Skocz do zawartości

Sapphire Radeon R9 280X Dual-X UEFI za coś cichszego

Recommended Posts

Witam, zamienię moją kartę graficzną SAPPHIRE RADEON R9 280X DUAL-X OC BOOST UEFI na coś w tej samej klasie (modele R9 280X od Gigabyte, MSI itp) lub o klasę wyższe (możliwa moja dopłata). Ważne, żeby nie była za głośna. Rozważę każdą propozycję.
Karcie nie mam nic do zarzucenia z wyjątkiem tego, że jest odrobinę za głośna w stresie (niektórym to nie przeszkadza). Karta jest super wydajna i działa świetnie.

Karta jest na gwarancji do 
27.01.2016.

Nie wyciągałem jej z komputera, mam nadzieje, że takie zdjęcia wystarczą.

http://i.imgur.com/PCKwixp.jpg

http://i.imgur.com/4Zhv3SJ.jpg

Używam programika, ustawiam na Custom i bawiłem się wykresem na różne sposoby, jednak nawet gdy ustawiłem tak dość 'ekstremalnie', że przy BF3 karta miała 94*C to karta była dość głośna.
W ciągu kilku dni zamierzam kupić nową obudowę (Zalman Z3 Plus) oraz chłodzenie do CPU (jakąś Noctua najprawdopodobniej) i zobaczę wtedy czy coś się polepszy. Jednak wątpie, bo wyczytałem, że ta karta tak ma.

Sam fakt że temperatura tej karty przy BF3 dobija do ponad 90 stopni jest dla mnie mocno zastanawiające. Albo coś jest nie tak z tą kartą albo ustawiłeś na prawdę bardzo niskie obroty wentylatorów. 

Ja mam Sapphire R9 270X i stosuję manuale ustawienia w MSI AB i maksymalną praca wentylatorów mam wyregulowane na 60% - karta w wymagających grach rzadko przekracza 65 stopni. Sądzę że na takim R9 280X - przy podobnym ustawieniu nie powinna osiągać nawet 75 stopni. Co do głośności - mam drugą kartę z chłodzeniem Dual-X i zgodzę się że nie jest to topowe chłodzenia ale bez przesady że przy karcie nie można wysiedzieć. Ponoć Windforce jest głośniejszy tak jak pisze kolega wyżej. Jesteś pierwszy właścicielem tej karty czy odkupiłeś ją od kogoś? Nie pracowała w koparce?  

Edytowane przez Warren1987

Tak jak mówiłem, ustawiłem ekstremanie słabe wentylatory. Na trybie automatycznym przy żadnej grze temp. nie przekracza 75*C. 
Mam pewne podejrzenia, że to boxowe chłodzenie z procesora (po OC :D) tak hałasuje. Za 2-3 dni się przekonam, zamówiłem już nową obudowę i chłodzenie CPU.

edit

Temperatury są w porządku nie przekraczają 70*C, jednak dla mnie karta jest zbyt głośna. 
Zamiana jak najbardziej aktualna.

Edytowane przez giebeka