Skocz do zawartości

Upagrde komputera gotowca - do grania

Recommended Posts

Jakieś ze trzy lata temu zrobiłem chyba największą głupotę w życiu i kupiłem w supermarkecie tzw. gotowca. To był rok kiedy Wiedźmin 2 miał swoją premierę a więc 2011 rok. Na szczęście nie pamiętam ceny ale chyba to dobrze. Zasugerowałem się głównie opinią o karcie graficznej, że tania i dobra nawet;)

Więc nie przedłużając mój obecny zestaw wygląda tak:

Foxconn H61MXT1/F2/-S/-V
Intel Core i5 2300
4 GB RAM Kingstone (2x 2GB)
Sapphire AMD Radeon HD6670 1GB GDDR5
Zasilacz, którego nazwy niestety nie udało mi się zidentyfikować ale na tabliczce znamionowej zasilacza napisane jest FSP 350-60APN (350W) - Fortron
Hitachi HDS721010CLA332 (1TB)

Monitor LG Flatron W2252TG (1680x1050)

Suma jaką chciałbym przeznaczyć na taki upgrade mieści się w przedziale 400 - 600 zł

Chciałbym to teraz wyprowadzić nieco na prostą. Jednak sytuacja jest nieco inna - nie mam dość odłożonej dużej sumy aby taki upgrade przeprowadzić ale być może dałoby się to zrobić na raty.

Jednocześnie zdaję sobie sprawę że chyba najsłabszymi elementami ninejszej całości są takie podzespoły jak płyta główna, karta graficzna i dość słaby zasilacz.

Edytowane przez kiazz

To? Gotowiec? Masz dobry zasilacz nawet.. Mała moc maksymalna, ale nie jest no-name :D

Jak by zacząć zmiany to polecam zasilacz + płyta + procesor. Ramu zmieniać nie musisz a karta starczy do czasu uzbierania funduszy.
Lub jeśli nie potrzebujesz super procesora to zasilacz + karta.

Polecam to drugie ze względu na to że procesor jeszcze starczy - nie jest najgorszy.

Na obecną chwilę najlepiej jest wymienić kartę graficzną. Bo po niej odczujesz przypływ mocy. Tylko żeby to zrobić trzeba wymienić zasilacz który jest słaby (tylko 350W), i dołożyć ram bo co ci po karcie jak nie odpalisz gier w wyższych detalach bo ram nie ogarnie i będzie strasznie dogrywać. Widzę kolega wyżej proponuje zasilacz + płytę + proca, ja tobie polecam zasilacz + ram potem kartę. :) Moim zdaniem wtedy odczujesz przyrost mocy a procka nie masz złego wcale :)

Edytowane przez hasati

Na siłę te 4GB by może starczyło :) To więc najlepiej wymienić zasilacz a później kartę. Zasilacz jakiś Chieftec 500W by dał radę na dłużej a drogie nie są. A co do karty to już najlepiej używkę na allegro za resztę czyli jakieś 450 zł jeśli założymy że wyłożysz 600 zł na całość. 

Edytowane przez hasati

No dobrze. Mówicie dołożyć dodatkową kość RAM-u. Chętnie bym to zrobił ale nie przy Windowsie 7. Z resztą nie mam więcej slotów na płycie głównej by móc w obecnej sytuacji dołożyć jeszcze jedną kość RAM-u.

@pl_sbx Z tego co się dowiedziałem na innych forach to nie ma sensu wymieniać płyty głównej bo nie jest taka zła.

Edytowane przez kiazz

W tej cenie mogę Ci polecić godną uwagi karte graficzną, oraz do niej odpowiedni zasilacz. Za sprzedaż swojego radeonka możesz uzyskać chyba spokojnie 200zł (olx/allegro). Mając do dyspozycji około 800zł możemy zakupić Radeona od Asusa R9 270, czyli nie podkręcona wersje R9 270X.

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_86&products_id=58018

Zasilacz będzie kkoniecznie do wymiany. Antec to nie BeQuiet ale nie tez tak zwany "no name"

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=54863

Razem okolo 800zl. Zyskujemy konfiguracje na ktorej pogramy w najnowsze gry na FHD na srednich lub wysokich ustawieniach.

Pozdrawiam.

• Popieram 1

Dokładnie o to się rozchodzi, że chciałbym zagrać w te produkcje wydane w 2014 roku oraz  2015. Więc wydaje mi się, że wymiana jedynie karty graficznej (ew. zasilacza w zależności ile dana karta graficzna pobiera prądu) będzie właściwa. Jeżeli macie jeszcze jakieś inne propozycje odnośnie kart graficznych w przedziale cenowym 400 - 600 zł to czekam na Wasze sugestie.

W twoim budżecie najlepszym wyjściem jest kupić GTX 750 Ti 2gb, nie musisz wtedy wcale kupować zasilacza bo karta mało energii zużywa, np http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-750ti-2048mb-ddr5-128bit-oc-gv-n75toc-2gi-630762/ . Jest to bardzo udany GPU i pograsz w naprawdę porządnych detalach w nowe gry, z tym że po sprzedaży swojej starej karty pomyśl też o kupnie pamięci ram 8gb. Niestety będziesz musiał sprzedać starą 4 gb bo w mobo masz tylko 2 sloty.

Edytowane przez daryzda
  • Popieram 1

W mojej opinii procesor mimo wieku nadal jest wydajny, dlatego za 600 złotych kup R9 270 i kup zasilacz np. za 150 złotych Corsair VS450W, wystarczy że sprzedaż starą grafikę i ciut dołożysz. Pamięci RAM możesz dołożyć później.

Prawda jest taka że cpu nie podkręcisz bo nie ma jak na tej mobo, a jak nie będziesz podkręcał R9 270 to i ten fortron 350 wystarczy do tego radeona. http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/radeon-r9-270-test/strona/21202.html . Test jest z mocniejszą podkręconą i7 do 4 ghz, a więc twój komp po zmianie gpu będzie w stresie pobierał około 250W, a ten psu ma na 12v 300W.  karta http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-dual-x-r9-270-2gb-gddr5-with-boost-oc-11220-00-10g-618660/ . Jak nie ma wtyczki zasilania kart graficznych w twoim fortronie to szafir dokłada przejściówkę z molexa.

Edytowane przez daryzda
  • Popieram 1

Zgodzę się procesor swoje lata ma, a wydaje się jakby był wydany wczoraj :) Mocno się właśnie teraz zastanawiam nad tym Radeonem R9 270 bo zauważyłem, że bardzo dużo użytkowników posiada tą kartę w swoich konfiguracjach a jej cena jest dość przystępna.

Bardzo dobre gpu w tej cenie bierz absolutnie nie będziesz żałował, w porównaniu do twojej starej karty KOSMOS :) W morele, agito i większych sklepach internetowych jest możliwość brania na raty.

Edytowane przez daryzda

@pl_sbx Z tego co się dowiedziałem na innych forach to nie ma sensu wymieniać płyty głównej bo nie jest taka zła.

Wymiana procka mija się z celem, bo nawet jak kupisz 2500k to nie podkręcisz bo płyta ma gołą sekcję zasilania.
  • Popieram 1

GTX 750 to przereklamowane g*wno...

Mój wuja ma 750-tkę do monitora 1280x1024 - idealne połączenie dla niego. Karta ciągnie mało energii, jest chłodna i wydajna do tej rozdzielczości.

Więc nie mów że jest zła.

Edytowane przez pl_sbx

Nie będzie miał problemów z i5 2300+ R9 270 na tym fortronie, co najmniej 50W zapasu, ale oczywiscie jak dysponuje dodatkowym 150 zł to np.  http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-series-450w-80plus-120mm-fan-cp-9020096-eu-649091/  lub http://www.morele.net/zasilacz-antec-vp-500-500w-632748/ .

Edytowane przez daryzda
  • 2 tygodnie później...

Wymagania Wiedźmina 3 już znamy więc co bym musiał wymienić żeby pograc chcociaż na średnich detalach.

Minimalne:

1. System operacyjny: 64-bitowy Windows 7 lub 64-bitowy Windows 8 (8.1)
  2. Procesor: INTEL CPU Core i5-2500K 3.3GHz lub AMD CPU Phenom II X4 940
  3. Karta graficzna: Nvidia GPU GeForce GTX 660 lub AMD GPU Radeon HD 7870
  4. Pamięć: 6GB RAM
  5. DirectX: 11
  6. Dysk twardy: 40 GB wolnego miejsca

Rekomendowane:

1. System operacyjny: 64-bitowy Windows 7 lub 64-bitowy Windows 8 (8.1)
  2. Procesor: INTEL CPU Core i7 3770 3,4 GHz lub AMD CPU AMD FX-8350 4 GHz
  3. Karta graficzna: Nvidia GPU GeForce GTX 770 lub AMD GPU Radeon R9 290
  4. Pamięć: 8GB RAM
  5. DirectX: 11
  6. Dysk twardy: 40 GB wolnego miejsca