Skocz do zawartości

Perełki z sewisów ogłoszeniowych - najcenniejsze, rzadkie, niedrogie retro

Recommended Posts

Hej,

nie wiem, czy mogę się podpiąć pod ten temat, czy powinienem założyć nowy - marzy mi się oryginał gry na dyskietce (mam Flashbacka, ale same dyskietki, bez pudełka i instrukcji). Najlepiej 5,25 cala, ale 3,5 też może być. Śledzę aukcje na Allegro, ale w znacznej większości są to gry, których kompletnie nie znam, a jak już trafi się coś fajnego, to ma zawrotne ceny (Alone in the Dark za 450 zł, albo Ultima za 900 zł...). Ciekawe jest to, że 99% aukcji to gry na Amigę, zwłaszcza jak się szuka na Olx - na kilkaset ogłoszeń może z 5 to gry na peceta, więc przekopywanie się w ogłoszeniach na Olx to makabra. W dodatku na tą Amigę są do kupienia naprawdę świetne tytuły w bardzo niskich cenach, więc trochę boli to, że na pc albo nie ma, albo są w chorych cenach, a Amigi nie posiadam. Najciekawsze, co znalazłem, to Indianapolis 500 za 99 zł na dyskietce 5,25, ale niemiecka instrukcja skutecznie mnie zniechęciła. Na dyskietce 5,25 najbardziej marzy mi się oryginał Castle Wolfenstein lub Beyond Castle Wolfenstein. Stąd pytanie - czy znacie jakąś stronę, która jest dedykowana takim grom, w nie przesadzonych cenach? Albo jakieś miejsce fizyczne w Warszawie, gdzie można pojechać i kupić jakieś starożytne gry? Szukałem w internecie, ale bezskutecznie.

Edytowane przez kamiledi15
7 godzin temu, cooger napisał:

W żaden sposób, część tylko mam spisana. 

Widzę, że taką samą praktykę stosujemy :rotfl:

3 godziny temu, kamiledi15 napisał:

Hej,

nie wiem, czy mogę się podpiąć pod ten temat, czy powinienem założyć nowy - marzy mi się oryginał gry na dyskietce (mam Flashbacka, ale same dyskietki, bez pudełka i instrukcji). Najlepiej 5,25 cala, ale 3,5 też może być. Śledzę aukcje na Allegro, ale w znacznej większości są to gry, których kompletnie nie znam, a jak już trafi się coś fajnego, to ma zawrotne ceny (Alone in the Dark za 450 zł, albo Ultima za 900 zł...). Ciekawe jest to, że 99% aukcji to gry na Amigę, zwłaszcza jak się szuka na Olx - na kilkaset ogłoszeń może z 5 to gry na peceta, więc przekopywanie się w ogłoszeniach na Olx to makabra. W dodatku na tą Amigę są do kupienia naprawdę świetne tytuły w bardzo niskich cenach, więc trochę boli to, że na pc albo nie ma, albo są w chorych cenach, a Amigi nie posiadam. Najciekawsze, co znalazłem, to Indianapolis 500 za 99 zł na dyskietce 5,25, ale niemiecka instrukcja skutecznie mnie zniechęciła. Na dyskietce 5,25 najbardziej marzy mi się oryginał Castle Wolfenstein lub Beyond Castle Wolfenstein. Stąd pytanie - czy znacie jakąś stronę, która jest dedykowana takim grom, w nie przesadzonych cenach? Albo jakieś miejsce fizyczne w Warszawie, gdzie można pojechać i kupić jakieś starożytne gry? Szukałem w internecie, ale bezskutecznie.

Czasami idzie kupić różne retro sprzęty czy gry za pół ceny z allegro na ebayu. Jak ktoś sprzedaje jedną rzecz na całe allegro to sobie ustala cenę z tyłka albo patrzy ile jest na ebayu najwięcej i przelicza z EUR czy $$$ na cebuliony. Sporo osób też boi się kupować na ebayu więc jeśli szukasz czegoś specyficznego czy mało dostępnego to niestety przepłacasz. Owszem często opłacalność zakupu stoi pod znakiem zapytania, bo są wysokie koszty wysyłek ale jak weźmiesz 2-3 przedmioty to już się może opłacać.

Dla porównania szukałem wczoraj https://allegro.pl/oferta/konami-collector-s-series-castlevania-contra-10084713786

Na ebayu za 40$ już kupisz + wysyłka.

Edytowane przez buszi

To był tylko przykład. Jak masz coś u nas za 250zł, a u niemca za 200 + wysyłka to bez sensu ale są takie sytuacje jak z tą grą, że się opłaca, bo i tak wychodzi pół ceny. Kwestia przeważnie co chcesz kupić i jak bardzo jeszcze jest to dostępne.

Jasne. Na razie nie udało mi się trafić na taką okazję, bo na Ebayu często też są dość znaczne kwoty, które w połączeniu z wysyłką robią już potężne sumy, ale będę sprawdzał. Może kiedyś uda mi się trafić na te Wolfensteiny :) Mam oczywiście swoją listę gier, które chciałbym mieć w pudełkach, ale z powodu braku miejsca staram się robić selekcję. Teraz na przykład dorwałem Ricka Dangerousa 2 za 127 zł - może to jest trochę drogawo, ale za to bardzo ładne wydanie, w dodatku w bardzo małym pudełeczku - połączenie idealne.

RICK DANGEROUS 2 PC - 127 zł - Stan: używany - 9849810840 - Allegro.pl

Fajnie by było mieć jeszcze Prehistorika, Lion Kinga, Lemingi, albo Prince of Persia. Ale skupię się na szukaniu czegoś z 5,25 cala, z naciskiem na te Wolfensteiny.

Pochwalę się, co udało mi się nabyć:

https://www.ebay.pl/itm/Lemmings-1-Oh-No-More-Lemmings-Add-On-COMPLETE-Box-PC-IBM-DOS-1991/233791857560

Oczywiście cena nie jest zbyt niska (i wysyłka dość droga), ale w porównaniu do reszty starych gier na tym portalu to i tak jedna z najtańszych, nawet wliczając wysyłkę. W dodatku to klasyk nad klasyki - Lemingi, w pudełku, z rozszerzeniem Oh No More Lemmings, na dyskietkach 5,25 i 3,5 cala (akurat w tym przypadku bardziej mi zależało na 5,25 cala, bo chciałem mieć jakiś oryginał na tych dyskietkach). Brakuje co prawda okładki od podstawki, ale nie szkodzi. Zastanawia mnie tylko, czemu są 3 osobne instrukcje? Wiem, że jedna jest do podstawki, a druga do rozszerzenia, ale trzecia? Ale to zobaczę już jak do mnie przyjedzie. Wiem oczywiście, że dyskietki są nietestowane i z tego może wynikać "niska" cena (niska w cudzysłowiu, ale jak patrzyłem na pozostałe gry to i tak naprawdę nieźle), ale nawet jak nie będą działać to nie szkodzi, i tak fajnie trafiłem. Dyskietki 5,25 są bardzo ładne - nie mają jakiejś miernej naklejki, jak to często w tamtych czasach bywało, tylko świetny nadruk.

Myślę, że jak za taki klasyk i to z dodatkiem to całkiem niezła cena. Wystarczy porównać - na Allegro za big box z pierwszymi Lemmingami na Atari ktoś sobie życzy 700 złotych, bez dodatku i na jednej dyskietce 3,5. Jest też druga aukcja - 168 zł, ale to wersja na komputer Mac, też bez dodatku i też jedynie z dyskietką 3,5 cala. Wersji na Dosa nie znalazłem. Na Ebayu są wersje na Dosa w podobnych cenach - ale albo za samą podstawkę, albo za sam dodatek, więc wychodziłoby 2 razy drożej. Więc trafiając na wersję z dodatkiem i to na dyskietkach 5,25 cala w wersji na Dosa za 167 złotych plus wysyłka uważam, że miałem sporo szczęścia.

Tym samym na razie kończę zbieranie takich staroci, bo to jednak dość droga impreza. Nadal mnie zastanawia, czemu w przypadku gier amigowych na portalach aukcyjnych są największe klasyki w świetnych cenach i to w dużych ilościach - do wyboru, do koloru, a w przypadku gier dosowych jest ich bardzo mało i są kilkakrotnie droższe, więc naprawdę ciężko trafić jakąś okazję. Będę jeszcze polował na tego Castle Wolfenstein, ale na razie najtańsza oferta z wysyłką to 391 złotych, trochę za dużo.

Rick Dangerous 2 już mi doszedł - malutkie, bardzo ładne opakowanie, a dyskietka działa :)

Buszi - proszę bardzo:

4YuuuN6.jpg

Malutkie pudełko, ale dla mnie to plus (nie lubię, gdy jest ogromne pudło, w którym prawie nic nie ma). Stan idealny poza ledwie widocznymi obtarciami na rogach, ale wygląda praktycznie jak nówka ze sklepu.

• Lubię to 3

No faktycznie stan świetny.

25 minut temu, cooger napisał:

Taka ciekawostka jeśli ktoś składa mocne retro - socket A i zapewne zmieści się też na większości płyt Socket 370: https://allegro.pl/oferta/cooler-volcano-ii-thermaltake-10012366535 - niby nówki sztuki.

Taniej Glacialtecha dorwiesz.

https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-procesora-cooler-gt-qoltec-2520-25dba-7684258536

Edytowane przez buszi
  • Popieram 1

TT masz rację bardziej kultowy ale też helikopter niezły. Ten Glacial myślę, że nie będzie gorszy, do tego cichszy i tańszy.

Sam się czaję właśnie na te TT i chyba z 10 wezmę od razu ale na razie mam jeszcze coś innego na oku jak zwykle i pewnie się wyprzedadzą coś czuję :P