do komputera ,i nie musimy sobie tym zawracać głowy. Czyli rozumiem że to nie ma znaczenia czy mamy PFC pasywne czy aktywne wynika to po prostu z konstrukcji jakie widzimisie miał producent? Teraz już wiem dlaczego mój XFX 750W jest ciężki a drugi Tt 730W jest lekki w sumie to dobrze bo Tt będzie w HTPC No myślę że ci trochę wytłumaczyłem co i jak trochę tego jest Tak dzięki tylko pytanie jak to wygląda w przypadku Tt 530W vs 730W naprawde jakość lutów będzie gorsza w 530W ? wiem co to zimny lut pamiętam jak piekłem w piekarniku swoją 8800GT Edytowane 7 Stycznia 2015 przez davidoff Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Czyli rozumiem że to nie ma znaczenia czy mamy PFC pasywne czy aktywne wynika to po prostu z konstrukcji jakie widzimisie miał producent?PFC nie ma najmniejszego związku z jakością prądu dostarczanego do komputera. jest standardem wymaganym przez panujące normy i nie musimy sobie tym zawracać głowy. Tt 530W vs 730W naprawde jakość lutów będzie gorsza w 530W ?Tak są lepiej wykonane i gorzej na necie znajdziesz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts