Embroiled_ 0 Napisano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 WitamNoszę się z zamiarem złożenia nowego zestawu gamingowego + użytkowania codziennego. Chciałbym o poradę, czy zestaw będzie optymalny, czy może niektóre podzespoły są zbędnie drogie i można by je zamienić na tańsze bez dużego spadku wydajności. Ewentualnie poprawa na element droższy, oczywiście w granicach rozsądku. Chcę być po prostu ostatecznie zadowolony z zakupu.Moja propozycja:- Intel Core i7 4790:- MSI Z97 Gaming 7- GeForce GTX970 (tu pojawia się pytanie, jakiego producenta wybrać?)- G.SKILL TridentX (2x4GB, 2400MHz, CL10)- SSD Samsung Evo 120GB- ATX Zalman Z9 Plus- LED Samsung S22D390HZe starego zestawu zamierzam wykorzystać zasilacz Modecom Volcano 850W i HDDProszę jeszcze o ewentualne podpowiedzi gdzie będę mógł kupić zestaw korzystnie cenowo (online). Jak na razie podobają mi się oferty serwisu x-kom.pl, są porównywalne do cen wystawionych przez użytkowników na allegro, a wszystko byłoby zakupione w 1 miejscu Dziękuję z góry za rady i zapraszam do dyskusji. Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Po pierwsze zdecyduj czy chcesz podkręcać,jeśli tak bierzesz 4690k+ tańsze mobo np. Z97-G43/Z97-G55 czy GAMING 3/5 od MSI/Gigabyte'a.Inwestycja w droższe płyty nie ma sensu. Jeśli nie chcesz kręcić bierzesz sobie 4590 i jakieś tańsze mobo na B85/H97 i kasę dorzucasz do grafiki.Przy wariancie drugim zmień RAM na zwykłe 1600 MTs,gduż płyta i tak zbije jego taktowanie. Obudowę zmień minimum na Gelida Darkforce,drożej masz ARC midi r2/Define R4/Phanteks Enthoo PRO/NZXT h440 czy Lian LI pc7hwx.Co do SSD ostatnio były jakieś problemy z Samsungami,osobiście bym nie ryzykował i wybrał Plextora m6s lub Cruciala MX100 256 GB. Co do PSU podpytaj specjalistów od zasilaczy,osobiście z tym modecomem bym nie ryzykował i kupił coś nowego. Cytuj Link to post Share on other sites
Embroiled_ 0 Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Obudowę zmień minimum na Gelida Darkforce,drożej masz ARC midi r2/Define R4/Phanteks Enthoo PRO/NZXT h440 czy Lian LI pc7hwx Co rozumiesz przez zmień minimum na? Czy z Z9 Plus jest coś nie tak? Całkiem prawodopodobnie, że w przyszłości będę podkręcał, ponieważ zestaw, który mi teraz zostanie posłuży mi właśnie w rozwijaniu umiejętności w tym kierunku. Będzie typowo do rycia w nim. PSU według kalkulatora z jakiejś tam strony, nie pamiętam jakiej, wystarczy, a nawet zostanie jeszcze zapas. Chciałbym od razu prosić, że jeśli możecie, to piszcie uzasadnienie, dlaczego z tym miałoby być lepiej, dlaczego lepiej wsadzić to, dlaczego lepiej dać to zamiast tego. Dziękuję. Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Gelid jest pojemniejszy i lepiej wykonany. Modecom to w większości czarna lista. Cytuj Link to post Share on other sites
Embroiled_ 0 Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Gelid jest pojemniejszy i lepiej wykonany. Modecom to w większości czarna lista. Modecom Volcano był akurat serią spoza czarnej listy jak MC, oraz Carbon. Wręcz przeciwnie w wielu rankingach jest polecanym wyborem zasilacza. Przemyślę tego Gelid'a. Z9 zwyczajnie mi się spodobał i z tego co czytałem to nie najgorszą cyrkulacją dysponuje. Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Owszem Z9 jest dosyć przewiewny,jak koniecznie go chcesz weź wersję u3,która posiada okno i jest lepiej ofiltrowana. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Modecom Volcano 850W Zasilacz od CWT. Pamiętam, że często napotykałem się kiedyś na informację w których to ludzie twierdzili, że zasilacz ten nie potrafi pociągnąć bardziej prądożernych konfiguracji pomimo sporej mocy na +12V podawanej przez producenta. Pod taki zestaw myślę, że zasilacz może zostać i to nawet na spokojnie. Nie podoba mi się tutaj jedna rzecz. Wali konkretnie po CPU oraz GPU zapominając o monitorze. 22 cale na TN . Zapominasz całkowicie o komforcie użytkowania. Tutaj 24 cale na IPS / VA to podstawa. Ile masz do wydania na wszystko ? Cytuj Link to post Share on other sites
Embroiled_ 0 Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Nie podoba mi się tutaj jedna rzecz. Wali konkretnie po CPU oraz GPU zapominając o monitorze. 22 cale na TN . Zapominasz całkowicie o komforcie użytkowania. Tutaj 24 cale na IPS / VA to podstawa. O taki efekt dokładnie mi chodziło. Widzisz, w ogóle nie zwróciłem uwagi na parametry kupowanego monitora, bo zwyczajnie nie wiedziałem, że są jakieś kolosalne różnice jeśli chodzi o wybór matrycy. Jak dołożę jeszcze trochę to nie umrę Co w takim razie proponujesz? Cytuj Link to post Share on other sites
davyx 53 Napisano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Proponuje poczytać i wybrać: http://forum.benchmark.pl/topic/64117-chc%C4%99-monitor-za-chc%C4%99-monitor-do/ Ewentualnie mogę polecić w niskiej cenie lg. http://www.morele.net/monitor-lg-23mp65-23mp65hq-p-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-631199/ Do ogólnych zastosowań wystarcza 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 polecanym wyborem zasilacza. Nie przesadzajmy. Nie jest to może szrot, jak reszta oferty tej firmy, ale do bycia polecanym to mu duuuużo brakuje. wybrał Plextora m6s lub Cruciala MX100 256 GB. Amen. Czy z Z9 Plus jest coś nie tak? Miałem ją przez dobry rok. Fajna buda, świetnie wentylowana, ale trochę ciasna. Brak USB 3.0 to obecnie spory minus, a wersja U3 jest już nieopłacalna. Cytuj Link to post Share on other sites
Embroiled_ 0 Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Brak USB 3.0 to obecnie spory minus, a wersja U3 jest już nieopłacalna. Jest wersja co ma 2xUSB 3.0 w przednim panelu, zamierzam taką nabyć. Mimo iż na razie nie korzystam z żadnych urządzeń z portem tego typu, ale na pewno kiedyś się przyda. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Jest to Z9U3 - tak, jak napisałem - skrajnie nieopłacalna, bo w jej cenie można nabyć lepsze konstrukcje. Cytuj Link to post Share on other sites
Embroiled_ 0 Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Jest to Z9U3 - tak, jak napisałem - skrajnie nieopłacalna, bo w jej cenie można nabyć lepsze konstrukcje. Proszę polecić coś, jeśli możesz. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 http://www.agito.pl/obudowa-fractal-design-core-3500-91-1002269.html http://www.morele.net/obudowa-fractal-design-core-3300-usb-3-0-czarna-fd-ca-core-3300-bl-647769/ Lepsze materiały, więcej miejsca za tacką. Cytuj Link to post Share on other sites
Embroiled_ 0 Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Eleganckie, podobają mi się. Ale ten brak USB 2.0 na przednim panelu... Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Przecież USB 3.0 jest kompatybilne wstecz Cytuj Link to post Share on other sites
Embroiled_ 0 Napisano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Przecież USB 3.0 jest kompatybilne wstecz Gafa. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts