maras14 1 Napisano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Hej, W innym temacie wrzuciłem wam promocje dot. Elephona, w tym podrzucam kod na telefonik Lenovo A806 Golden Warrior. Po obniżce jego cena to 162,99$, a kod to : LENOVOZZ oczywiście w sklepie gearbest.com Co posiada m.in telefonik na pokładzie? 5 cali HD 1280x720 2g/3g/4g LTE ( brak dual sim ) 8rdzeniowy procesor 1.7GHz 2gb RAM Aparat od sony 13mpix, front 5mpix Bateria 2500mAh Pełna specyfikacja tutaj Telefony obydwa zamówione po promocji ze sklepu, jak dojdą zrobie recenzje i wypowiem się na temat jakości wykonania, wytrzymałości baterii itd. Ogólnie opinia jak najbardziej pozytywna na temat tego telefonu. Zamówiony po przewalutowaniu za ok 550zł jest chyba najlepszą opcją na smartfon do 5cali, z porządnymi bebechami, lte i single sim. http://cdn2.gsmarena.com/vv/pics/lenovo/lenovo-golden-warrior-a8-a806.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
osilek 0 Napisano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Czekam na recenzje telefonu Bebechy ładne ma. Ciekawe czy grzał się będzie? Cytuj Link to post Share on other sites
maras14 1 Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Co do grzania myślę, że nie. Sama wydajność już jest jawna, bo testy zagraniczne raz, a dwa jednak nie będę pierwszy, drugim czy dziesiątym użytkownikiem tego telefonu w Polsce Najbardziej interesuje mnie jednak ogólna płynność działania i czas pracy na baterii - jako zwykły telefon do podstawowych czynności i jako narzędzie do multimediów Jak telefon przyjdzie to wszystko opiszę, proces zakupu, czas wysyłki i dotarcia paczki do mnie, ewentualne problemy no i samą rezencje telefonu. Cytuj Link to post Share on other sites
rysiooo 425 Napisano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 A jeśli telefon się zepsuje, to wysyłka do Chin bez gwarancji odesłania naprawionego - bo jeśli nie odeślą to co? Pojedziesz z nimi walczyć o telefon za 550zł? Cytuj Link to post Share on other sites
zlepek 3 Napisano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) A jeśli telefon się zepsuje, to wysyłka do Chin bez gwarancji odesłania naprawionego - bo jeśli nie odeślą to co? Pojedziesz z nimi walczyć o telefon za 550zł? Trochę mnie to denerwuje, cały czas mówicie co będzie jak się zepsuje. A może się nie zepsuje i będzie cały czas chodził dobrze? Trochę optymizmu, jak ktoś takie coś zamawia myślę, że się liczy z czymś takim Edytowane 27 Grudnia 2014 przez zlepek 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rysiooo 425 Napisano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Trochę mnie to denerwuje, cały czas mówicie co będzie jak się zepsuje. A może się nie zepsuje i będzie cały czas chodził dobrze? Trochę optymizmu, jak ktoś takie coś zamawia myślę, że się liczy z czymś takim Trochę Cię to denerwuje bo mówię prawdę? Telefony produkowane seryjnie nie mogą mieć wad fabrycznych? Co jeśli dostaniesz telefon z wadą fabryczną? Przecież w Polsce to się zdarza z różnymi modelami, markami, nawet iPhone'y trafiają się z pożółkniętymi wyświetlaczami, czy innymi defektami. Nie wmawiaj, że wszyscy którzy zamawiają te telefony mają pełną świadomość co czynią, ponieważ wystarczy przeczytać tytułowy post tego tematu i oprócz super-hiper reklamy tego cudeńka nie ma żadnego słowa na temat gwarancji i ryzyka jakie może ponieść kupujący. Przez takich ludzi jak Ty, inni zostają narażeni na stratę sporej sumy pieniędzy. Wszystko jest wychwalane, reklamowane jako cudowna alternatywa dla markowych telefonów, lecz nigdzie nikt z tych czajnafanów nie wspomina o gwarancji i ryzyku zakupu. Cytuj Link to post Share on other sites
zlepek 3 Napisano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Trochę Cię to denerwuje bo mówię prawdę? Telefony produkowane seryjnie nie mogą mieć wad fabrycznych? Co jeśli dostaniesz telefon z wadą fabryczną? Przecież w Polsce to się zdarza z różnymi modelami, markami, nawet iPhone'y trafiają się z pożółkniętymi wyświetlaczami, czy innymi defektami. Nie wmawiaj, że wszyscy którzy zamawiają te telefony mają pełną świadomość co czynią, ponieważ wystarczy przeczytać tytułowy post tego tematu i oprócz super-hiper reklamy tego cudeńka nie ma żadnego słowa na temat gwarancji i ryzyka jakie może ponieść kupujący. Przez takich ludzi jak Ty, inni zostają narażeni na stratę sporej sumy pieniędzy. Wszystko jest wychwalane, reklamowane jako cudowna alternatywa dla markowych telefonów, lecz nigdzie nikt z tych czajnafanów nie wspomina o gwarancji i ryzyku zakupu. Każdy mądry człowiek zanim kupi telefon raczej zobaczy korzyści z tego, że zamówił z Chin i minusy. Więc jeżeli już chcesz się wypowiadać to powiedz o plusach i minusach tego, że ktoś zamówi z Chin. "Przez takich ludzi jak Ty, inni zostają narażeni na stratę sporej sumy pieniędzy." Serio? No to doje*****. Ktoś jest narażony przeze mnie w jaki sposób bo nie rozumie tego? Znam mnóstwo osób które zamówiły z Chin i ani razu im się telefon nie zepsuł. Jak ktoś nie chce nie zamawia proste ja mu każe zamawiać czy coś? Napisałem tylko, że nie wszystko się zaraz zepsuje jak ty to przedstawiasz. /e Hamuj się trochę ze słownictwem. dad Edytowane 29 Grudnia 2014 przez dadulek 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rysiooo 425 Napisano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Serio? No to doje*****. Ktoś jest narażony przeze mnie w jaki sposób bo nie rozumie tego? Znam mnóstwo osób które zamówiły z Chin i ani razu im się telefon nie zepsuł. Jak ktoś nie chce nie zamawia proste ja mu każe zamawiać czy coś? Napisałem tylko, że nie wszystko się zaraz zepsuje jak ty to przedstawiasz. Sorry, pomyliłem Ciebie z autorem tematu. Cytuj Link to post Share on other sites
maras14 1 Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) A jeśli telefon się zepsuje, to wysyłka do Chin bez gwarancji odesłania naprawionego - bo jeśli nie odeślą to co? Pojedziesz z nimi walczyć o telefon za 550zł? Zacznijmy od tego że jest to pełnoprawny sklep, a nie osoba fizyczna - chińczyk. Myślisz że im zależy na nędznych 500zł? Tam lecą na ilość sprzedaży, a nie wydojenie człowieka jak to w Polsce bywa - dlatego często nikogo nie dziwią żniżki w granicach 50$ ( w Polsce od razu by pomyśleli, albo podróbka, albo fake). Po drugie mogę Cie odesłać do innego forum, gdzie ludzie odsyłali na gwarancje i jakoś problemów nie było - a są ludzie co po kilkadziesiąt telefonów zamówili. Jedyny minus to czas, bo ok miesiąc to czas wysyłki i powrotu do kraju - i właśnie wspominałem o tym, że np. na bad pixele dają -40% refunda bez odsyłania telefonu lub 100% z odesłaniem. P.S Tak jak kolega wyżej pisze, czy zamawianie zza granicy musi się wiązać od razu z gwarancją? Czy kupując coś w Polsce myślisz o gwarancji? Niekiedy jest tak, że czeka się tygodniami. P.S2 A więc by oświetlić ludzi, którzy się nie znają robie FAQ : 1. Jakie jest ryzyko straty pieniędzy w tym sklepie czy innym. Praktycznie równe zeru. Mają 10dni roboczych na wysyłkę i podanie nr trackingowego - jeśli nie? 100% refunda bez żadnych problemów. Jak wyślą paczke i będzie szła latami? Czekasz max do 45 dni, robisz spór - dostajesz 100% refunda, dodatkowo jeśli płacisz PayPalem, to masz dodatkową ochronę na zwrot pieniędzy - do 60dni. 2. Jak jest w przypadku gwarancji Jak wspominałem na początku najlepiej dogadać się na zwrot kasy jak telefon ma np. bad pixele itp. do 50% zwrotu bez wysyłki telefonu lub 100% z wysyłką Pokrywasz koszt wysyłki do Chin - ok 20-30zł, oni odsyłają na swój koszt często kurierem - paczka idzie do tygodnia. Suma sumarum liczyć 2-3tygodnie na dotarcie telefonu, z tydzień na naprawę i tydzień na wysyłkę do Polski. Ogólny czas gwarancji powinien zmieścić się w 1-1,5 miesiąca. Edytowane 29 Grudnia 2014 przez maras14 Cytuj Link to post Share on other sites
raventes 13 Napisano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 1. A jeśli nie otrzymasz 100% refunda to co? Polecisz do Chin odebrać kasę osobiście? 2. A jak się dogadasz i zostaniesz olany, lub nie dogadasz się wcale to co? Też polecisz do Chin kłócić się z nimi? Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 @raventes Ad.1. Ryzk-fizyk, jednak zdecydowana większość kupujących na ibuygou czy na aliexpress od Hongkong Goldway nie miała problemów z gwarancjami czy zwrotem kosztów. Nie wiem jak wygląda sytuacja w tym sklepie. Ad.2. Olany możesz zostać również na naszym allegro czy w sklepach internetowych. Mimo polycji, przepisów, blokad czy ponagleń. Sam walczyłem o kupioną legalnie, w sklepie internetowym płytę główną. Towaru nie dostałem, pieniądze po 2 miesiącach udało się odzyskać. Ale gdyby nie to zostałoby mi tylko złożyć zawiadomienie o popełnionym przestępstwie i zapomnieć o pieniądzach (ponad 400zł). Dlatego warto kupować od polecanych sprzedawców/sklepów zarówno w kraju jak i za granicą. Jeśli ktoś decyduje się na zakup urządzenia w Chinach MUSI liczyć się z potencjalnym ryzykiem i niedogodnościami (uczciwość sprzedających, VAT etc.). Rekompensuje to znacznie niższa cena towaru. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
maras14 1 Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) 1. A jeśli nie otrzymasz 100% refunda to co? Polecisz do Chin odebrać kasę osobiście? 2. A jak się dogadasz i zostaniesz olany, lub nie dogadasz się wcale to co? Też polecisz do Chin kłócić się z nimi? Boże o czym ty piszesz. Jak wspomniałem opcja sporu jest restrykcyjnie przestrzegana nie tylko w tym sklepie, ale tak jak kolega wyżej wspomniał, kupujesz u pewniaka to nie masz czym się martwić.. I jeszcze raz - ochrona na alieexpress jest taka, że jak otworzysz spór, a gościu będzie miał Cie w 4 literach to ALIEEXPRESS oddaje Ci kase, a nie chińczyk kumasz? Później go ścigają, ale to już ich sprawa, to samo ochrona PayPala - paczka jak nie przyjdzie po 60 dniach, otwierasz spór pare dni przed i to PayPal oddaje Ci kase od razu. I powtarzam po raz enty to jest sklep, a nie osoba prywatna i nie będzie im zależeć na opierdzieleniu Cie z pięciu stówek tylko o dobrą renomę. Pomyśl, że jest to takie zagraniczne agito.pl czy morele.. Bodajże oni też wysyłają za granice i co? Ludzie się boją kupywać bo sklep może ich wykiwać? Edytowane 29 Grudnia 2014 przez maras14 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gramacz 33 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Jak by ktoś nie wiedział to w chińskich sklepach jest ochrona kupujących. Polski serwis aukcyjny ma ochronę sprzedających. Sam się przekonałem, kupiłem na aledrogo podręczniki dla dziecka których nigdy nie otrzymałem, allegro umywa ręce, sprawę zborową na policji musisz na własna rękę prowadzić, nawet aledrogo prowizji nie odda, to tak jak by czerpali korzyści z paserstwa. Tymczasem na aliexpress wiele zakupów w tym telefony (cały czas sprawne, bez awarii) raz dostałem uszkodzona myszkę do kompa, wystarczyło zdjęcie i wysłali mi drugą bez zajęknięcia. Polskim sklepom brakuje wiele do poziomu tych z Chin. Ps. sprzedawca otrzymuje kase jak potwierdzisz ze towar doszedł i jest dobry! Edytowane 30 Grudnia 2014 przez gramacz 2 Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Ps. sprzedawca otrzymuje kase jak potwierdzisz ze towar doszedł i jest dobry! Tak, ale o ile się orientuję tylko na aliexpress. W sklepach kasa leci od razu do sprzedawcy. Cytuj Link to post Share on other sites
gramacz 33 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 w gesrbest możesz zapłacić paypalem, i on gwarantuje ci bezpieczeństwo i zwrot kasy jak coś. Cytuj Link to post Share on other sites
maras14 1 Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 w gesrbest możesz zapłacić paypalem, i on gwarantuje ci bezpieczeństwo i zwrot kasy jak coś. Dokładnie, lecz jeśli i tak płacisz normalnie kartą czy przelewem ( z duużą prowizją :E ) to akurat w tym sklepie nazywa się to "Money Back". Alieexpress to taki pośrednik transakcji pomiędzy Tobą a Chińczykiem tak że też pewność i gwarancja. Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 NIE MA - pewności - spory transakcyjne potrafią trwać miesiącami lub latami. Znajomy się o tym bolesnie przekonał. Po za tym - od 25 Grudnia mamy nowa Ustawę, a w niej dużo lepszą ochronę. Jakiej ani PayPal ani "Chińczyk" nam nie da. Już sam fakt, ze można sie powołać na Niezgodnośc Towaru z Umową i że w przypadku Wady przez 12 miesięcy mamy domniemanie, ze Wada była w momencie zakupu - absolutnie wyklucza "Chińczyków". Do tego po jednokrotnej naprawie można żądac wymiany sprzętu na nowy. SORRY - ale trzeba byż mocno nie normalnym by pozbywac ise takiej ochrony. Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) SORRY - ale trzeba byż mocno nie normalnym by pozbywac ise takiej ochrony. Nie ma co szafować takimi stwierdzeniami, równie dobrze mógłbym podobnie się wyrazić o idei kupowania niejednokrotnie gorszego jakościowo jak i funkcjonalnie, załadowanego po brzegi crapwarem no i oczywiście ograniczonego licencyjnie (root czy zmiana systemu? w takim razie gwarancja nie ważna - żegnamy) a przy tym droższego o 1/3 smarkfona z androidem w polsze czy juropie. Wszystko ma swoje plusy i minusy, niech każdy robi jak uważa. Ja swego czasu zaryzykowałem i cieszę się z naprawdę przyzwoitego kawałka słuchawki kupionego za śmieszne pieniądze. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez 40rozbojnik Cytuj Link to post Share on other sites
raventes 13 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Ja swego czasu zaryzykowałem i cieszę się z naprawdę przyzwoitego kawałka słuchawki kupionego za śmieszne pieniądze. Długo już cieszysz się swoim chińczykiem i co to za słuchawka jeśli można spytać? Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Rok minął, gwarancja również. Jest to pierwsza wersja Redmi kupiona tuż po premierze za ~200 dołków w sklepie. Czekałem na fon coś około 5 dni (kurier), obyło się bez VAT. Nowej wersji (Redmi 1S) nie mogę polecić, ponoć sporo użytkowników nie może dojść do ładu z oficjalnym softem (grzanie, spadek wydajności podczas ładowania). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts