Skocz do zawartości

Xeon 6rdzeniowy do 800zł.GRY teraz i jutro

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się jaki wziąć procesor wydajny do gier..myślę nad Xeonami bo są tanie i mają prawdziwe 6 rdzeni w dobrej cenie.

Dużo tego i nie znam się na tym ale chciałbym dobrze kupić.I5 raczej odpada bo to staje się przeszłością a ja potrzebuję dobrze pograć teraz i jutro stąd celowanie w 6 rdzeni bo od 8 zaczynają się większe ceny.

Używane albo nowe.

Dodam że chcę dodać do tego AMD 280 oraz 2000mhz cl9 ram i ewentualnie procka troszkę podkręcić bo wiem że za bardzo się nie da.

.myślę nad Xeonami bo są tanie i mają prawdziwe 6 rdzeni w dobrej cenie

O które ci dokładnie chodzi te na 1366 ? http://allegro.pl/procesor-intel-xeon-x5650-slbv3-faktura-vat-gw12mc-i4925611924.html . Czyli razem z mobo 800zł ? Sam się nad tym zastanawiam i kręcą się ponoć bez problemu okolice 4,4GHz.

Edytowane przez daryzda

Wreszcie ktoś obeznany a nie zwykły nabijacz postów,spambot internetu...Właśnie o x5650 słyszałem dużo dobrego i chyba sobię go kupię.Obojętnie..oby jak najlepszy do gier.Jeśli znasz coś lepszego od x5650 za tą cene to podziel się informacją.

Wiem wiem tylko fajnie by było gdyby komuś się chciało coś więcej napisać niż te dwa zdania.Np. co lepiej i taniej wychodzi... każde i7 też drogo?Zaraz chyba dojdę do punktu wyjścia czyli 8320e.A jeśli tylko główną wadą jest parę W więcej (95 ma x5650) to tak jakby nie miał wad.

Chyba jednak zrobiłem kółko i doszedłem do 8 rdzeniowego AMD.Z tego co widzę "eksperci" którzy mogą się pochwalić praktycznie tylko ilością postów mylą moduły z rdzeniami.Wyczytać można że 1 moduł to 2 rdzenie a zatem seria Fx 8xxx ma 8 fizycznych rdzeni.Dla mnie było coś nie tak gdy widziałem ludzi grających w wymagającego Fry Cry 4 na fx 6xxx który niby miał tylko 3 rdzenie a jak wiemy ta gra nie obsługuje żadnych 2 i 3 rdzeniowych procesorów, nawet na fx 4xxx grają.W ogóle śmieszne są też teorie że taka wielka firma jak AMD musi kłamać... to chyba Intel musi..AMD nie inwestuje w reklamy choć mógłby.Reklamy są dobre dla gniotów czyli gta v,fifa się kłania i w ogóle można się przejść do media expert.Nazywanie czegoś nowego gorszym jest domeną średniowiecznych czasów.Wstyd jest jak xeony golą nie jednego i5, i7.W tym świecie jak i w świecie spożywczym panuje zasada płacenia za firmę która w zamian oferuje saharoze.Moja przygoda z szukaniem odpowiedniego sprzętu trwała parę dni...wystarczy gdy używa się mózgu i własnego zdania.Nie będę nawijał za dużo więc powiem krótko.FXy może mają trochę mniej fps ale się to z pewnością zmieni.Polecam bo to i tak tani sprzęt.

Pozdrawiam

Trochę błąd z twoim myśleniem.

Tak najkrócej mówiąc to FXy mają 8 wątków a nie rdzeni a to już różnica. Ich budowa jest trochę bardziej skomplikowana i wielu ludzi myli to wszystko.

Tak samo na i3 pójdą ci te gry a te procki mają tylko 2 rdzenie i ht (takie programowe 2 dodatkowe rdzenie na prosty rozum) czyli ma 4ry wątki.

Słuchaj się tomcuga.

No widzisz, to jest tak pomieszane, że sam się w tym gubię. Niby ma te 8 rdzeni ale są obcięte, czyli takie powiedzmy nie do końca rdzenie (zawsze wszyscy o to się pultali, że nie można tego nazywać rdzeniami, chyba że coś się zmieniło).

Ja to widzę tak - auto ma 4ry koła ale tylko na 2 felgach są opony. Niby pojedziesz do przodu ale będzie dziwnie i na pewno nie pojedziesz tak szybko jakbyś miał na wszystkich opony. Tak samo jest z fxem.

Moja przygoda z szukaniem odpowiedniego sprzętu trwała parę dni...wystarczy gdy używa się mózgu i własnego zdania.Nie będę nawijał za dużo więc powiem krótko.FXy może mają trochę mniej fps ale się to z pewnością zmieni.Polecam bo to i tak tani sprzęt.

Wiesz co, ja mam dziwne wrażenie, że Ty tutaj nie przyszedłeś po radę, ale tylko po to, żeby wciskać kolejne kity o FX-ach (marketing szeptany %-)).

http://overclock.pl/images/articles/content/artykuly/2015/01/cpu/wykresy/oc/290x/crysis_3_zrodlo_wszelkiego_zla.png

Rzeczywiście "trochę mniej FPS" i na bank to się zmieni (od trzech lat się zmienia :rotfl:). Zobacz sobie, gdzie jest wyżyłowany na maksa FX-8350, a gdzie starusieńki Core i7-990X. Odpowiednika tego drugiego możesz dorwać za 350 zł (Xeon X5650), a ile ten pierwszy kosztuje nie oferując żadnych zalet? W cenie FX-ów, to się bierze chociażby Core i5-4460 i ma sprzęt wydajniejszy, oszczędniejszy itp.

• Popieram 1
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...