Skocz do zawartości

AMD Phenom 965 vs FX-8350

Recommended Posts

Witajcie. Całkiem możliwe, że w tym miesiącu zrobię lekki upgrade mojego komputera. Mój cały zestaw macie w sygnaturce. Planuję przesiadkę na FX-8350. I moje pytanie brzmi: czy odczuję skok wydajności przesiadając się na tego FX'a ? Czy może bardziej by się opłacało wymienić kartę graficzną ? Chociaż nie wiem czy procesor by jej już nie ograniczał..

Tak odczułbyś wzrost wydajności ale w programach używających więcej niż 4 wątków. FX to jednak 4 wątki więcej. W aplikacjach 4 wątkowych nie odczujesz wzrostu bo zegar w zegar Phenom i FX mają praktycznie takie same osiągi. Mógłbyś wymienić kartę ale obecny procesor może ją sporo ograniczać.

Najważniejsza kwestia to Twoja płyta główna która to nie wspiera FX 8350. Pewnie ten FX działałby na niej ale jakby działał to już inna sprawa. Jeżeli pc by wstał to mógłbyś się spodziewać spadków napięcia i taktowania. Na stronie producenta jest napisane że najnowszym wspieranym procesorem jest FX 8320E, trochę starszym ale również wspieranym jest FX 8300.

PS. Niby ta płyta obsługuje Phenom 2 X6 o TPD 125W(czyli tyle samo co FX 8350) ale TPD to nie jest to samo co realny pobór prądu.

Edit: Bardzo cieszy mnie fakt że @down, Mirinda wypowiada się na temat i pełnymi zdaniami odpowiada autorowi tematu na pytania które zadał. Te pełne szczegółów odpowiedzi i inna propozycja. Do tego ta piękna kompozycja, pewnie z użytkownika polonista i pisze wiersze albo książki.

A teraz bez sarkazmu, proszę moderatorów aby takie wypowiedzi jak poniżej były usuwane a użytkownicy karani. Dlaczego oczywiście zaraz wyjaśnię. M.in. ponieważ tacy użytkownicy nie odpowiadają na pytania, nie uzasadniają niczym tylko od razu proponują coś co nie było w założeniach autora.

Edytowane przez Brath

Tak odczułbyś wzrost wydajności ale w programach używających więcej niż 4 wątków. FX to jednak 4 wątki więcej. W aplikacjach 4 wątkowych nie odczujesz wzrostu bo zegar w zegar Phenom i FX mają praktycznie takie same osiągi. Mógłbyś wymienić kartę ale obecny procesor może ją sporo ograniczać.

Najważniejsza kwestia to Twoja płyta główna która to nie wspiera FX 8350. Pewnie ten FX działałby na niej ale jakby działał to już inna sprawa. Jeżeli pc by wstał to mógłbyś się spodziewać spadków napięcia i taktowania. Na stronie producenta jest napisane że najnowszym wspieranym procesorem jest FX 8320E, trochę starszym ale również wspieranym jest FX 8300.

PS. Niby ta płyta obsługuje Phenom 2 X6 o TPD 125W(czyli tyle samo co FX 8350) ale TPD to nie jest to samo co realny pobór prądu.

Jego płyta obsługuje FX bezproblemowo, no powiedzmy bo musi chłodzić sekcję zasilania coolerem wiejącym na nią. A sekcja 4+1 nie nadaje się do FX8..... szczególnie goła.

@Maxforces na stronie producenta są wymienione FXy obsługiwane i wspierane ale na tej liście nie występuje FX 8350. Sam możesz sprawdzić. Z jakiegoś powodu producent nie uwzględnił FX 8320/8350, choć uwzględnił FX 8320E czyli nowszy model niż wcześniej wymienione. Więc coś musi być na rzeczy.

Edit: Możliwe że producent nie wypisał FX 8350 ponieważ mogą występować z nim problemy, choć może chodzić naprawdę dobrze. Takie "zabezpieczenie" ze strony producenta na wypadek gdy komuś coś się stanie z płytą a ona będzie współpracowała z FX 8350, to producent może wybronić się stwierdzeniem że przecież nie ma tego procesora na liście procesorów wspieranych.

Edytowane przez Brath

Przez sekcję bo jest goła

Jeżeli są obsługiwane 8300/8320E to i jest 8350 bo to ten sam kod w biosie.Ale producent nie daje gwarancji na to .

Dlatego na liście nie masz. Ale masz procka 8350 to odpali spokojnie tylko porządny nawiew na sekcję trzeba dać.

Budżetu jako takiego nie ma. Chciałem po prostu sprzedać tego Phenoma, dołożyć trochę i przesiąść się na FX'a. Więc lipa z tego Fx'a na mojej płycie, czy da rade go tam wsadzić ?

Pare tematów niżej jest płyta msi

http://forum.benchmark.pl/topic/159560-p%C5%82yta-do-aii-860k/

poczytaj, tylko trzeba się spieszyć długo to nie będzie.

Praktycznie zerowym kosztem po sprzedaży będziesz miał szybciej z 860K.

Teraz pytanie czy autor jest w stanie ponieść te ryzyko? My wszystko co mogliśmy to wnieśliśmy do tematu, teraz decyzja należy do autora czy kupi tego fx i będzie myślał nad schłodzeniem sekcji zasilania.

Ewentualnie Athlonik 860K z ta mobo od MSI, promocja w komputroniku niedługo się kończy. Steamroller rdzeń w rdzeń jest szybszy przy mniejszym procesie technologicznym, do tej lepiej się kręci i są szanse na Carrizo.

Edytowane przez Crout

Sprzęt kupowałem półtora roku temu właśnie z myślą, że się przesiądę na tego FX'a. Półtora roku temu jeszcze były zestawy na allegro właśnie mojej płyty razem z tym FX'em. Nawet jak się w google wpisze to archiwalne oferty jeszcze widnieja.. Będę musiał się zastanowić, ale nie wiem czy w takim wypadku lepiej nie dać sobie siana i ew. w przyszłości na coś innego się przesiąść.

http://archiwum.allegro.pl/oferta/amd-x8-fx-8350-16gb-1600-asrock-970-pro3-r2-0-i3716580774.html

Edytowane przez blant1995

Widziałem i5 bez k i do tego płyta za 155 zł z gołą sekcją zasilania normalne poleciłem mobo młodsze z chłodzeniem ale nie poszło na inne mobo. Gby by się nawet nie grzała sekcja to i tak ładniej wygląda taki radiatorek niż takie coś 

http://images.morele.net/full/581506_5_f.jpg

http://bitcomputer.pl/userdata/gfx/dbe344ae49c3dcf4ff76bd5565e2d4a7.jpg

Edytowane przez rolandwally83

Według producenta ten fx jest obsługiwany, wiec ci pójdzie ! https://www.youtube.com/watch?v=S1u1PCWxeOQ

Dobrym posunięciem było by dołożenie radiatorów na sekcję zasilania,http://www.komputronik.pl/product/109990/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/AAB_Cooling_Ram_Heatsink_3_Aluminiowe_radiatory_na_pamieci.html

o podkręcaniu na tej płycie możesz zapomnieć, serio. Masz gołą sekcję zasilania i prawdopodobnie złapie Cię throttling (zegary automatycznie się obniżą). Najrozsądniej będzie sprzedać i kupić coś nowego, a co to zależy od budżetu.