Firen 0 Napisano 30 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Witam Chciałbym podkręcić swój procesor na tej płycie głównej, ale ze względu na odmienność jej UEFI, nie mam pojęcia jak skonfigurować BIOS aby zacząć podkręcanie (google nie pomogło). Chodzi mi o podstawy, od których można zacząć najprostsze podkręcanie. Tutaj galeria UEFI http://www.purepc.pl/plyty_glowne/test_asrock_fatal1ty_h87_performance_oc_nie_tylko_na_z87?page=0,2 Mój sprzęt: -ASRock H87 Performance -i4670k Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 30 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 UEFI jest praktycznie takie samo co na z87,popatrz poradniki na ASRock z87 i rób tak jak tam. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 30 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Witam Chciałbym podkręcić swój procesor na tej płycie głównej, ale ze względu na odmienność jej UEFI, nie mam pojęcia jak skonfigurować BIOS aby zacząć podkręcanie (google nie pomogło). Chodzi mi o podstawy, od których można zacząć najprostsze podkręcanie. Tutaj galeria UEFI http://www.purepc.pl/plyty_glowne/test_asrock_fatal1ty_h87_performance_oc_nie_tylko_na_z87?page=0,2 Mój sprzęt: -ASRock H87 Performance -i4670k Z góry dziękuje za pomoc. Przecież masz profile non-z oc, to z czym masz problemy ? @Chudy, ale po co ma kombinować z z87 skoro są filmy i poradniki z h87 performance Cytuj Link to post Share on other sites
Firen 0 Napisano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Przecież masz profile non-z oc, to z czym masz problemy ? Czyli, jeśli dobrze rozumuję, non-z oc zmienia ustawienia za mnie, tak? I jeśli chciałbym, mogę zmniejszać napięcia (jeśli tak to które?) i testować stabilność, tak? Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 30 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Zacznijmy od tego że ta płyta jest średnia do oc : stały vcore po oc, brak możliwości oc ramu powyżej 1600mhz, sztywne bclk na poziomie 98-99 (nigdy 100) Wracając do oc, wczytaj sobie na początek któryś z profili non-z 4,4 albo 4,6, testuj i pilnuj temperatur. Te pewnie przy nie zmodowanym 4670k nie będą zachwycające Jak przejdzie test to zchodzisz z Vcore do najniższej stabilnej wartości. Jak wynik Cię zadowala to zostawiasz, jak nie to kręcisz dalej zwiększając mnożnik i w razie potrzeby vcore 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Firen 0 Napisano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Dobiłem do 4.4 Ghz na 1.188 , czy to dobry wynik? Jak rozumiem teraz napięcie będzie stałe? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts