jogin211 1 Napisano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 jako, ze sobie rozmyslam nad tymi dyskami.. wpadłem na pewien pomysł: czy istnieje jakiś kontroler, do którego można podłączyć np 10 (i więcej) kart SD tak aby utworzyć z nich macierz RAID0? czy dobrze myślę? czy tak mogą powstawać dyski SSD? patrząc na ceny kart SD o sporej predkosci zapisiu wpadłem na karty o pojemnosci 2GB i zapisie 15MB/s i cenie ok 38zł (w tym wypadku SANDISK) tak wiec dysk o pojemnosci 20GB (10x SD 2GB) i predkosci 150MB/s kosztować moze +/-380zł (na system taka partycja już by wystarczyła) czyli cena zblizona do dzisiejszych SSD ale przenosząc wszystko do jednej obudowy i robiąc to na tajwanie mozna by zjechac do 200zł :> co o tym myślicie? Cytuj Link to post Share on other sites
zodiac 1 Napisano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Na jedno wychodzi, wolałbym już kupić ten SSD niż plątać się z kablami i przejściówkami Cytuj Link to post Share on other sites
Aresiol 0 Napisano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Dodatkowo problem ze znacznie mniejszą żywotnością kart SD. Temat wielkokrotnie wałkowany przez ludzi budujących ciche komputery lub mini routery jeszcze długo przed pojawieniem sie dysków SSD. Czesto gra nie warta świeczki. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Coś takiego istnieje ale chyba tylko dla 2 kart CF. Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Inne wyjscie to CF - USB, i wtedy wszystkie 10 kart podłączamy do USB w komputerze i już po problemie, tyle tylko ze pewnie potrzebny by byl kontroler na PCI/PCI-E bo zadko ktore plyty maja az tyle USB na pokladzie. Ale jak juz ktos powiedzial, dokladamy 100zł i mamy SSD 2,5" 32GB bez zbednych kabelkow czy innych bajerow, jedyny plus 10kart CF to to ze beda mialy one wieksza ilosc cykli w obsludze czyli dla Windowsow lepsze Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts