blant1995 9 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witajcie. Całkiem możliwe, że w tym miesiącu zrobię lekki upgrade mojego komputera. Mój cały zestaw macie w sygnaturce. Planuję przesiadkę na FX-8350. I moje pytanie brzmi: czy odczuję skok wydajności przesiadając się na tego FX'a ? Czy może bardziej by się opłacało wymienić kartę graficzną ? Chociaż nie wiem czy procesor by jej już nie ograniczał.. Cytuj Link to post Share on other sites
maxforces 444 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Daruj sobie przy tej płycie głównej przesiadkę na FXa Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Brath Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Tak odczułbyś wzrost wydajności ale w programach używających więcej niż 4 wątków. FX to jednak 4 wątki więcej. W aplikacjach 4 wątkowych nie odczujesz wzrostu bo zegar w zegar Phenom i FX mają praktycznie takie same osiągi. Mógłbyś wymienić kartę ale obecny procesor może ją sporo ograniczać. Najważniejsza kwestia to Twoja płyta główna która to nie wspiera FX 8350. Pewnie ten FX działałby na niej ale jakby działał to już inna sprawa. Jeżeli pc by wstał to mógłbyś się spodziewać spadków napięcia i taktowania. Na stronie producenta jest napisane że najnowszym wspieranym procesorem jest FX 8320E, trochę starszym ale również wspieranym jest FX 8300. PS. Niby ta płyta obsługuje Phenom 2 X6 o TPD 125W(czyli tyle samo co FX 8350) ale TPD to nie jest to samo co realny pobór prądu. Edit: Bardzo cieszy mnie fakt że @down, Mirinda wypowiada się na temat i pełnymi zdaniami odpowiada autorowi tematu na pytania które zadał. Te pełne szczegółów odpowiedzi i inna propozycja. Do tego ta piękna kompozycja, pewnie z użytkownika polonista i pisze wiersze albo książki. A teraz bez sarkazmu, proszę moderatorów aby takie wypowiedzi jak poniżej były usuwane a użytkownicy karani. Dlaczego oczywiście zaraz wyjaśnię. M.in. ponieważ tacy użytkownicy nie odpowiadają na pytania, nie uzasadniają niczym tylko od razu proponują coś co nie było w założeniach autora. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Brath Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1431 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Lepiej dać tu i5 + tanią płytkę. I do tego podkręcić GPU. Autorze podaj budżet na wymianę. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Mirinda Cytuj Link to post Share on other sites
maxforces 444 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Tak odczułbyś wzrost wydajności ale w programach używających więcej niż 4 wątków. FX to jednak 4 wątki więcej. W aplikacjach 4 wątkowych nie odczujesz wzrostu bo zegar w zegar Phenom i FX mają praktycznie takie same osiągi. Mógłbyś wymienić kartę ale obecny procesor może ją sporo ograniczać. Najważniejsza kwestia to Twoja płyta główna która to nie wspiera FX 8350. Pewnie ten FX działałby na niej ale jakby działał to już inna sprawa. Jeżeli pc by wstał to mógłbyś się spodziewać spadków napięcia i taktowania. Na stronie producenta jest napisane że najnowszym wspieranym procesorem jest FX 8320E, trochę starszym ale również wspieranym jest FX 8300. PS. Niby ta płyta obsługuje Phenom 2 X6 o TPD 125W(czyli tyle samo co FX 8350) ale TPD to nie jest to samo co realny pobór prądu. Jego płyta obsługuje FX bezproblemowo, no powiedzmy bo musi chłodzić sekcję zasilania coolerem wiejącym na nią. A sekcja 4+1 nie nadaje się do FX8..... szczególnie goła. Cytuj Link to post Share on other sites
blant1995 9 Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Budżetu jako takiego nie ma. Chciałem po prostu sprzedać tego Phenoma, dołożyć trochę i przesiąść się na FX'a. Więc lipa z tego Fx'a na mojej płycie, czy da rade go tam wsadzić ? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Brath Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) @Maxforces na stronie producenta są wymienione FXy obsługiwane i wspierane ale na tej liście nie występuje FX 8350. Sam możesz sprawdzić. Z jakiegoś powodu producent nie uwzględnił FX 8320/8350, choć uwzględnił FX 8320E czyli nowszy model niż wcześniej wymienione. Więc coś musi być na rzeczy. Edit: Możliwe że producent nie wypisał FX 8350 ponieważ mogą występować z nim problemy, choć może chodzić naprawdę dobrze. Takie "zabezpieczenie" ze strony producenta na wypadek gdy komuś coś się stanie z płytą a ona będzie współpracowała z FX 8350, to producent może wybronić się stwierdzeniem że przecież nie ma tego procesora na liście procesorów wspieranych. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Brath Cytuj Link to post Share on other sites
maxforces 444 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Przez sekcję bo jest goła Jeżeli są obsługiwane 8300/8320E to i jest 8350 bo to ten sam kod w biosie.Ale producent nie daje gwarancji na to . Dlatego na liście nie masz. Ale masz procka 8350 to odpali spokojnie tylko porządny nawiew na sekcję trzeba dać. Budżetu jako takiego nie ma. Chciałem po prostu sprzedać tego Phenoma, dołożyć trochę i przesiąść się na FX'a. Więc lipa z tego Fx'a na mojej płycie, czy da rade go tam wsadzić ? Pare tematów niżej jest płyta msi http://forum.benchmark.pl/topic/159560-p%C5%82yta-do-aii-860k/ poczytaj, tylko trzeba się spieszyć długo to nie będzie. Praktycznie zerowym kosztem po sprzedaży będziesz miał szybciej z 860K. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Brath Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Teraz pytanie czy autor jest w stanie ponieść te ryzyko? My wszystko co mogliśmy to wnieśliśmy do tematu, teraz decyzja należy do autora czy kupi tego fx i będzie myślał nad schłodzeniem sekcji zasilania. Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Ewentualnie Athlonik 860K z ta mobo od MSI, promocja w komputroniku niedługo się kończy. Steamroller rdzeń w rdzeń jest szybszy przy mniejszym procesie technologicznym, do tej lepiej się kręci i są szanse na Carrizo. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Crout Cytuj Link to post Share on other sites
blant1995 9 Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Sprzęt kupowałem półtora roku temu właśnie z myślą, że się przesiądę na tego FX'a. Półtora roku temu jeszcze były zestawy na allegro właśnie mojej płyty razem z tym FX'em. Nawet jak się w google wpisze to archiwalne oferty jeszcze widnieja.. Będę musiał się zastanowić, ale nie wiem czy w takim wypadku lepiej nie dać sobie siana i ew. w przyszłości na coś innego się przesiąść. http://archiwum.allegro.pl/oferta/amd-x8-fx-8350-16gb-1600-asrock-970-pro3-r2-0-i3716580774.html Edytowane 4 Stycznia 2015 przez blant1995 Cytuj Link to post Share on other sites
dario83 33 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Też miałem taki dylemat, ale wybrałem opcje jaką podał Crout. Płyta główna 199 + 15 kurier. Do tego Athlon 860k za 300 parę złotych. Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Tak to jest jak się kupuje płyty z gołą sekcją zasilania nawet pod intela. Ten radiator lepiej mieć nawet jak nic się nie grzeje. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez rolandwally83 Cytuj Link to post Share on other sites
blant1995 9 Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Zestaw wybierałem z pomocą użytkowników tego forum. Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Widziałem i5 bez k i do tego płyta za 155 zł z gołą sekcją zasilania normalne poleciłem mobo młodsze z chłodzeniem ale nie poszło na inne mobo. Gby by się nawet nie grzała sekcja to i tak ładniej wygląda taki radiatorek niż takie coś http://images.morele.net/full/581506_5_f.jpg http://bitcomputer.pl/userdata/gfx/dbe344ae49c3dcf4ff76bd5565e2d4a7.jpg Edytowane 4 Stycznia 2015 przez rolandwally83 Cytuj Link to post Share on other sites
RaaKoo 74 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Według producenta ten fx jest obsługiwany, wiec ci pójdzie ! https://www.youtube.com/watch?v=S1u1PCWxeOQ Dobrym posunięciem było by dołożenie radiatorów na sekcję zasilania,http://www.komputronik.pl/product/109990/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/AAB_Cooling_Ram_Heatsink_3_Aluminiowe_radiatory_na_pamieci.html Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Pójść pójdzie, ale biedak będzie zrzucał zegary pod obciążeniem . Cytuj Link to post Share on other sites
blant1995 9 Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Chciałbym go kupić i podkręcić go do ~ 4,5 Ghz. Mógłbym ewentualnie dać jakieś chłodzenie na płytę. Albo sprzedać tą płytkę i dołożyć ~ 100 zł i kupić inną. Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 o podkręcaniu na tej płycie możesz zapomnieć, serio. Masz gołą sekcję zasilania i prawdopodobnie złapie Cię throttling (zegary automatycznie się obniżą). Najrozsądniej będzie sprzedać i kupić coś nowego, a co to zależy od budżetu. Cytuj Link to post Share on other sites
blant1995 9 Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 No to w takim razie za jakiś czas sprzedam płytę główną, dołożę troche i wtedy wsadze FX-8350, bo na procki od intela mnie nie bardzo stać. Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 najtansza sensowna plyta pod FXa to http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-m5a97-r2-0-amd-970-2xpcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-514734/ Cytuj Link to post Share on other sites
blant1995 9 Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) A jakieś możliwości OC na niej będą ? Patrząc po cenach na allegro to moja płyta jako nowa jest o 40 zł droższa od tej co podałeś. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez blant1995 Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 tak, na tej płycie podkręcisz FXa (oczywiście musisz mieć jakieś dobre chłodzenie) Cytuj Link to post Share on other sites
blant1995 9 Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Mam Akase X4. Mam podkreconego 965 do 3.8 Ghz. i jak gram w Far Cry 4 na Very High to max temperatura to 60 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 To jest średnio sensowna płyta, sekcja może i chłodzona, ale wciąż biedna. Chyba dalej 4+1, ale jeśli się mylę, to poprawcie. Ja bym celował w Core i5-4460, cenowo wyjdzie tak samo (tańsza płyta, cooler BOX lub tańszy cooler). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts