zibit 0 Napisano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Witam Zastanawiam się jaki wziąć procesor wydajny do gier..myślę nad Xeonami bo są tanie i mają prawdziwe 6 rdzeni w dobrej cenie. Dużo tego i nie znam się na tym ale chciałbym dobrze kupić.I5 raczej odpada bo to staje się przeszłością a ja potrzebuję dobrze pograć teraz i jutro stąd celowanie w 6 rdzeni bo od 8 zaczynają się większe ceny. Używane albo nowe. Dodam że chcę dodać do tego AMD 280 oraz 2000mhz cl9 ram i ewentualnie procka troszkę podkręcić bo wiem że za bardzo się nie da. Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Primo XEONY NIE SĄ DO GIER ! Secondo Xeonów się nie kręci !!Trio Do gier to lepiej bierz te i5 (np. 4790K które nie dość iż nowe to jeszcze podkręcisz i to dość dobrze) Link to post Share on other sites
ifter 552 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 1. Dlaczego Xeony nie mogą być do gier? Przecieź to tylko i7 - integra , można na nich spokojnie grać. 2. Dlaczego sie niby ich nie kręci? Ok, co prawda o 300-400 MHz ale sie kręci. Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Trio Do gier to lepiej bierz te i5 (np. 4790K Od kiedy 4790k to i5? 1 Link to post Share on other sites
maniek_100 576 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) @up Wydaje mi się, że jako "ekspert": powinieneś napisać coś więcej. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez maniek_100 Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Procesor i5 z serii Devils Canyon to 4690k,zaś procesor 4790k to procesor i7. Jeśli chodzi o temat to wszystko zostało wyjaśnione na Shoutboxie. Czy taka odpowiedz Cię satysfakcjonuje? Link to post Share on other sites
daryzda 1306 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) .myślę nad Xeonami bo są tanie i mają prawdziwe 6 rdzeni w dobrej cenie O które ci dokładnie chodzi te na 1366 ? http://allegro.pl/procesor-intel-xeon-x5650-slbv3-faktura-vat-gw12mc-i4925611924.html . Czyli razem z mobo 800zł ? Sam się nad tym zastanawiam i kręcą się ponoć bez problemu okolice 4,4GHz. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez daryzda Link to post Share on other sites
zibit 0 Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Wreszcie ktoś obeznany a nie zwykły nabijacz postów,spambot internetu...Właśnie o x5650 słyszałem dużo dobrego i chyba sobię go kupię.Obojętnie..oby jak najlepszy do gier.Jeśli znasz coś lepszego od x5650 za tą cene to podziel się informacją. Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 W tej cenie ciężko o coś lepszego. Gdyby tylko płyty były tańsze . Oczywiście to starszy sprzęt i trzeba sobie zdawać sprawę z jego wad. Główną jest większy pobór energii od najnowszych Inteli. Link to post Share on other sites
zibit 0 Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Wiem wiem tylko fajnie by było gdyby komuś się chciało coś więcej napisać niż te dwa zdania.Np. co lepiej i taniej wychodzi... każde i7 też drogo?Zaraz chyba dojdę do punktu wyjścia czyli 8320e.A jeśli tylko główną wadą jest parę W więcej (95 ma x5650) to tak jakby nie miał wad. Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Wydajnościowo jest to bezkonkurencyjna opcja za te 350 zł. FX-8320E nawet nie bierz pod uwagę, to procesor jakieś 30% słabszy od X5650 (oba po OC). Link to post Share on other sites
zibit 0 Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Chyba jednak zrobiłem kółko i doszedłem do 8 rdzeniowego AMD.Z tego co widzę "eksperci" którzy mogą się pochwalić praktycznie tylko ilością postów mylą moduły z rdzeniami.Wyczytać można że 1 moduł to 2 rdzenie a zatem seria Fx 8xxx ma 8 fizycznych rdzeni.Dla mnie było coś nie tak gdy widziałem ludzi grających w wymagającego Fry Cry 4 na fx 6xxx który niby miał tylko 3 rdzenie a jak wiemy ta gra nie obsługuje żadnych 2 i 3 rdzeniowych procesorów, nawet na fx 4xxx grają.W ogóle śmieszne są też teorie że taka wielka firma jak AMD musi kłamać... to chyba Intel musi..AMD nie inwestuje w reklamy choć mógłby.Reklamy są dobre dla gniotów czyli gta v,fifa się kłania i w ogóle można się przejść do media expert.Nazywanie czegoś nowego gorszym jest domeną średniowiecznych czasów.Wstyd jest jak xeony golą nie jednego i5, i7.W tym świecie jak i w świecie spożywczym panuje zasada płacenia za firmę która w zamian oferuje saharoze.Moja przygoda z szukaniem odpowiedniego sprzętu trwała parę dni...wystarczy gdy używa się mózgu i własnego zdania.Nie będę nawijał za dużo więc powiem krótko.FXy może mają trochę mniej fps ale się to z pewnością zmieni.Polecam bo to i tak tani sprzęt. Pozdrawiam Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Trochę błąd z twoim myśleniem. Tak najkrócej mówiąc to FXy mają 8 wątków a nie rdzeni a to już różnica. Ich budowa jest trochę bardziej skomplikowana i wielu ludzi myli to wszystko. Tak samo na i3 pójdą ci te gry a te procki mają tylko 2 rdzenie i ht (takie programowe 2 dodatkowe rdzenie na prosty rozum) czyli ma 4ry wątki. Słuchaj się tomcuga. Link to post Share on other sites
maxforces 444 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 FX 8320 ma fizycznie 8 rdzeni.Moduł składa się z dwóch rdzeni które wspólne mają dekoder,l2 itd... Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 No widzisz, to jest tak pomieszane, że sam się w tym gubię. Niby ma te 8 rdzeni ale są obcięte, czyli takie powiedzmy nie do końca rdzenie (zawsze wszyscy o to się pultali, że nie można tego nazywać rdzeniami, chyba że coś się zmieniło). Ja to widzę tak - auto ma 4ry koła ale tylko na 2 felgach są opony. Niby pojedziesz do przodu ale będzie dziwnie i na pewno nie pojedziesz tak szybko jakbyś miał na wszystkich opony. Tak samo jest z fxem. Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Moja przygoda z szukaniem odpowiedniego sprzętu trwała parę dni...wystarczy gdy używa się mózgu i własnego zdania.Nie będę nawijał za dużo więc powiem krótko.FXy może mają trochę mniej fps ale się to z pewnością zmieni.Polecam bo to i tak tani sprzęt. Wiesz co, ja mam dziwne wrażenie, że Ty tutaj nie przyszedłeś po radę, ale tylko po to, żeby wciskać kolejne kity o FX-ach (marketing szeptany ). http://overclock.pl/images/articles/content/artykuly/2015/01/cpu/wykresy/oc/290x/crysis_3_zrodlo_wszelkiego_zla.png Rzeczywiście "trochę mniej FPS" i na bank to się zmieni (od trzech lat się zmienia ). Zobacz sobie, gdzie jest wyżyłowany na maksa FX-8350, a gdzie starusieńki Core i7-990X. Odpowiednika tego drugiego możesz dorwać za 350 zł (Xeon X5650), a ile ten pierwszy kosztuje nie oferując żadnych zalet? W cenie FX-ów, to się bierze chociażby Core i5-4460 i ma sprzęt wydajniejszy, oszczędniejszy itp. 1 Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Primo XEONY NIE SĄ DO GIER ! czemu? miałem jednego i wciągał gry nosem, a tam może się nie znam Ale jak napisał to znawca tematu: co dobre do gier, mający FX 4300 w sygnaturze to musiałem skomentować bo beka dobra Edytowane 2 Stycznia 2015 przez jarnuszkiewiczm Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Tak jak myślałem, autor ma ten wątek gdzieś i chodziło tylko o "reklamę" FX-a . Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Odpuść sobie zakładanie kolejnych tego typu tematów, nastawionych na idiotyczne trollowanie i podważanie kulistości Ziemi. 2 Link to post Share on other sites
Recommended Posts