masakra 0 Napisano 28 Października 2008 Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Bardzo proszę podzielcie się własnymi projektami WC bo wielu ludzi jak czytam w innym temacie jest bardzo zaciekawieni jak to zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
Matuzalem 0 Napisano 28 Października 2008 Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Muszla z lewej, wanna na wprost. PS. Sam jestem ciekaw co z tego będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
masakra 0 Napisano 28 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Jestem dobrej myśli Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 29 Października 2008 Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Matuzalem źle Wanna z prawej koło prysznić a z lewa umywalka a kibel zawsze w odzielnym pokoju no bo kurde niechciał byś mieś niemiłych zapachów jak sie kompiesz Cytuj Link to post Share on other sites
masakra 0 Napisano 30 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Panowie robicie sobie jaja i moderator temat wywali. Cytuj Link to post Share on other sites
Sobol 0 Napisano 19 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Posiadam zestaw Thermaltake Big Water 775, przacuje na nim już 15 mies i nie uległ zepsuciu czy też jakiemu kolwiek wyciekowi. Jestem zadowolony z niego, a wiem że ogólna opinia o tym zestawie to "dno, lipa i najgorsze co może być" . Ja twierdzę inaczej. Wymienilem w nim jedynie wentylatory na czerwone ( ładniej wygląda ) i wodę po 12 mies zestaw nie jest zaglonowany a czysty ( prawie jak nowy ) Dorobilem jeszcze regulator obrotów dla dużej chłodnicy. Kilka fotek jak to wygląda: http://images44.fotosik.pl/32/7f3e74a622f2f150m.jpg W świetle UV http://images44.fotosik.pl/32/ceafa9a68d53f24fm.jpg http://images35.fotosik.pl/32/6671f5a523ff94a1m.jpg Blok na CPU http://images31.fotosik.pl/403/8f32b8001346d5dbm.jpg Pompa i zbiorniczek http://images39.fotosik.pl/32/9bff26d49561c661m.jpg http://images28.fotosik.pl/296/743a19e1e43ea0d5m.jpg Duża chłodnica przód / tył http://images33.fotosik.pl/408/612680a7a84e8b00m.jpg http://images46.fotosik.pl/32/9c5427b0f2916446m.jpg Całość. Tak to u mnie wyglada. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 19 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Jakie temperatury masz? Masz dwa chłodnice, jedna nie wyrabiała? Wiatraki mas zapewne puszczone na 7V? Cytuj Link to post Share on other sites
Sobol 0 Napisano 19 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Jakie temperatury masz? Masz dwa chłodnice, jedna nie wyrabiała? Wiatraki mas zapewne puszczone na 7V? 1. Nie mam pojęcia bo chyba zepsóly mi się czujniki od procka bo mi w tej chwili pokazuje 87*C na rdzeniu a podczas stresu nawet po 110*C co jest nie możliwe bo ten procek już by się zjarał. Sprawdzane Everest, Core Temp, Bios 2. Standardowo są w tym zestawie 2 chłodnice i tak cały zestaw złożyłem. 3. wentylatory działają na 50% Cytuj Link to post Share on other sites
dzidek_1 0 Napisano 20 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Te wszystkie wentylatory to chyba pochłaniają ze 100 watów z zasilacza Cytuj Link to post Share on other sites
masakra 0 Napisano 20 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Bardzo mi się podoba zestawik ,wiatraczki fajne i są bardzo istotne bo podczas chłodzenia cieczą zapomina się że płyta wymaga obiegu powietrza. Ja tak spaliłem płytę asusa.Bardzo proszę o jakieś testy i wyniki. Cytuj Link to post Share on other sites
Sobol 0 Napisano 20 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Spoczynek 2: średnia 45*C ( Winamp, przeglądarka internetowa , komunikator, BitComet ) łącznie 40 procesów Stres 2: max 4 rdzenie w programie Hot CPU Tester po 1h testów 65*C Platforma testowa: q6600 2,40Ghz@3,00Ghz 1,55Vol Tęperatura otoczenia: ok 23*C Wentyatory : minimalne obroty To są stare testy które robiłem kieyś. Odecnie nie jestem w stanie podać wiarygodnych wyników ponieważ uszkodziłem czyjniki ( obecnie mam 80*C w IDLE a w stresie ponad 100*C co jest nie możliwe ) Zainstalowałem kilka godzin temu czujnik temperatury wody tak więc w krótce podam jaką temperatrę osiąga woda w IDLE i stres na Q6600 @ 3,60Ghz , 1,62Vol Cytuj Link to post Share on other sites
AIberto 0 Napisano 20 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Jak dla mnie - jako, że to chłodzenie cieczą ma być, to mimo wszystko jest za dużo wiatraków - tak po zdjęciach patrząc, to nie jest to ciche. Oczywistym jest, że nie można całkowicie pozbawiać obudowy przewiewu, ale można go ograniczyć montując np blok wodny na chipset płyty i od razu odpada nam jakis wiatrak (a może i dwa). Co to jest za płyta główna, że wymaga takiego przechłodzenia? Znajomy procek widzę tam siedzi (lada moment i mojego q6600 zwoduję) Jak będę miał juz swoje chłodzenie zrobione, to na pewno przydadzą się jakies porady odnośnie konkretnego prze taktowania go:) No i sprawa która męczy mie za każdym razem gdy widzę zdjęcia jakiegoś modowanego komputera - co to jest za chłodzenie na RAMach? Wszyscy mają ten element z dwoma wiatrakami przykrytu grillem - nigdzie nie mogłem znaleźć nazwy tego czegoś. Cytuj Link to post Share on other sites
AIberto 0 Napisano 20 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Własnie przeczytałem pozostałe tematy i juz wiem co tam w środku siedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 20 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Niekoniecznie musi być głośno mając dużo wiatraków Wystarczy podłączyć pod panel regulujący obroty, czy chociażby wpiąć przejściówki na 9,7 czy 5 V, choć stracimy wtedy nieco na wydajności. Cytuj Link to post Share on other sites
Sobol 0 Napisano 20 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Ok konfig komputera to: CPU: Intel Core 2 Quad 6600 2,40Ghz@3,60Ghz+Thermaltake Big Water 745 MOB: ASUS P5N32-E SLI PLUS RAM: Corsair Twin2X DDR2 4x 1GB 800MHz CL5-5-5-18@1000Mhz CL5-5-5-15 GPU: 2 x GeForce 8800 GTS Asus 320MB 500Mhz/1188Mhz/1600Mhz@650Mhz/1512Mhz/1950Mhz HDD:WD Raptor 150GB, 16MB SATA-II + WD Caviar 500GB, 16MB SATA-II CD: DVD-RW LG + DVD-ROM LG SOUND: Creative Extrime 7.1 + Logitech Z-2300 2.1 PSU: Thermaltake Toughpower 750W Modular CASE: Gigabyte 3D Aurora LCD: ASUS 20'' 2ms KEY & MOUSE: Microsoft 4000 , Logitech MX 1000 Laser Głośność zestawu oceniam na średnią, ale nie wzrusza mnie ten fakt gdyż nie jesten m fanboyem ciszy a wydajności Jutro wstawie wyniki temperatury wody w układzie podczas stresu i IDLE Cytuj Link to post Share on other sites
krataja 2 Napisano 21 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 nie no wszystko pieknie, fajnie ale ja w tej obudowie widze 10 wentylatorów!! a nie widze zasilacza i tam pewnie czai sie jedenasty... czy w ogole mozna zaliczac konsktrukcje z 11 wentylatorów jako Water Cooling??? ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
Sobol 0 Napisano 21 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 te WC jest jedynie do procka ponieważ nie mogę go schłodzić żadnym powietrznym. Reszta podzespołów chłodzona jest powietrzem bo to wystarczy. Temperatura i OC. To był jedyny powód kupna WC aby schłodzić tego quada. Cytuj Link to post Share on other sites
Kojak 0 Napisano 29 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Ja sobie sam zaprojektowałem WC. Ale najpierw podzespoły PC: CPU: AMD Athlon X2 5400 BE GPU: ATI Radeon 3870 X2 Płyta gł.: MSI K9A2 Platinum 790FX (niedawno bo wczoraj kupiona) RAM: KingMax'y DDR-2 1066 4 G (4x1GB) Zasilacz: OCZ PCPower&Cooling Turbo-Cool 1200W Single Rail (też stosunkowo nowy) Obudowa: jakiś gniot za 100zł poprzerabiany na wszystkie strony HDD: Seagate Barracuda 7200.10 500 GB x2 A teraz ogólna budowa WC: Mam osobne chłodnice do wszystkiego czyli : CPU 2x GPU Chipset Razem 4 co zajmuje trochę miejsca na początku leżały luzem jedna na drugiej ale później wpadłem na genialny pomysł szafy z suchym lodem. Znaczy wywaliłem szufladę taka duża z szafki na dole i zmontowałem kontener z mocowaniem na chłodnice na pionowo, wszystko szczelnie zamykane i izolowane termicznie od otoczenia. Z szafki wychodzi tylko kilka rurek, wszystkie są odizolowane termicznie od otoczenia. Jak wiadomo suchy lód ma temp własną ok -79 stopni więc musiałem pokombinować z płynem chłodniczym i znalazłem jakiś shit który zamarza w temp. ok. -115 stopni jak jest w 100% czysty a zwie się etanol (dla wtajemniczonych to spirytus w moim przypadku 99,7%) więc zamarza w trochę wyższej temp ok. -100 stopni. do każdej instalacji jest pompa o dość dużej wydajności prawie 200l/h ale chodzą wolniej . Na początku miałem problemy ze szronem w PC ale potem trochę pokombinowałem i wszystko co mogłem wyczyściłem dokładnie i pokryłem cienką warstwą silikonu co odizolowało płytę główną itp. od szronu który się wokół elementów osadzał i mógł powodować zwarcie. reszta elementów jest chłodzona powietrznie czyli na RAMie radiatory miedziane na HDD też jakieś wentylatorki i kilka wentylatorków 120mm w koło obudowy. Bloki są wszystkie miedziane różnych firm bo zależy do czego były. A teraz wyniki: CPU: oc do 4,5GHz (342MHz x 13) stabilne GPU: oc z 825 do 919MHz RAM 900 na 1200MHz niecałe (był robiony VoltMod w obu przypadkach) Ram: ustawione na 800 (200MHz standard przy 291MHz osiągały taktowanie 1066MHz) teraz oc z 200 na 342 (czyli 1482MHz) Temp.: CPU w stresie nie przekracza -45 stopni przy pompie ustawionej na ok 80% GPU ok. -30 stopni w stresie chipset ok. -70 stopni w stresie Ogólnie w obudowie jest tak zimno że HDD mają temp. w spoczynku ok. 3 stopni a w stresie ok. 15 stopni. Jeśli kogoś by interesowały szczegóły to mogę się przypomnieć co jest od jakiego producenta i ile kosztowało itp. ale od razu mówię że zabawka wymaga mniej więcej co miesiąc uzupełniać poziom suchego lodu bo trzeba co jakiś czas otwierać kontener z chłodnicą żeby ciśnienie nie rozerwało go. kosz to jakieś 3000 zł zależy od części ich jakości i ile z tego jest się w stanie samemu zrobić (ja mam spawarkę więc kontener sam zrobiłem więc trzeba doliczyć spawacza do tego jeśli niema się takich możliwości jak ja). W niedalekiej przyszłości planuję zamontowanie ogniw palitera o mocy min 260W co powinno obniżyć temp. wszystkich elementów. A i jeśli ktoś by miał zamiar takiego PCta używać na co dzień to musi mieć własną elektrownię, sam PC pobiera ok 1000-1100W a do tego dochodzą pompy wskaźniki itp. (są podłączone do osobnego zasilacza 400W pobierają ok. 100-150W) Czyli razem wszystko pobiera 1,2kW tyle co bojler a jak wsadzi się tam 4 ogniwa palitera o mocy 270W to trzeba dodatkowo zasilacz ok.1000W dokupić i osobno podłączyć i mamy następny 1kW do tego więc 2,2kW jeśli by miało chodzić co dziennie po 5-8 godzin to będzie kosmiczny rachunek dla tego ja używam tego PC max 8 godzin w tyg. jak nie rzadziej. A i zapomniałem o jednej bardzo ale to bardzo przydatnej funkcji tego WC, znaczy wkładając do kontenera 0,5l po jakiś 10 minutach mamy lodowaty napój wyskokowy Można schładzać też inne rzeczy np. tymbaliki, sernik, galaretkę itp. Cytuj Link to post Share on other sites
masakra 0 Napisano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Max wypas ,bardzo prosimy o fotki bo bardzo jestem ciekawy jak to wygląda. Cytuj Link to post Share on other sites
Kojak 0 Napisano 30 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Właściwie to nie wygląda bo widać tylko kilka rurek idących obok ściany za meblami w PC w środku jest tak jak by normalne WC tylko pełno sylikonu na wszystkim a obudowa leży na ziemi pod biurkiem na poziomo bo normalnie używam innego PC a tak to na co dzień robi to za podest na stopy chyba że zima jest to wtedy wszystko przenoszę do spiżarki bo za zimno jest w pokoju z tym. A foty wrzucę jak będę miał je czym zrobić bo aparat mi siora zje**ła a właściwie to rozje**ła bo elektro-śmieci z niego zostały a teraz się nie opyla kupować mi aparatu bo może na święta dostanę a jak nie to w nowym roku będą nowe modele. A teraz pewnie ktoś by chciał napisać "czemu telefonem nie zrobisz??" a temu że mam szajsunga X640 jak ktoś kojarzy to się uśmieje że można go używać a że ja nie szanuję takich rzeczy to obiektyw jest cały porysowany i zdjęcia są totalnie Ch*j**e a właściwie to nic na nich nie widać i kabla nawet do podłączenia go do PC nie mam. Więc pewnie gdzieś koło nowego roku będę mógł wrzucić zdjęcia ale może będzie już trochę bardziej poprzerabiany i jakieś leprze wyniki podam. A i chwilowe taktowanie CPU udało mi się osiągnąć na ponad 8GHz ale tylko raz mi się udało zrobić screen'a i go zapisać ale nie wiem gdzie go mam (jeśli jeszcze mam bo był to wynik z Athlona 5000BE który już dość dawno został zjarany ). Ale tak jak pisałem to z zewnątrz wygląda jak normalny PC połączony z szafką kilkoma rurkami XD I pamiętajcie Spirytus zawsze się przyda w każdej dziedzinie życia Pozdrawiam przy okazji moją nauczycielkę z chemii panią Anielę Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts