szarik15 0 Napisano 29 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Witam. Zmieniłem ostatnio w pc'cie płyte glówną i karte graficzną. Po zmianie wystepuje czasami dziwne zjawisko jakiego nigdy nie doświadczyłem. Gram, gram... następuje na ok 5s. ścina dziwęku i obrazu, wywala na ułamek sekundy blue screena i następuje reset. Czym to może być spowodowane? Temperatury podczas grania są OK. Dodam, że nie za każdym razem sie tak dzieje. Tylko od czasu do czasu. Ogarnąłem plik bsa. Tu macie screena jednego crasha bo w każdym innym jest to samo. http://www.mpcforum.pl/uploads/images/924191417196585819374.jpg Czym to moze byc spowodowane? ;c Edytowane 29 Listopada 2014 przez szarik15 Cytuj Link to post Share on other sites
Spirit 3 Napisano 29 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Podaj konfigurację komputera.Błąd generalnie wygląda na sprzętowy, ale może być też spowodowany sterownikami z poprzedniej płyty głównej i karty graficznej.Dla formalności wywalił bym wszystkie sterowniki od płyty głównej (chipset, dźwięk, sieciówka itp.) oraz od karty graficznej. Oczywiście wszystko np. Driver Cleanerem.Potem zainstaluj wszystko jeszcze raz oraz dodatkowo zaktualizuj BIOS płyty głównej i sprawdź czy dalej wali BSODy.Czy przed pojawieniem się BSOD'ów instalowałeś jakieś programy albo właśnie sterowniki? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szarik15 0 Napisano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Po zmianie plyty robilem formata, po nim instalowalem tylko stery do plyty i karty ze stron producenta. Z programow to takie standardowe typu net frameworki. CPU: Sempron 3000+ MOBO: GA-K8N51GMF-9 RAM: 1.5GB DDR1 GPU: NVIDIA GT8600 ZASILACZ: 350W Edytowane 29 Listopada 2014 przez szarik15 Cytuj Link to post Share on other sites
wdowa94 8 Napisano 30 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Włącz HWMonitor, obciąż komputer i wrzuć screena z programu HWMonitor po 2-5 minutach obciążenia 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 30 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Czy aktualizujesz system ? Cytuj Link to post Share on other sites
szarik15 0 Napisano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 System aktualny, XP 32bity SP3. Po obciążeniu PC programem OCCT podaje screena z HWMonitor. Test trwał 5min. http://imgup.pl/di/BIGD/po.png Cytuj Link to post Share on other sites
Spirit 3 Napisano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Sprawdź pamięci MemTestem. Jeżeli masz kilka kości pamięci, to zostaw tylko jedną i uruchom test na dwie godziny. Potem zamień pamięci i zrób to samo.Jeżeli chodzi o samego MemTesta to uruchom go z pendrive'a (http://forum.dobreprogramy.pl/memtest-z-pendrive-krok-po-kroku-t412151/).Aha, i jeszcze sprawdź dysk programem HDTune. Daj screena z zakładki health. A sam test zrób w trybie wolnym (tj. nie zaznaczaj "quick scan"). Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Spirit 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szarik15 0 Napisano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Tutaj screen z HDTune, chyba wszystko jest w porządku? Z Memtesta dodam niedługo. http://imgup.pl/di/WKD3/hdd.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Spirit 3 Napisano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Dysk wygląda ok. Sprawdź pamięci. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szarik15 0 Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Jeszcze jakieś propozycje? Bo narazie niechce mi się 4h testować pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
Spirit 3 Napisano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Przecież nie musisz. Możesz oddać poszczególne części na gwarancję albo cały komputer do jakiegoś serwisu. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez Spirit Cytuj Link to post Share on other sites
szarik15 0 Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Nie oto chodzi -.- tyko jest 1% szans, że to przez to.. bo nigdy nie miałem z nimi problemow, ani nic podobnego... Cytuj Link to post Share on other sites
Spirit 3 Napisano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Zrób jak uważasz. Ja zanim przejdę do bawienia się z systemem, najpierw sprawdzam sprzęt. Chyba,że wiem na 100%, że jakiś software może powodować problem. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts