Skocz do zawartości

GTX 275, a HD4890

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym się Was zapytać, która karta Waszym zdaniem jest "lepsza", do gier, którą z nich bardziej opłaca się kupić.

-GeForce GTX 275

-Ati Radeon HD4890

Za GeForcem przemawiają te technologie (Cuda, PhysX), sam już zresztą nie wiem...

Z góry dzięki!

Pozdrawiam!

tak naprawde to wszystko zalezy do jakich gier bedzie dana karta. Ati ma 2 rdzenie i wydaje sie to byc przyszlosciowym rozwiazaniem. obecnie jest ( biorac pod uwage ogol ) malo tytulow ktore w pelni je wykorzystuja. obie karty maja podobna wydajnosc. wybieraj patrzac na mozliwosci OC, pobor mocy i kompatybilnosc sprzetu i sterownikow, moze tez wlasne preferencje co do producenta wchodza w gre.

ja wlasnie przesiadlem sie z 9800GT na HD4850 i z obu jestem/bylem zadowolony. osobiscie bylbym za 4890.

pozdrawiam

Bierz Radeona, jest wydajniejszy . GTX 275 tylko trochę lepszy gtx260 216core, a droższy.

Cuda i PhysX się za bardzo nie sugeruj, gier obsługujących je jest mało i nie za wiele dają. Za to Radeon ma wsparcie dx10.1 co w obsługujących go grach daje zwiększenie wydajności.

no to mi sie cos mocno musialo pomylic. przepraszam za wprowadzenie w blad. ostatnio sporo czytalem o calej serii 4800 bo bylem na etapie kupna jednej z nich.

edit/ pomylilo mi sie z GTX 295 - ostatnio z kumplem zastanawialismy sie czy warto wymieniac jego GTX 285 od EVGA na jakas inna, brane pod uwage byly tez nowe radeony.

pozdrawiam

Osobiście posiadam HD4890 od HIS'a, karta ładnie sie podkręca przez Catalyst Control Center podkręciłem ją bez problemu do: GPU 950 i Memory 1150 przy 61 stopniach normalnie i 70+ w stresie. Mocniej podkręcić przez CCC nie mogę bo mi podczas Testu zegarów kompa zawiesza, a przez Rive Tunner nie mogę (nie wiem czemu)

Więc jeśli sie zdecydujesz na Radeona to będzie dobry wybór

• 2 tygodnie później...

Ema, niedawno zakupiłem GTX 275.. przeszedłem na niego z 8800GTS 640MB.. jestem zadowolony w pelni..szczegolnie roznice widac w GTA4 i Stalker Clear Sky ( grafika nieziemska na max ustawieniach,bardziej rzeczywista niz w Crysis).

Ogólnie kupiłem ją bo lubię Nvidię i nie kupił bym Radeona nawet gdyby był szybszy o te kilka klatek.I nie bede rozpatrywał wyższosci nvidi nad ati.

Na początku wkurzał mnie wentylator ...we wszystkich recenzjach piszali ze GTX275 jest wiele cichszy od 4890..ale i tak mnie wkurzal hałas wentylatoara ktory jest ustawiony standardowo na stałe 40%.

Oczywiscie poradzilem sobie juz z tym..i nadpisałem programem RivaTuner (low-level system setings) cały profil automatyczny sterowania wentylatorem..czyli w windzie mam błogą ciszę (30%fan) a gdy włanczam gre wentylator przyspiesza w zaleznosci od temperatury (mimo iż gtx275 nie mają regulatora obrotów na karcie Volttera i standardowe 40% jest wkurzające). W razie pytan jak tego dokonac pisac na maila adamusik@o2.pl lub gg(3302453) to moge wyjasnic.

PhysX zachwyca...stosowane w coraz to wiekszej liczbie tytułów i patrząc na to ile milionów nvidia wydała na ten projekt napewno bedzie rozwijany i stosowany w nadchodzących grach..a róznica w grywalnosci ogromna!! (fizyka rozwalanego szkla, murów, scian i wszystkeigo co sie rusza jest obliczane przez GPU za kazdym razem inaczej a nie dławiac procesor główny jak w Radkach stałymi skryptami zresztą dużo by o tym pisać.)

Ogólnie chodzi o to w grach żeby były grywalnei jak najbardziej rzeczywiste(interakcja-physX) a nie zeby chodzily kilka fps szybciej..no ale za ciężką praće inżynierów nvidii trzeba te 100zł wiecej zapłacić bo jednak gtx są troszke droższe.od Radków..

Wybór zalezyod ciebie ja polecam GTX długo czekałem na te karty i sie nie zawiodłem.

A dodam że mojego Palita podkreciłem na 730/1300 bez artefaktów (5 godzin testowania) i przy takich parametrach bije on gtx 285(nvidia strzelila sobie samobója ;) wydajac tanszą karte ktora jest wydajniejsza po podkreceniu od drozszego o wiele gtx 285 ;) Crysis po OC +9fps!

Ogólnie kupiłem ją bo lubię Nvidię i nie kupił bym Radeona nawet gdyby był szybszy o te kilka klatek.I nie bede rozpatrywał wyższosci nvidi nad ati.

A dodam że mojego Palita podkreciłem na 730/1300 bez artefaktów (5 godzin testowania) i przy takich parametrach bije on gtx 285(nvidia strzelila sobie samobója ;)

Wiesz...zaleciało Fanboystwem ?

Po OC tak, dorówna a nawet przegoni GTX285, ale czy czasem ta karta się też nie kręci ?

Co nie zmienia jednak faktu, że coś w tym strzeleniu sobie samobója jest.

karta Nvidi jest wydajniejsza od ati ,jest sporo testow na necie ktore warto przejrzec, i wlasciwie wszedzie ati dostaje po tylku, choc trzeba powiedziec ze hd4890 to dobra karta lecz slabsza od GTX275, niestety nvidia jest drozsza ale w wzamian daje wydajnosc 285 ktora jest przeciez duuuzo drozsza.

I jeszcze jedno, ati mialo ma i pewnie jeszcze dlugo bedzie miec problemy ze sterami, malo tego na aktualizacje sterow trzeba dlugo czekac a i tak nie zawsze od razu naprawiaja problemy.

reasumujac: jesli ktos ma troszkie wiecej gotowki to tylko 275 ,jesli troche mniej to ati.

ps. sam szukam karty dla siebie, spedzilem wiele czasu na necie porownujac obydwie karty, stad wniosek zawarty powyzej

I jeszcze jedno, ati mialo ma i pewnie jeszcze dlugo bedzie miec problemy ze sterami, malo tego na aktualizacje sterow trzeba dlugo czekac a i tak nie zawsze od razu naprawiaja problemy.

ATI używam już bardzo długo i jak ktoś mi próbuje mówić, że ciągle są jakieś problemy ze sterami to mnie krew zalewa. Problemy owszem były, ale to było dawno temu, teraz przynajmniej od ok. 2 - 3 lat sterowniki działają dobrze.

Bierz HD4890. Najbardziej podoba mi się wersja Asusa już niedługo wejdzie na rynek ;)

http://img.gram.pl/upl/news/120090415100305.jpg

http://img.gram.pl/upl/news/120090415100436.jpg

http://img.gram.pl/upl/news/120090415100357.jpg

Moim zdaniem Boska :twisted:

Uczciwie rzecz biorąc GTX275 jest wydajniejszy (nie dużo ale zawsze to coś), jednak zdarzają się wyjątki potwierdzające regułę, np. Race Driver GRID, w którym AMD prowadziło od zawsze (choć nVidia poprawiła tu mocno wydajność swoich kart w ostatniej aktualizacji sterowników).

Faktycznie rażące problemy ze sterownikami AMD zniknęły po premierze serii HD3xxx. Są oczywiście drobne bugi nadal (koledze bardzo często nagle spada wydajność w grach, na którą pomaga tylko restart).

Jako atut nVidii należy uznać technologie CUDA i PhysX (wykorzystywane są w coraz większej ilości aplikacji czy gier).

Jeśli tylko możesz wydać ~100zł więcej na kartę to z czystym sumieniem mogę polecić Ci GTX275.

Mit jakich wiele. Miałeś choć jedną kartę od ATI ? Bo ja tak i żadnych problemów ze sterami nie zauważyłem.

Zazwyczaj to jest tak, że ktoś nie potrafi czegoś odpowiednio zainstalować/skonfigurować i już od razu winne ATI.

Na prawdę , to już się robi żałosne i powoli nieśmieszne

Aż się musiałem skonsultować, miałem wiele różnych kart, w tym od ATI, i nie pamiętam żebym miał jakieś problemy, gorzej zoptymalizowane były niż np. Omega-Drivers, ale problemów żadnych nie pamiętam - kolega którego o to zapytałem też nie pamięta... jedynie optymalizacja, ale to nie jakiś problem skoro dobrze radziły sobie w starciach z nVidią (pod którą w większości wszystko pisano - ale to się zmienia :lol: ).

Krotko,ATI 4870 smiga fajnie bo mialem i nie jedna karta tego producenta chodzi fajnie,faktem jest ze sterowniki maja nie do konca tzn. sa tylko i wylącznie problemy z odczytem AA powyzej 8 i to jest jak w banku nie ma szans by mozna bylo ustawic np;AAXQ2 jak u GF a nawet do AA16XQ,oczywiscie przy mocniejszych grafach.Mam wrazenie jak by lepszą optymalizacje pod gry ze strony NV ale i tez ATI potrafi w niektorych tytulach zaskoczyc.Osobiscie polecam GF ze wzgledu na to ze w radku nie nasycisz sie zbytnio nowymi pamieciami ddr5 w karcie,DX10.1 jak i wyzszymi zegarami,poniewaz za nim wyjdą gry czerpiące z tych dobrodziejstw technologicznych na skale masową to do tego czasu bedą mocniejsze,lepsze karty i bedziesz zmuszony do wymiany,bo skoro mowimy o tym to rowniez mozna zaczekac na karte z DX11 in.GT300.Mowa o GFgtx275 pociągniesz gry na maxiocha z AAXQ16 + np.procek Quad lepszy lub wykrecony na min.3.0ghz.Ja zrobilem przesiadke z 4870 na 285 i jestem teraz zadowolony.Dodam jeszcze ze ten physix to faktycznie fajne efekty w czasie rzeczywistym.

Witajcie,

mam jeszcze jedno pytanie.

Otóż więcej funduszy niż pierwotnie zakładałem, zastanawiam się nad inna kartą. Czy warto dopłacać do GTX285, czy sam GTX275 tudzież HD4890 będzie rozsądniejszym wyborem?

Z góry dzięki!

Mój obecny komputer to młody dinozaur, więc opiszę planowaną konfigurację:

Phenom II 955

jakaś płyta główna z chipsetem 790*X i na AM3

4GB DDR3

Zasilacz beQuiet!

Chłodzenie procka - Scythe Kama Cross

obudowa Tacens Algeo.

Monitor mam 19" i nie zamierzam chyba nigdy wymieniać na większy ten jest duży aż nadto), ale zależy mi na jak najdłuższym graniu w nowe tytuły na 1440x900.