Skocz do zawartości

Czy to dobra konfiguracja?

Recommended Posts

Witam,

Pomagam mojemu znajomemu dobrać części do komputera do 2000zł (wszystko wyszło z wysyłką 2008zł) i już udało się coś ułożyć. Wydawałoby się, że to dobra konfiguracja, aczkolwiek zależało by mi na sugestiach, jeżeli np. miałbym mieć za mało mocy, albo mieli byście do polecenia, jakiś lepszy element. Z góry wielkie dzięki :)

ProcesorAMD FX-6300 (385zł)

Karta graficzna: GIGABYTE GEFORCE GTX 750 Ti OC 2GB (519zł)

Płyta główna: ASUS M5A78L-M LX3 (159zł)

RAMKingston HyperX DDR3 1866Mhz 2x4GB CL10 (299zł)

Dysk Twardy: SSD INTEL 520 120GB SATA3 (232zł)

Obudowa: SilentiumPC Gladius M30 (169zł)

Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W (128zł)

Komputer do wszystkiego, gier, internetu, filmów oraz nie-aż-tak wymagających programów jak AutoCAD (tylko do 2D raczej).

Edytowane przez AnxiousBreath

Na ultra w grach typu BF4 nie licz pod żadnym pozorem ( tu nawet wina procka nie samej karty). Wydajniej by było na Core i5 ale to cały zestaw do zmian, bo musiałbyś się ustąpić do 4GB RAM.

W każdym razie zestaw nie jest najgorszy, jeśli chodzi o gry to nie ma nawet co spekulować na średnie FullHD w BF4 wyrobi.

A tu zestaw dla cb na i5. (wyszło 1681zł) ale nie ma karty graficznej czyli np. do takiej (jedna z ciekawszych konstrukcji GTX 750 Ti 2GB): Palit GeForce GTX 750 Ti StormX 2GB DDR5 128bit (1163/5500) wtedy zestaw wychodzi 2230zł

Procesor:
Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/
699 zł

Płyta główna:
MSI B85M-G43 /intel B85, LGA 1150/
250 zł

Pamięć RAM:
Corsair 4GB 1600 CL9 XMS3
165 zł

Dysk twardy:
Intel 520 120GB (550/500MB)
239 zł

-

Obudowa:
SilentiumPC Brutus M23 Pure Black (b/z)
129 zł

Zasilacz:
Antec Neo Eco C 520W 80+ Bronze 120mm
199 zł

Pieprzenie. Nie mówię, że to najlepszy wybór, ale optymalny. Ludzie z reguły przepłacają nie znając swoich potrzeb. Sam ponad rok temu kupiłem AMD FX-4100 i byłem w stanie na nim pograć w nowe gry na wysokich ustawieniach w FullHD. Grałem w Max Payne 3, obie części Dragon Age, Alan Wake, wszystkie części Dead Space 3, Skyrim, Wiedźmin 1 i 2. Procesor dawał radę z kartą HD7790, a potem R7 260X i było płynnie.

On chce nieco lepszy procesor i radzę mu lepszą kartę niż sam miałem, więc u niego będzie jeszcze lepiej. Po co do zestawu za 2000zł wkładać Intela za 1/4 tej kwoty, który będzie niewiele wydajniejszy od tego AMD? Nonsens.

Pieprzenie. Nie mówię, że to najlepszy wybór, ale optymalny. Ludzie z reguły przepłacają nie znając swoich potrzeb. Sam ponad rok temu kupiłem AMD FX-4100 i byłem w stanie na nim pograć w nowe gry na wysokich ustawieniach w FullHD. Grałem w Max Payne 3, obie części Dragon Age, Alan Wake, wszystkie części Dead Space 3, Skyrim, Wiedźmin 1 i 2. Procesor dawał radę z kartą HD7790, a potem R7 260X i było płynnie

Żadne pieprzenie tylko zdrowy rozsądek. Po pierwsze, Intel będzie tutaj oferować większą wydajność. Po drugie, na 1155 czy 1150 będziemy mieli o wiele lepszą możliwość rozbudowy w przyszłości.

Stwierdzenie "pograć" za dużo tutaj nie wnosi. Gdybyś podał ustawienia graficzne oraz fps minimalny w środowisku obciążającym CPU to wtedy można by dalej na ten temat dyskutować. 

Niech najpierw autor wypowie się co do dysku oraz niech nam powie jaki monitor posiada. Produkowanie się w ciemno nie ma najmniejszego sensu. 

• Popieram 2

Dzięki wszytkim za odpowiedzi. Dysk na start musi wystarczyć, później najwyżej dokupi się jakiś tani HDD powiedzmy 500GB, jak okaże się, że oszczędne gospodarowanie danymi nie wystarcza. Co do procesora to na początku rzeczywiście myślałem o intelu chociażby i3-4330, który jednak kosztował 30% (130zł) drożej i po tym jak poczytałem trochę opinii ludzi z podobnymi dylematami i recenzjami po wyborach, popatrzyłem jeszcze na porównanie CPU-Bossa i stwierdziłem, uwzględniłem że mój kumpel nie jest zapaleńcem i  chodzi tu o stosunkowo budżetowy zestaw i do tych 2 tysięcy lepiej dodać te pieniądze do karty niż do procka, kompromisy. Monitor na razie jest CRT, myślimy nad jakimś płaskim 24" z 1080p, teraz to raczej standard. 

Teraz będzie miał tego Intela i3, a w przyszłości spokojnie wsadzi na to jakiegoś i5 - nawet używanego i będzie miał duży skok wydajności. Wybierając AMD automatycznie odcina sobie drogę do dalszej rozbudowy PC.

Nie do końca rozumiem dlaczego tak miało by być? Czy AMD nie będzie już wydawało procesorów na AM3+? Z resztą i teraz są wcale niezłe procesory od AMD na ten slot. Wiem, że jeżeli ma się pieniądze to bierze się Intela, ale jeżeli ma się ich trochę mniej to AMD to też jest opcja, bo jak już wspominałem lepiej dołożyć do karty niż do procka, nawet jeżeli będzie trochę bottleneckował.

AM3+ jest bardzo starą podstawką na której to, ciężko będzie czerwonym zbliżyć się do Intela. 

Intel Core i5-3340 /3.1GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

AsRock H61 PRO BTC /intel H81, LGA1155/

Zalman Z1 USB3.0 black (b/z)

GoodRam 4GB 1600MHz CL9 Play Black

Chieftec GPA-450S S8 450W iArena 80+ 120mm

Samsung SSD840 EVO 120GB (540MB/410MB/s)

MSI Radeon R7 265 2GB DDR5 256bit (955/5600)

2085 zł + kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Drugą kość pamięci dokupisz sobie z czasem. Obecnie masz znacznie wydajniejszy procesor serii i5 na 1155 oraz wydajniejszą kartę graficzną. 

Witam przepraszam że wchodzę wam w temat ale.co powiecie o takim zestawie do 3500zł który będzie używany do oglądania filmów hd,codziennego użytkowania do gier,nie koniecznie zabawy w podkręcanie procesora.Czy wszystko będzie z sobą grało.W przyszłości maże jakaś rozbudowa. 

Dysk SSD Intel 520 SSD 120GB SATA3, MLC 2.5'', 25nm, 9.5mm, OEM - (SSDSC2CW120A310)

Obudowa SilentiumPC Gladius M40 Pure Black ATX/USB3.0/SSD ready/3x120mm bez zasilacza (SPC077)

Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W (SPS-530MPCBEU)

Napęd Samsung DVD -/+ R/RW 24x SH-224DB BLACK - SATA BULK - BEZ SOFTu BA SH-224DB/BEBE

Płyta główna MSI Z87-GD65 GAMING, Z87, DualDDR3-1333, SATA3, RAID, HDMI, GBLAN, ATX (Z87-GD65 GAMING)

Pamięć GoodRam DDR3 PLAY 8192MB PC1866 2 x 4GB BLUE CL9 (GYB1866D364L9A/8GDC)

Dysk twardy Western Digital WD Blue 1TB WD10SPCX

Karta graficzna Gigabyte Radeon R9 280 Oc 3GB (384Bit) DVI HDMI DP (GV-R928WF3OC-3GD)

Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX BX80646I54460 - Haswell Refresh

CENA ZESTAWU   ok.3400zł

No już jeden taki Twój post usunąłem. Załóż swój temat a nie wchodzisz komuś w paradę. Zestaw jest źle złożony na pierwszy rzut oka. Proszę, załóż swój temat stosując się też do http://forum.benchmark.pl/forum-9/announcement-13-jak-poprosi%C4%87-o-pomoc-w-dziale-komputery-zestawy-komputerowe/

Ok.,sorki że się Wam wciolem. Pozdrawiam.

Ktoś to napisał, żeby nie patrzeć na porównania CPU Bossa, ale nie można też do końca iść za tymi wszystkimi testami, które są w neci, gdzie spora część jest sponsorowana i to bez informacji o tym fakcie.

Poza tym testy a realne odczucia są zupełnie różne. Jedni oczekują od gry 60 FPS, a inni więcej lub mniej. Gra się dobrze w niektóre gry już na 25 FPS, a względnie dobre wyniki to 30-40-50.

Na procesorze AMD FX-4100 miałem właśnie w okolicach 30-50 w wszystkich moich grach, o których wspomniałem wcześniej. FX-6xxx będzie zauważalnie wydajniejszy i nie uważam, by taki wybór był zły.

Podstawka AM3+ jest stosowana przez AMD już od kilku lat i wygląda na to, że przez jakiś czas będą ją stosowali, więc procesor w najbliższych 2-3 latach pewnie się znajdzie i to wydajniejszy w dobrej cenie.

Za 5 lat to nie będzie się już opłacało wymieniać nic w sprzęcie i niezależnie od tego, czy będzie to Intel czy AMD, bo wtedy wymieni się i procesor i płytę.

Gra się dobrze w niektóre gry już na 25 FPS

http://i1.zombiak.pl/2013/09/odbyt13795140508232.jpg

Nie wypisuj bzdur człowieku bo aż czytać się tego nie chce. Obraz poniżej 30 fps szarpie i nie ma mowy o komfortowym graniu  :facepalm:

• Popieram 1

Masz rację, ale jesteś kretynem i nie umiesz czytać. Napisałem o niektórych grach, mniej wymagających, ale niekoniecznie starych - powiedzmy o tych z średniej półki wydajnościowej. Często i tak nie widać różnicy między 25 a 30 FPS, 50 i 60 FPS. Do tej pory używałem 5 procesorów AMD - AMD Sempron 3000+ 1.8GHz, AMD Turion X2 2.0GHz (nie jestem pewny co do taktowania), AMD Athlon II X2 250 3.0Ghz, AMD FX-4100 i obecnie AMD APU A10-5750M. Używałem też Intela i3 z drugiej generacji w laptopie o taktowaniu 2.3GHz i później w innym laptopie i3-4000M.

Jak widać, trochę tego było. Z AMD zawsze byłem zadowolony i ZAWSZE, gdy kupowałem nowy sprzęt, lepszym wyborem, jeśli chodzi o stosunek cena-wydajność były procesory AMD. Gdyby ceny nie brać pod uwagę i gdybym mógł dołożyć 100-300zł, to może brałbym Intela, ale tylko pod warunkiem, że będzie czuć różnicę.

Wy kolesiowi proponujecie włożenie do kompa droższego (może niewiele, ale jednak) Intela, gdzie różnicy w grach nie wyczuje - 1-2 FPS max.

Grałeś kiedyś w coś na 25FPS? Pewnie nie skoro tak skrytykowałeś mój wpis. Dla Ciebie liczy się 60+ FPS. Ja *******e, myślenie jak w gimnazjum.

Dobra, niech będzie Intel, bo to Intel, bo Intel lepszy, bo do Intela lepiej dopłacić 25 lub 450zł.

Autorze wątku, bierz Intela, głos większości ma znaczenie.

Edytowane przez tomaszzegar123

Wy kolesiowi proponujecie włożenie do kompa droższego (może niewiele, ale jednak) Intela, gdzie różnicy w grach nie wyczuje - 1-2 FPS max

Jaja sobie robisz ?

Na cholerę proponujesz mu gorszy CPU ? Jak chcesz to kupuj sobie AMD ale nie próbuj wciskać go tutaj ludziom pisząc, że pomiędzy FX 6300 a i5 3340 będzie maks 1-2 fps różnicy i różnicy tej nie odczuje.

Koleś, pokaż mi takie testy w których różnica będzie na poziomie 1-2 fpsów max.  

Ja *******e, myślenie jak w gimnazjum.

Z takim zachowaniem jak i również z taką wiedzą to raczej tutaj nie zabawisz długo.  

• Popieram 2

AM3+ jest bardzo starą podstawką na której to, ciężko będzie czerwonym zbliżyć się do Intela. 

AsRock H61 PRO BTC /intel H81, LGA1155/

Zalman Z1 USB3.0 black (b/z)

GoodRam 4GB 1600MHz CL9 Play Black

Chieftec GPA-450S S8 450W iArena 80+ 120mm

Samsung SSD840 EVO 120GB (540MB/410MB/s)

MSI Radeon R7 265 2GB DDR5 256bit (955/5600)

2085 zł + kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Drugą kość pamięci dokupisz sobie z czasem. Obecnie masz znacznie wydajniejszy procesor serii i5 na 1155 oraz wydajniejszą kartę graficzną. 

Całkiem mądry zestaw. Ale procesor mnie trochę zastanawia, popatrzyłem na allegro i można dostać praktycznie w tej samej cenie np. i5-4460, który ma raczej wyższe noty i przy okazji wszystkie zalety wynikające z nowszej architektury?

Trochę też zastanawia mnie, czy jest sens dawać więcej za processor niż grafikę?

Dałem 3340 z racji tańszej płyty głównej żeby zmieścić się w budżecie.

Jak możesz to bierz Intel Core i5-4460  + Asus H81M-K

O, nawet nie wiedziałem/pamiętałem, że nie wystarczy, żeby socket był kompatybilny, tylko rozumiem, że coś z chipsetem albo czymś takim ma to związek? Dlaczego ta płyta którą wcześniej zasugerowałeś by nie uniosła tego skoro oba procki mają to samo gniazdo?