Raczek_Kielce 0 Napisano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Drodzy użytkownicy Poszukuję komputera do warsztatu ze sklepem części. Chodzi mi o samą jednostkę centralną z systemem, bez monitora, klawiatury i myszki. Zależy mi na sprzęcie wystarczającym do pracy biurowej, żeby nie przepłacić. Na pewno będę potrzebował większego dysku, ze względu na dużo magazynów/katalogów z częściami. Reszta to normalna praca biurowa - internet, maile, program do faktur, office. Dodam, że w odpowiedzi na zapytanie ofertowe w jednym ze sklepów dostałem nowy komputer za 3100 zł lub poleasingowy dell precision za 1750 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Dodam, że w odpowiedzi na zapytanie ofertowe w jednym ze sklepów dostałem nowy komputer za 3100 zł lub W takiej kwocie składa się zestawy gamignowe Gigabyte GA-B85M-D3H /intel B85, LGA1150/ Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ Zalman Z3 USB3.0 black (b/z) Corsair VS 450W 80+ 120mm Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda Liteon iHAS122 SATA (black) Crucial MX100 128GB (550/150MB/s) 2099 zł + kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Mocne 4 rdzenie oraz 8 GB DDR3 to komfort jakich mało przy pracy biurowej. Do tego dysk SSD 256 GB na system oraz soft plus do tego dysk 1 TB na magazyn danych System, nie wiem jak tam z kompatybilnością Twoich programów: Microsoft Windows 8.1 / Microsoft Windows 7 Home Premium Razem około 2400 zł. Możesz się skupić na poprawie kultury pracy wrzucając chłodzenie na CPU bądź też fabrycznie wyciszoną obudowę. Cytuj Link to post Share on other sites
Buryxon 80 Napisano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Podales mu ssd z 120gb a nie 256 Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Poszukuję komputera do warsztatu ze sklepem części. Zależy mi na sprzęcie wystarczającym do pracy biurowej, żeby nie przepłacić. Do takich zastosowań komputer za 1000 zł w zupełności wystarczy. Nie znam specyfikacji komputerów, których propozycje dostałeś, ale 3100 zł jest zdecydowanie chybioną ofertą mającą prawdopodobnie żerować na Twojej niewiedzy, natomiast produkty w stylu Dell Precision z reguły zawierają proste podzespoły i 150-200% marży. Co do propozycji Kajtka, to praca w ETKA, Eos, RealOEM czy eCAT nie wymaga kupowania I5, 8GB RAMu oraz dysku SSD co uważam za przepłacanie No chyba, że masz budżet i trzeba go "wydać", w innym przypadku lepiej przeznaczyć drugi 1000 zł na ekspres do kawy dla klientów. Proponuję Kompletny zestaw z procesorem Intel G3258 zawierający m.in. - 4 GB RAM - 1TB HDD - Nagrywarkę DVD Podobnego zestawu możesz poszukać u innych sprzedawców, być może zaoszczędzisz jeszcze parę złotych lub znajdziesz kogoś blisko siebie, żeby w razie reklamacji nie użerać się ze sklepem. Do tego oczywiście należy dodać Windows. Tutaj jest ten sam zestaw z zainstalowanym już Windows 7 Tutaj podaję proste zestawienie procesorów do zastosowań biurowych Edytowane 3 Grudnia 2014 przez Cleaner_1980 Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 @up Na tym forum nie polecamy "gotowców" z zasilaczami typu "bomba zegarowa" a już na pewno nie do warsztatu/magazynu gdzie nie jest na pewno idealnie czysto. @ Autor Jaki masz ruch w tym sklepie (ilu klientów na godzinę) i ile tak na prawdę chcesz wydać czy im mniej tym lepiej czy cena nie gra roli i może być zestaw za 2-3 tysie byle był dobry i nie sprawiał problemów. Generalnie radzę kupić obudowę z dobrym ofiltrowaniem (które łatwo się czyści) Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 @up Bredzisz coś o bombach zegarowych i liczbie klientów, nie mając pojęcia o specyfice pracy w branży, co to jest, Stasi czy US? Komputer, który będzie zużywał 70-80W energii będzie pracował latami na zasilaczu NoName, tak jak miliony korporacyjnych komputerów, których użytkownicy latami nie zajrzeli pod zakurzone biurko nie zawracając sobie głowy co tak naprawdę znajduje się w skrzynce zawierającej przycisk "PowerON" Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 http://www.arest.pl/konfiguracja-784297 szybki, bardzo cichy, w miare tani zestaw do biura. Dobry zasilacz, obudowa, ssd. Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 (edytowane) @wujashek Windowsa zmieniłbym raczej na ósemkę ze względu na dłuższe wsparcie ze strony Microsoftu. Windows 7 niedługo to wsparcie straci a w firmie lepiej żeby ono było, no chyba że komputer i tak nie będzie połączony z internetem. @Cleaner_1980 Jak polecasz na tym forum zasilacze no-name i zestawy z allegro to życzę powodzenia!!! Dla Twojej wiadomości pracuję w firmie która zatrudnia ponad 50 tysięcy pracowników i ma ponad 2500 placówek handlowych i w żadnym komputerze nie pracuje zasilacz no-name, a sprzęt jest regularnie czyszczony z kurzu. Z tego co piszesz to widzę że nie masz pojęcia jak wygląda sprawa serwisowania komputerów w dużych sieciach (albo robi to zewnętrzny serwis, który ma podpisaną umowę albo wewnętrzny dział IT). No w jednym masz rację nie robi tego "pani" która codziennie rano wciska guzik ON. No tak ale jak się pracuje u "pana Miecia" to sprawa wygląda tak jak mówisz zasilacz no-name bez zabezpieczeń a jak będzie spięcie to dysk i wszystkie dane magazynowe i teleadresowe idą z dymkiem. CHŁOPIE polecasz komuś zestaw do prowadzenia działalności gospodarczej WIĘC SIĘ OGARNIJ i nie polecaj chłamu z allegro bo przez takie rady ktoś może nie tylko stracić kasę ale mieć też poważniejsze problemy, albo mnóstwo niepotrzebnej roboty przy inwentaryzacji jak dane pójdą z dymem. Można złożyć tani zestaw ale na zasilaczu nie można oszczędzać. Pozdrawiam... i nie kontynuujmy tego oftopu Edytowane 3 Grudnia 2014 przez olo163 Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 @wujashek Windowsa zmieniłbym raczej na ósemkę ze względu na dłuższe wsparcie ze strony Microsoftu. Windows 7 niedługo to wsparcie straci a w firmie lepiej żeby ono było, no chyba że komputer i tak nie będzie połączony z internetem. No właśnie Kajtek zauważył, że niekoniecznie.. Jak polecasz na tym forum zasilacze no-name i zestawy z allegro to życzę powodzenia!!! Nie zajmuję się tym zawodowo, jak co poniektórzy przeklejając propozycje z tematu na temat. Wypowiadam się w tematach z którymi miałem styczność, a nie opieram na opiniach z internetu. Nie chcę kontynować offtopicu, ale nie chciałbym pozostawić autora z poczuciem, że jest tutaj jakaś ważna kwestia, która nie została wyjaśniona o może sprawić, że jego firma zbankrutuje Moja propozycja z allegro jest najtańsza, dlatego jest z allegro O zasilaczach trochę wiem, parę ich rozebrałem, wiem jak używać multimetru i watomierza. Nie obawiałbym się specjalnie takiego zasilacza do prostego komputera. Jeśli jednak to spędza Wam sen z powiek autor może grzecznie zapytać sprzedawcę co to za zasilacz i ile kosztowałaby jego wymiana na coś z serii BeQuiet Seasonic czy Chieftec z serii 300-350W Jak już tak dmuchamy na zimne to bardziej niż tego zasilacza obawiałbym się dysku SSD i tego, że po jakimś czasie zniknie mi cały system z programem kasowym, bazą klientów i programami doboru części Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 http://www.arest.pl/...iguracja-784297 Proponowałbym zmianę dysku na wersję BLUE,która jest szybsza a jej cena jest taka sama Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Ale green jest cichszy, a to ma byc tylko magazyn. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts