giebeka 0 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witam, zamienię moją kartę graficzną SAPPHIRE RADEON R9 280X DUAL-X OC BOOST UEFI na coś w tej samej klasie (modele R9 280X od Gigabyte, MSI itp) lub o klasę wyższe (możliwa moja dopłata). Ważne, żeby nie była za głośna. Rozważę każdą propozycję.Karcie nie mam nic do zarzucenia z wyjątkiem tego, że jest odrobinę za głośna w stresie (niektórym to nie przeszkadza). Karta jest super wydajna i działa świetnie.Karta jest na gwarancji do 27.01.2016. Nie wyciągałem jej z komputera, mam nadzieje, że takie zdjęcia wystarczą. http://i.imgur.com/PCKwixp.jpg http://i.imgur.com/4Zhv3SJ.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
brudnonabani 20 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 a nie mozesz sobie sciagnąć https://www.sapphireselectclub.com/ssc/TriXX/i wyregulować obroty tym programikiem to zrobisz, musisz wyczuć ile procent mozesz obnizyć obroty wentyli aby sie karta w stresie nie grzała za mocno, powiem ci że 280x gigabyte windforce cicha nie jest mam posiadam Cytuj Link to post Share on other sites
giebeka 0 Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Używam programika, ustawiam na Custom i bawiłem się wykresem na różne sposoby, jednak nawet gdy ustawiłem tak dość 'ekstremalnie', że przy BF3 karta miała 94*C to karta była dość głośna.W ciągu kilku dni zamierzam kupić nową obudowę (Zalman Z3 Plus) oraz chłodzenie do CPU (jakąś Noctua najprawdopodobniej) i zobaczę wtedy czy coś się polepszy. Jednak wątpie, bo wyczytałem, że ta karta tak ma. Cytuj Link to post Share on other sites
brudnonabani 20 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 94C ? to ostro, moja grafa nie przekracza 77C w sieci i w campani, co ci sie grzeje kolego Cytuj Link to post Share on other sites
giebeka 0 Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Mówię, że ekstremalnie ustawiłem TRIXa, przy automacie są temperatury takie jak u Ciebie . Cytuj Link to post Share on other sites
brudnonabani 20 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 powinno być ciszej na twoim chłodzeniu niz GIGBTE-owym Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Sam fakt że temperatura tej karty przy BF3 dobija do ponad 90 stopni jest dla mnie mocno zastanawiające. Albo coś jest nie tak z tą kartą albo ustawiłeś na prawdę bardzo niskie obroty wentylatorów. Ja mam Sapphire R9 270X i stosuję manuale ustawienia w MSI AB i maksymalną praca wentylatorów mam wyregulowane na 60% - karta w wymagających grach rzadko przekracza 65 stopni. Sądzę że na takim R9 280X - przy podobnym ustawieniu nie powinna osiągać nawet 75 stopni. Co do głośności - mam drugą kartę z chłodzeniem Dual-X i zgodzę się że nie jest to topowe chłodzenia ale bez przesady że przy karcie nie można wysiedzieć. Ponoć Windforce jest głośniejszy tak jak pisze kolega wyżej. Jesteś pierwszy właścicielem tej karty czy odkupiłeś ją od kogoś? Nie pracowała w koparce? Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Warren1987 Cytuj Link to post Share on other sites
giebeka 0 Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Tak jak mówiłem, ustawiłem ekstremanie słabe wentylatory. Na trybie automatycznym przy żadnej grze temp. nie przekracza 75*C. Mam pewne podejrzenia, że to boxowe chłodzenie z procesora (po OC ) tak hałasuje. Za 2-3 dni się przekonam, zamówiłem już nową obudowę i chłodzenie CPU. edit_________________________ Temperatury są w porządku nie przekraczają 70*C, jednak dla mnie karta jest zbyt głośna. Zamiana jak najbardziej aktualna. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez giebeka Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts