Nareau 1 Napisano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Witam serdecznie, ostatnim czasem zauważyłem że kurz łapie wnętrze kompa, dlatego zrobiłem kila własnych filtrów w miejscach gdzie ich producent nie założył, natomiast chciałbym także coś dalej z tym zrobić, dlatego chciałbym kupić nowe wentylatory. Dokładnie 5, z czego 3 na pwm a z tych 3 fajnie jakby chociaż jeden podawał niebieskie światełko (po coś w końcu jest to okienko w obudowie ) z racji że 2 są wpychające a 3 wypychające powietrze z budy, te dwa (nie musi być pwm) muszą mieć jak największą wydajność. Starałem się coś porozglądać na własną rękę i znalazłem takie na front: -Akasa Piranha -Scythe Slip Stream 1900rpm -Corsair SP120 High Perf. Któreś z nich byłyby dobrym rozwiązaniem? Czy moze jakieś inne? I jakie jeszcze te 3 byscie mi doradzili? Głośność nie jest tu ważna (te z Zalmana na 12v nie przeszkadzają mi) na pierwszym miejscu jest wydajność na równi z ceną (na wzięcie samych noctua by to zrobic mnie nie stać). Pozdrawiam i czekam na propozycje Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Jaki budżet Cytuj Link to post Share on other sites
Nareau 1 Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) tak ~40 zł /sztuke ale oczywiście, im mniejsza kwota tym lepiej.. Edytowane 27 Grudnia 2014 przez Nareau Cytuj Link to post Share on other sites
robinek09 1583 Napisano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 140 mm wejdą ci do budy ? Cytuj Link to post Share on other sites
Nareau 1 Napisano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Tylko 120 .. Buda Z3+ Chodzi mi najbardziej o przednie wentylatory.. bo te które wziąłem z topa dałem na przód, są trochę głośne na max obrotach.. więc mógłbym póki co wziąć jakieś dwa lepsze wentylatory na przód (pwm/bez pwm) byle by były wydajniejsze od tych i cichsze na max obrotach I póki co wynalazłem tylko takie na przód: BQ PureWings Gelid Wing 12 CoolerMaster SilentFan Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Bierz BQ a nie pożałujesz. Sam mam BQ tyle, że ShadowWings 120 PWM na wylocie a na wlocie 140/1000. Po eksperymentach z innymi wentylatorami oprócz Thermalrightów TY zostały te. Cytuj Link to post Share on other sites
bumbel123 3110 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 BeQuiet PureWings to jedne z najlepszych jak nie najlepsze wentyle w tej cenie. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Trzeba tylko nadmienić że pure wings 2 mają te samo łożysko co shadow wings, różnica miedzy nimi to tylko ramka i sposób montażu Cytuj Link to post Share on other sites
Nareau 1 Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 a co sądzicie o Enermax Twister Pressure ? Dwa będą ciągnąć powietrze przez filtry obudowy, a one najlepiej "ciągną" chyba w tej cenie. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Stosunkowo są to nowe śmigła i jeszcze nie spotkałem ich recenzji, także ciężko coś powiedzieć. Na papierze wyglądają dobrze, ale jak z trwałością łożyska w nich i jego kulturą pracy tego ciężko się dowiedzieć Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Głośne od 7V czyli coś ponad 1000 obr/min. To wentylatory o wysokim ciśnieniu statycznym czyli bardziej do chłodnic i radiatorów. Moim zdaniem nieciekawie brzmią, zbyt wysoko, ale to moje odczucia słuchowe ;-) Do obudowy nie są potrzebne wentylatory o tak wysokiej prędkości obrotowej i cisnieniu statycznym, no może gdy masz dużo dysków i jest potrzeba przepchnąć przez nie powietrze. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez choleryk65 Cytuj Link to post Share on other sites
Nareau 1 Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) To co polecicie do efektywnego wciągania powietrza przez filtry ? oraz wypychania powietrza wyrzucanego z coolera Dobrze by było gdyby były na PWM.. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez Nareau Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Bierz PureWIngsy Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) To co polecicie do efektywnego wciągania powietrza przez filtry ? oraz wypychania powietrza wyrzucanego z coolera Dobrze by było gdyby były na PWM.. Jak chcesz z PWM to z tych tańszych BQ zostały Ci tylko ShadowWings, droższe ale moim zdaniem warto. Tak na marginesie porównywałem Noiseblockera PL-PS, który jest droższym wentylatorem, z BQ ShadowsWings i wygrał tańszy BQ. Oczywiście nic nie ujmując Noiseblockerowi, który jest równie dobry ale droższy. Choć według mnie kultura pracy bardziej przemawia na korzyść BQ. Chyba nie namieszałem za bardzo? Edytowane 2 Stycznia 2015 przez choleryk65 Cytuj Link to post Share on other sites
Nareau 1 Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) gen 2? Mam nadzieję że będzie wystarczające wietrzenie, bo D14 od Noctua będzie tego potrzebował.. dlatego potrzebowałem dużego zasysu na przód. Nie, nie namieszałeś ale jak mam brać z BQ to będzie PW bo już i tak nadciągnąłem budżet na inne podzespoły które będę brał ;/ A takie cuś http://proline.pl/?p=EMX+UCTB12P+120MM ? ps: będą wieszanie w pionie jakby to coś zmieniało Edytowane 2 Stycznia 2015 przez Nareau Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) O Enermaxie T.B się nie wypowiem bo nie miałem z nim do czynienia. Miałem za to pierwszą wersję Enermaxa Everest, przy około 1000obr/min było cicho ale nie tak cicho jak BQ, Edytowane 2 Stycznia 2015 przez choleryk65 Cytuj Link to post Share on other sites
Nareau 1 Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) tylko że o około 50% większą wydajność mają od bq wiec sam juz nie wiem edit: znalazłem dwa filmiki do porównania i jeżeli były tak samo mikrofony umiejscowione to lepiej wychodzi TB TB vs. TP więc TP już odpada, zostaje TB Silence i PW2 z czego wynika że TB jest lepszy wydajnościowo i ma PWM, tylko jak z jakością i głośnością? bo nie mogę jakoś ich w jednych testach znaleźć Edytowane 2 Stycznia 2015 przez Nareau Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) http://www.hardwaremax.net/reviews/luefter/495-test-be-quiet-120-mm-luefter.html?showall=&start=5 Tu masz fajną stronę, plus/minus pokrywa się z moimi doświadczeniami. Oczywiście nie testowałem wszystkich tych wentylatorów Co do wydajności, to co wypisują producenci rzadko urzeczywistnia się w praktyce. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez choleryk65 Cytuj Link to post Share on other sites
Bobslayer 0 Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 To ja się podepnę i zapytam o wentylator Termaltake Luna led. http://www.komputronik.pl/product/230361/Elektronika/Sprz%C4%99t_komputerowy/Thermaltake_Luna_12_LED_Blue_120mm_1200_RPM_Retail_Box.html Opłaca się go brać? Czy są jakieś lepsze wentylatory LED-owe w tej cenie? Cytuj Link to post Share on other sites
Nareau 1 Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) http://www.hardwaremax.net/reviews/luefter/495-test-be-quiet-120-mm-luefter.html?showall=&start=5 Tu masz fajną stronę, plus/minus pokrywa się z moimi doświadczeniami. Oczywiście nie testowałem wszystkich tych wentylatorów Co do wydajności, to co wypisują producenci rzadko urzeczywistnia się w praktyce. dobre porównanie i jeżeli Pure Wings kręci się tak jak Silent Wings Pure 120mm ( nie wiem czy to to samo czy nie ) albo tak jak Shadow Wings 120mm na 1500rpm to wydaje mi się że Enermax T.B.Silence 120mm (bez pwm) jest z "przyjemniejszym" podmuchem, jak sądzicie? I dobrze rozumiem tutaj wydajność jest po stronie enermaxa? edit: aaa.. enermax kręci się tylko do 900.. jeżeli nie jest wydajniejszy to już będę brał PW Edytowane 3 Stycznia 2015 przez Nareau Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Weź PW, sprawdzone pewne łożysko, solidna budowa i zadowalająca wydajność. To ja się podepnę i zapytam o wentylator Termaltake Luna led. http://www.komputronik.pl/product/230361/Elektronika/Sprz%C4%99t_komputerowy/Thermaltake_Luna_12_LED_Blue_120mm_1200_RPM_Retail_Box.html Opłaca się go brać? Czy są jakieś lepsze wentylatory LED-owe w tej cenie? Nie znam tego wentylatora jak i reszty Thermalteków, testów też nie spotkałem w sieci. Cytuj Link to post Share on other sites
Nareau 1 Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Weź PW, sprawdzone pewne łożysko, solidna budowa i zadowalająca wydajność. dobra, wiec PW A teraz mi powiedz jaki panel sterujacy lub jak to wszystko ogarnac? bo będę miał 7-8 wentyli w obudowie i każdy bez PWM, a ja nie mam zamiaru siedzieć przy odkurzaczu ;d np http://www.morele.net/scythe-kaze-q-3-5-czarny-kq01-bk-3-5-505828/lub http://aab.com.pl/pl_PL/p/AAB-Cooling-Fan-Speed-Controller-5-Black/1656?utm_source=okazje.info&utm_medium=referral&utm_campaign=okazje.info Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Porównywałem oba wentylatory bezpośrednio (uctb i pw2) fakt uctb na max rpm był cichszy ALE miał tylko 900rpm gdzie pw2 kręci się do 1,5k. Przy ustawieniu na ~800rpm, bequiet był przyjemniejszy dla ucha i wyraźnie dmuchał mocniej. Odnoście uctb z pwm to są one głośniejsze od tych bez pwm, do tego te z pwm wydawały specyficzny dźwięk (coś podobnego to piszczenia cewek w gpu) powyżej 1k rpm. I nie mówię tu tylko o uctb12p ale i też droższe clustery wydawały ten dźwięk 1 Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Odnoście uctb z pwm to są one głośniejsze od tych bez pwm, do tego te z pwm wydawały specyficzny dźwięk (coś podobnego to piszczenia cewek w gpu) powyżej 1k rpm. I nie mówię tu tylko o uctb12p ale i też droższe clustery wydawały ten dźwięk No faktycznie z Enermaxami PWM jest coś nie tak. Miałem Everesta i był cichy, ostatnio podłaczyłem Clustera 140mm PWM i tak jak piszesz, wydaje piszczące dźwieki. Nie jest to jakaś tragedia ale jednak. dobra, wiec PW A teraz mi powiedz jaki panel sterujacy lub jak to wszystko ogarnac? bo będę miał 7-8 wentyli w obudowie i każdy bez PWM, a ja nie mam zamiaru siedzieć przy odkurzaczu ;d np http://www.morele.net/scythe-kaze-q-3-5-czarny-kq01-bk-3-5-505828/lub http://aab.com.pl/pl_PL/p/AAB-Cooling-Fan-Speed-Controller-5-Black/1656?utm_source=okazje.info&utm_medium=referral&utm_campaign=okazje.info Bierz Scytha, miałem takiego w mojej starej budzie Sliverstona KB03 i zachowywał się bez zarzutu. Gdzieś mi się nawet pęta w szufladzie. Poźniej przypętała się jakaś Akasa i już nie było tak rózowo, coś dziwnego działo się z wentylatorami, tak jakby wszystkim zepsuły się łożyska. Edytowane 3 Stycznia 2015 przez choleryk65 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Nareau 1 Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Porównywałem oba wentylatory bezpośrednio (uctb i pw2) fakt uctb na max rpm był cichszy ALE miał tylko 900rpm gdzie pw2 kręci się do 1,5k. Przy ustawieniu na ~800rpm, bequiet był przyjemniejszy dla ucha i wyraźnie dmuchał mocniej. Odnoście uctb z pwm to są one głośniejsze od tych bez pwm, do tego te z pwm wydawały specyficzny dźwięk (coś podobnego to piszczenia cewek w gpu) powyżej 1k rpm. I nie mówię tu tylko o uctb12p ale i też droższe clustery wydawały ten dźwięk no to zostają PW2, dzięki wielkie to teraz czas na rozplanowanie pod co i jak podpiąć (nie wiem czy według "prawa" nie muszę założyć nowego tematu?) Myślałem by wziąć coś takiego i kupić 2x Y i jedną z podziałką na 3 i pod nią dałbym noctue i wentylator na tyle, dwa górne pod następny, dwa przednie pod następny i jeden wewnętrzny pod ostatni (dam go jakoś przed nocuta a za dvd, ewentualnie za dyskami, jeszcze zobaczę) Jak sądzicie? edit: to wrzucam do koszyka też scythe Edytowane 3 Stycznia 2015 przez Nareau Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts