verul 373 Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Szukalem w internecie, ale nie moglem znalezc. Idee tego znam. Ale nigdzie nie znalazlem informacji co tak naprawde licza te wszystkie koparki i dla kogo? Nie wiem czy sa na ten temat jakies rzetelne informacje, czy tylko domysly i przypuszczenia? Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Koparki rozszyfrowują łańcuch danych. Przykład bitcoin: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitcoin#.C5.81a.C5.84cuch_blok.C3.B3w Są one dla osób które chcą mieć krypto walutę. Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) Nie kupuje tego, ze tyle tysiecy jednostek rozszyfrowuje/liczy cos co jest sztuka dla sztuki. Bardziej prawdopodobne jest ze licza cos konkretnego. Jakby nie patrzec jest to calkowicie darmowy sposob pozyskania ogromnej mocy obliczeniowej. Darmowy dla zalozycieli rzecz jasna, bo placa oni za to wirtualna waluta BTC. Mozna ja co prawda wymieniac na np $ ale tego kosztu nie ponosza juz zalozyciele lecz frajerzy ktorzy wydaja $ na BTC. Edytowane 18 Listopada 2014 przez verul Cytuj Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Nie kupuje tego, ze tyle tysiecy jednostek rozszyfrowuje/liczy cos co jest sztuka dla sztuki. Bardziej prawdopodobne jest ze licza cos konkretnego. Jakby nie patrzec jest to calkowicie darmowy sposob pozyskania ogromnej mocy obliczeniowej. Darmowy dla zalozycieli rzecz jasna, bo placa oni za to wirtualna waluta BTC. Mozna ja co prawda wymieniac na np $ ale tego kosztu nie ponosza juz zalozyciele lecz frajerzy ktorzy wydaja $ na BTC. A na co dzień kupujesz nowy telefon za karki papieru z nadrukowaną liczbą oraz domy za cyferki na ekranie. Żeby zrozumieć o co w tym chodzi musisz tak naprawdę poszukać na czym opiera się wartość waluty i zrozumiesz skąd nagle taki skok wartości bitcoinów. Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Mi nie chodzi o wartosc BTC, bo to sprawa umowna. Dla mnie maja taka sama wartosc jak XVII w tulipany. Mnie interesuje praktyczne zagadnienie zwiazane z tym czy te tysiace komputerow liczy cos co jest sztuka dla sztuki istnienia systemu BTC czy mzoe system BTC jest jedynie czyms co mialo zachecic ludzi do udostepniania mocy obliczeniowej swoich komputerow w komus tylko znanym celu. Cytuj Link to post Share on other sites
ifter 552 Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Dołączam się do pytania wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 26 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Kojarzycie program SETI? Tam też komputery przetwarzały ciągi danych. Więc wszystko jest możliwe. Być może AMD wymyśliło koparki dla swoich cudownych kart z serii R9:) Mogła to też być wersja alfa programu dla komisji wyborczej która wyciekła do sieci. Kalkulator do zliczania głosów zaczął wypluwać bitcoiny;) Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 http://www.spidersweb.pl/2013/11/satoshi-nakamoto-tworca-bitcoin.html Temat faktycznie ciekawy ale coś mi się wydaje,że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze...Ale może nie tylko? Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) Swoja droga jak mozna mowic o stabilizacji kusu BTC skoro ci ktorzy zaczeli maja go na kontach w setkach tysiecy? Troche to zajezdza piramida finansowa, ale nie sadze by byl to cel sam w sobie. Conajwyzej uboczny. Chociaz z drugiej strony, zamiast doszukiwa sie ukrytych motywow wykorzystywania gigantycznej mocy obliczeniowej, moze chodzi po prostu o kase. Niemniej jednak ciekaw jestem potencjalu mocy obliczenioej wszystkich koparek. Ile czasu zajmie im zlamanie 128, 256 lub 512 bitowego klucza szyfrujacego. Edytowane 26 Listopada 2014 przez verul Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts