Skocz do zawartości

Słuchawki do 350 zł ( gry / muzyka )

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Mitar.,

Recommended Posts

Prawdą, że sama impedancja nie ma wpływu na moc jaką mogą przyjąć przetworniki, ale przecież ja o tym nie pisałem. Wysoka impedancja jest po to, aby słuchawki były mniej podatne na wszelkie zakłócenia, celem uzyskania lepszej jakości reprodukowanego dźwięku. Takie JVC HA-S680 mimo 32Ω mogą przyjąć 1W na kanał, ze względu na membrany z nanorurek. Wbrew pozorom nie jest tak trudno spalić słuchawki mając mocny wzmacniacz.

Cały dzień dziś szukałem karty dźwiękowej i ostatecznie zostałem z wyborem 3 urządzeń :

1) FiiO E10k Olympus2

2) Audiotrak Prodigy CUBE

3) Audinst HUD-mini 

Czytałem , że często wymienia się OPAMPa w Cube i zyskuje on wiele na jakości dźwięku.

E10k z kolei jest ciekawy ze względu na przełącznik basu na przodzie , a co do Audinsta odnoszę trochę wrażenie , że jest trochę w tyle za pozostałymi urządzeniami jeśli chodzi o "wiek" na rynku i trudno go aktualnie dostać , większość sklepów podniosła cenę do 400 zł .

Nie bardzo wiem o co chodzi z tym wiekiem - jedno jest pewne, Audinst jest najbardziej dojrzale zbudowany na najlepszych komponentach. Ma też najsilniejszą sekcję headampa. Fiio E10 w aktualnej wersji to potaniona konstrukcja poprzedniej PCM5102 to jeden z najtańszych DAC-ów z przeznaczeniem na rynek masowy - DVD, BD czy innych tanich odbiorników. To oczywiście nie oznacza, że jest zły - parametry ma niezłe, tylko sekcja analogowa musi mu dorównywać.

Audinst jest najbardziej dojrzale zbudowany na najlepszych komponentach. Ma też najsilniejszą sekcję headampa.

Najbardziej obawiam się , czy bas będzie słyszalny na Audinst , w Fiio jest przełącznik do zwiększenia basu w razie czego a w Audinst nie ma go.

Ponadto jak jest w Audinst ze wzmacniaczem słuchawkowym , silniejszy jest dla dużego jacka czy jednakowo mocne są ?

Bo czytałem , że w Audiotrak Prodigy Cube jest na mniejszym jacku ograniczenie i pełne wzmocnienie jest tylko dla dużego jacka.

Edit :

Audinst chyba niestety odpada , bo jest problem z dostępnością ( właśnie sprawdziłem na Ceneo i Allegro ) , najtaniej można go aktualnie kupić za 362 zł

W takim razie raczej zdecyduję się na Cube + ewentualna wymiana OPAMP .

Edytowane przez Mitar.
I tak trochę odbiegając od tematu, obie pary słuchawek mają dość długi kabel długości 3m, czy nie będzie to uciążliwe podczas chodzenia po mieście z podłączonym telefonem?

ogólnie może być to uciążliwe, zwłaszcza w ciepłe dni, gdzie nie ma za bardzo tego przewodu schować. Ja mam np. 5 metrowy kabel ale go zwijam i zawijam odpowiednią elastyczną opaską.Musiałbyś sprzedawcę jakiegoś poprosić byś sam mógł to ocenić.

3m kabla to ja nie mam w żadnych słuchawkach, a już na pewno nie przenośnych.

Maksymalnie 1,5m stacjonarnie lub 1,2m w przenośnych to według mnie taki standard. Zwinięty kabel też trzeba gdzieś schować. Z tego powodu mam w słuchawkach założone gniazda jack, aby wpinać dowolny kabelek :)

A co sądzicie o takstar pro 80? Jest sens je kupować bez rekablingu, wymiany padów i na zintegrowanej karcie dźwiękowej?

A co do Audio Technica ATH, czy warto doinwestować do M40X? Czy może zaoszczędzić i kupić M20X? Czy po prostu zostać przy M30X?

I mam jeszcze pytanie, gdzie najtaniej można kupić takie słuchawki?

DZIENKI ZA OTPOWIEĆ

Edytowane przez TheSpeed
  • 2 tygodnie później...

Więc od jakiegoś czasu posiadam już zestaw HyperX Cloud + Audiotrak Prodigy Cube ( + OPAMP MUSES8820 ).

Na początku zastanawiałem się , czy dobrze zrobiłem kupując te słuchawki bo niestety są troszeczkę przymałe ( tak na styk ) ale "jakoś się dogadaliśmy" i wszystko jest w porządku , głowa nie nie boli od trzymania słuchawek nawet przez dłuższy czas.

Słuchawki ogólnie są bardzo dobrze , podoba mi się szczególnie izolacja dźwięków zewnętrznych ( co jest przydatne przy sąsiadach którzy potrafią wiercić nawet w święta ).

Ku mojemu zdziwieniu po podłączeniu ich przez Prodigy Cube nie ma różnicy " niebo - ziemia " w porównaniu z ALC1150 , ale jednak jest słyszalna , dźwięk ogólnie jest " bardziej szczegółowy " .

Bas jest dobry jak dla mnie , trochę tony wysokie lekko "kłują" czasami ale da się przyzwyczaić .

Więc mogę polecić spokojnie te słuchawki do 350 zł , są wygodne , dobrze grają i w sumie na duża głowę też wejdą bez problemów.

Aczkolwiek z tym zestawem miałem problem , żeby poprawnie zrobić ten test http://test.tidalhifi.com/ , domyślam się , że do tego testu potrzebny jest sprzęt za 1000+ zł ?   ( i super słuch )

Edytowane przez Mitar.

Na moim torze 2/5 :) AAC i Vorbis są lepszymi formatami od mp3, a różnice w dźwięku między FLAciem a dobrym AAC czy Vorbis są na tyle małe, że ciężko je zauważyć. Nie spodziewajcie się nie wiadomo jakich różnic, bo będą one na tyle minimalne, że zwyczajnie ich nie wyłapiecie chociażby ze względu na pamięć dźwiękową :) Słuch też trzeba mieć ponad przeciętną.

Ku mojemu zdziwieniu po podłączeniu ich przez Prodigy Cube nie ma różnicy " niebo - ziemia " w porównaniu z ALC1150 , ale jednak jest słyszalna , dźwięk ogólnie jest " bardziej szczegółowy " .

jaką masz płytę główną ?

Przetestowałem właśnie jeszcze raz , tym razem bardziej dokładnie te słuchawki na Cube i ALC1150 i ...

Nie ma ani odrobiny różnicy w jakości dźwięku , wszystko jest identycznie , muzyka jak i efekty dźwiękowe w grach.

Sam jestem trochę w szoku , bo wcześniej wydawało mi się , że słyszałem różnicę w dźwięku.

Co do jakości dźwięku z mikrofonu , ku mojemu zdziwieniu ... z Cube jakość dźwięku mikrofonu jest gorsza ( większy szum i są słyszalne zakłócenia ) niż z integry ALC1150, na integrze nie ma żadnych słyszalnych zakłóceń.

Edit :

Na Cube testowałem używając "dużego" jacka.

A co do muzyki testowałem wyłącznie na utworach zapisanych w formacie FLAC

Edytowane przez Mitar.
  • Popieram 1

może być jeszcze tak, że te słuchawki nie oddają różnic między układami,może do tego testu CAL bardziej by się nadawały, bo są wymagające co do źródła.A po za tym jakieś różnice muszę być, co nawet widać po specyfikacji obu urządzeń.Jest jeszcze jedna opcja, kolega po prostu nie słyszy zmian jakościowych :)

• Popieram 1
  • Rozwiązanie

Do tej pory z racji uszkodzonego wyjścia słuchawkowego w obudowie komputera , korzystałem z wyjścia tylnego na płycie głównej , ale kupiłem ostatnio panel Modecom CR-525 na którym jest wyjście słuchawkowe dosyć dobrej jakości .

Poprawa względem tylnego wyjścia jest spora jako , że wyjście hd audio na płycie głównej ma wzmacniacz słuchawkowy a tylne nie.

Powiedziałbym , że ta integra gra nawet odrobinę lepiej od tego AudioTraka , nie warto więc według mnie kupować kart zewnętrznych do 300-350 zł przy tej integrze .

Temat ogólnie miał być o słuchawkach do 350 zł a trochę się rozrósł.

HyperX Cloud uważam za dobry zakup , szczególnie do tej integry która okazała się lepsza od Cube .

O dziwo na integrze nawet lepiej mi poszedł test na jakość dźwięku ( http://test.tidalhifi.com/ ).

Także Asrock zrobił kawał dobrej roboty z ALC1150 ( Purity Sound 2 ) .

• Popieram 1