Skocz do zawartości

Wymiana EreBoss na coś cichszego (i5 4690k)

Recommended Posts

Witam,

niedawno złożyłem taki zestaw:

i5 4690k + EreBoss

MSI Z97 Gaming 3

Crucial Ballistix Tactical DDR3 8GB 1866MHZ

Gigabyte GTX 970 G1 Gaming (wgrany zmodyfikowany BIOS obniżający obroty na 960 obr./min.)

Crucial M550 128GB + Samsung SSD 64 GB + Seagate 1TB

XFX XTR 550W

Corsair 330R z wymienionymi wentylatorami: na przód 2x Be Quiet! 140mm Shadow Wings PWM + na tył: Be Quiet! 120mm Shadow Wings PWM

Cały zestaw chodzi bardzo dobrze z wyjątkiem EreBoss-a, który wyraźnie hałasuje w stosunku do reszty. Trochę oszczędziłem na chłodzeniu CPU i teraz żałuje. Mój budżet to powiedzmy 300 zł.

Teraz pytanie na co zmienić chłodzenie na coś cichszego i przy okazji wydajniejszego? Docelowo procesor chce podkręcić do 4.5 GHz.

Myślę nad:

Be Quiet! Dark Rock 3 ~ 240 zł

Be Quiet! Dark Rock 3 Pro ~ 300 zł

Cryorig R1 Ultimate ~ 300 zł

Jest sens dopłacać do tych 2 ostatnich pozycji przy mojej konfiguracji?

Edytowane przez grzesiek303

Absolutnie nie ma potrzeby wymieniania całego chłodzenia.

Kup po prostu porządny wentylator (bo radiator Raijintek ma solidny).

Normalny wentylator będzie grubszy niż standardowy, dlatego możesz z powodzeniem użyć estetycznie opasek zaciskowych:

http://www.tme.eu/html/gfx/ramka_3369.jpg

Wentylator - może to być np. LC-Power Airazor 120, albo GELID Wing 12:

Airazor, to nowość - bardzo dobrze wyposażony w akcesoria, szeroki zakres obrotów więc cichy kiedy może, a wydajny kiedy trzeba. Wing 12, to z kolei klasyk ze świetnym łożyskiem, także cichy pod niskim napięciem a przy wyższym bardzo wydajny.

Pzdr

• Popieram 1

Jeżeli przeszkadza Ci poziom hałasu, to zastanów się nad wymianą samego wentylatora. W tym przypadku polecę ten wentylator :  http://www.ceneo.pl/25948945  . Odpada Ci zabawa z kombinowaniem przy montażu itp a jakość w porównaniu z gelidem z postu wyżej jest nie porównywalna.

Jeżeli upierasz się przy wymianie całego chłodzenia to bierz dark rock 3, w testach wypada niemal identycznie jak wersja pro

Edytowane przez PatrykT
  • Popieram 1

Myślałem nad samą wymianą wentylatora, pytanie tylko jak to zamontować? Powiem szczerze że wizja montażu na opaskach mi w ogóle nie podchodzi.

Tak swoją drogą system montażowy EreBoss jest do du*y. Te gumki ciężko ułożyć na radiatorze. Jak wciśnie się od góry to wypadają na dole i na odwrót.

Ten Prolimatech Ultra Sleek Vortex ma taką samą grubość jak wentylator od EreBoss? Bo ten drugi wchodzi mi już na styk z pamięciami, w zasadzie wentylator dotyka górnej części radiatora pamięci.

Dobra sprawdziłem, Prolimatech jest grubszy o 2mm od wentylatora EreBoss więc nie zmieści się.

Edytowane przez grzesiek303