Skocz do zawartości

Czy dałoby się złożyć komputer z tych części?

Recommended Posts

Przymierzam się do złożenia nowego komputera, ale jestem w tym trochę zielony i nie wiem, czy te części które wybrałem pasują do siebie i będą działać:

Procesor: Intel Core i5 4690k

Chłodzenie: SilentiumPC Fortis HE1225

Zasilacz: Thermaltake Toughpower ST 550W 80+ Gold 

Karta graficzna: Nvidia GeForce GTX 970

RAM: 4x4 Gb RAM (tylko nie wiem, jakie wybrać)

Płyta główna: ASRock Z97 Extreme6

Dyski: Seagate 1 TB Barracuda (wszystko opróćz gier) i Samsung SpinPoint F3 1 TB (na gry)

Obudowa: Zalman Z11 plus

Komputer dla gracza, no i nie wiem, czy wszystko pasuje, jeżeli da się z tego coś złożyć, moglibyście ocenić go w skali od 1 do 10? A jeżeli coś jest źle, nie pasuje albo jest coś lepszego w tej samej cenie bardzo proszę o poradę. Dziękuję.

6,5/10

Z jednej strony budżetowe chłodzenie i buda z drugiej na maksa przepłacone mobo,16GB RAMu.

Ogólnie zestaw wymaga zmian.

Zastosuj się do wzoru:

• Zastosowanie komputera: (gry, biuro, photoshop, obróbka wideo, itp.),
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: (najlepiej w złotówkach)
  • Których części potrzebujesz?: (zestaw z monitorem, peryferiami czy sama "buda" itp.)
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? (overclocking)
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?:
  • Specjalne wymagania: (cichy zestaw, mała obudowa, chłodzenie wodne, multi-gpu itp.)
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? (często można oszczędzić trochę pieniędzy na obudowie czy dysku, nie zapomnij podać dokładnego modelu)
  • Własna propozycja zestawu: (jeśli jej nie posiadasz, pole pozostaw puste)
  • Inne: (wszelkie pytania, które Cię dręczą)
  • Popieram 1

To ile RAMu? 12?

• Zastosowanie komputera: gry
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 5000zł
  • Których części potrzebujesz?: bez monitora, klawiatury, myszki monitora, same części
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? tak, zamierzam
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: monitor dopiero zamierzam kupić, nie wiem jaki wybrać, możesz mi jakiś polecić?
  • Specjalne wymagania: dobrze by było, żeby był cichy, ale najważniejsze, żeby pociągnął większość gier. Obudowę chcę taką, bo mi się po prostu podoba, ale jest wersja plus i wersja neo, czym się różnią?
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? nie
  • Własna propozycja zestawu: podana wyżej
  • Inne: miałem problem z wyborem chłodzenia i zasilacza, w innych częściach trochę mniejszy. Na pewno karta graficzna zostanie i procesor

hej,

propozycja ode mnie:

Intel Core i5-4690K - najmocniejszy i5 z odblokowanym mnoznikiem

SilentiumPC Grandis XE1236 - dobre chlodzenie umozliwiajace spore OC prrocesora

MSI Z97-G43 - dobra plyta glowna, pozwalajaca podkrecic procesor, z chlodzona sekcja zasilania

A-Data 8GB (2x4GB) 2133MHz CL10 XPG -   8 GB pamieci o dobrych parametrach z wieczysta gwarancja

Crucial MX100 256GB - spory dysk SSD na system, kilka programow i gier

WD 1TB blue - niezawodny dysk twardy od WD

Asus GeForce GTX 970 Strix DirectCU II - swietna karta graficzna z trybem pasywnym od Asusa - wydajna i cicha

Cooler Master V550S 550W 80+ Gold 120mm - cichy i bardzo dobry zasilacz od CM

Fractal Design Define R4 USB 3.0 White - przewiewna ale i wyciszona obudowa, jedna z lepszych, zdecydowanie lepszy wybor niz zalman

razem 4752 zl

Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa
Edytowane przez bossk

hej,

propozycja ode mnie:

Intel Core i5-4690K - najmocniejszy i5 z odblokowanym mnoznikiem

SilentiumPC Grandis XE1236 - dobre chlodzenie umozliwiajace spore OC prrocesora

MSI Z97-G43 - dobra plyta glowna, pozwalajaca podkrecic procesor, z chlodzona sekcja zasilania

A-Data 8GB (2x4GB) 2133MHz CL10 XPG -   8 GB pamieci o dobrych parametrach z wieczysta gwarancja

Crucial MX100 256GB - spory dysk SSD na system, kilka programow i gier

WD 1TB blue - niezawodny dysk twardy od WD

Asus GeForce GTX 970 Strix DirectCU II - swietna karta graficzna z trybem pasywnym od Asusa - wydajna i cicha

Cooler Master V550S 550W 80+ Gold 120mm - cichy i bardzo dobry zasilacz od CM

Fractal Design Define R4 USB 3.0 White - przewiewna ale i wyciszona obudowa, jedna z lepszych, zdecydowanie lepszy wybor niz zalman

razem 4752 zl

Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

To chyba dosyć dobra propozycja, tylko jak wspomniałem chyba czułbym się lepiej mając 12 GB RAMu, no a odnośnie obudowy, chciałbym taką, żeby nie była w wyglądzie prosta, tylko bardziej taka "nowoczesna".

No i gdyby była jakaś tania, dobra karta muzyczna to też byłoby fajnie

Edytowane przez MichaXXD

nie widzę sensu posiadania więcej niż 8 GB do gier, ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyś dokupił 4 GB więcej, co do "nowoczesnych" ubudów to zobacz na:

Thermaltake Armor Revo Gene

http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00001915

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=112_143&products_id=51659

calkiem dobra obudowa o futurystycznym wygladzie, podobnie jak:

Thermaltake Overseer RX- I

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=112_143&products_id=45219

Edytowane przez bossk

Zastosowanie komputera: gry

czułbym się lepiej mając 12 GB RAMu

A po co ?  A na co ?

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB DDR5 256Bit (1279/7000) + gra gratis

A-Data 8GB (2x4GB) 2400MHz CL11 XPG

bequiet! Dark Rock 3

Cooler Master V550S 550W 80+ Gold 120mm

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Liteon iHAS122 SATA (black)

Corsair Graphite Series 600T SE (black/white)

Plextor M6S 128GB SATA3 (520/300MB/s)

MSI Z97 Gaming 3 /intel Z97, LGA1150/

5130 zł + Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Masz zestaw skierowany bardziej pod wygląd. Ciekawa płyta główna pod względem wizualnym oraz obudowa w postaci białego 600T. Jeżeli chcesz to dorzuć do Asus Xonar DGkwestia tego jaki masz sprzęt audio

No dobrze, ale czy tamta obudowa jest w jakiś sposób gorsza?

Zalman Z11 nie jest złą obudową i na upartego może być. Zastanawiałbym się nad jej wymianą na Gelid Darkforce USB3.0 (b/z)

Może kolorystycznie podejdzie Ci też Corsair Graphite Series 230T Window (orange)

Jeżeli obudowa nie robi różnicy, zostanę przy Zalmanie.

Odnosnie RAMu, słyszałem, że 8GB to aktualnie jest minimum, czy jeżeli kupię zestaw 2x4GB i później w razie potrzeby dokupię kolejne np. 4GB to będzie to normalnie działało?

Podajecie mi te wszystkie części, ale kurde, no ja ich nie znam, nie wiem która jest lepsza a która gorsza, mógłby ktoś porównać te części które zostały wymienione? Na pewno zostaje procesor i karta graficzna, to pewne. RAMu niech będzie 8GB. Monitor też będę musiał wybrać, ale to inna sprawa, tak samo głosniki.