MiK 13223 Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 74C jezuzmaria. Pomyśl nad chłodzeniem antymaterią. Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 To jest ten asus z taktowaniem 1244, marna ta 570 pod każdym względem tam sekcja jest tragiczna, ja miałem tą z wyższym zegarem tam było ok, wystarczyło wył zero rpm i nic nie ustawiać a nie miałem takiej temp jak ty. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) 74*C dla 570 normalna temperatura. Target jest około 77*C więc wszystko zależy jak producent karty ustawił chłodzenie - może ten strix ma tak, że trzyma wyższe tempy, ale za to wolniej kręci wentylami. U innych jest za to tak, że temperatury są niższe, ale za to wentyle kręcą się dużo szybciej i całość jest głośna. Musisz wybadać, ja mam sapphire 580 se i ona też przy pełnym obciążeniu ma wyższe tempy, ale jest cichutka. Poniżej masz moje skriny z RotTR przy biose cichym i biosie wydajnym: Zatem sam wybadaj. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Succubus 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 @Matten, a powiedz mi jaki stary ten twój rx 570 jest? Może by pastę wymienić? Cytuj Link to post Share on other sites
matten 2 Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 @Rebelmind Dwuletni, jest jeszcze na gwarancji, więc nie będę rozkręcał. Myślałem, że 74°C to za dużo, ale skoro mówicie, że to normalna temperatura dla tych kart to na razie zostawię tak jak jest... Najwyżej na parę tygodni przed upływem gwarancji wyślę do serwisu co by zobaczyli czy wszytko działa jak należy, bo czasem mam wrażenie, że chłodzenie trochę za bardzo wyje podczas 100% obciążenia. Miałem kiedyś jakiegoś GeForca z turbinką i tam też tak wyło Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Strix nie powinien "wyć", a już na pewno nie przy 570 i po UV (chociażby symbolicznym). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Zwracam honor z tym strixem, pomyliło mi się z wersją expedition Cytuj Link to post Share on other sites
matten 2 Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Tak to wygląda po godzince grania w AC Syndicate: http://gpuz.techpowerup.com/20/04/16/d6c.png Wycie zaczyna się kiedy wentylator wchodzi na najwyższe obroty. Jak przygłoszę głośniki to nie przeszkadza to aż tak bardzo, ale boję się że z czasem będzie gorzej... Odsyłać na gwarancję? Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez matten Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Tak to wygląda po godzince grania w Napięcia są ok, temperatura jest ok, ale prędkość wentylatora już nie - pewnie karcie przydałoby się rozebranie, wyczyszczenie i przesmarowanie. Jeśli masz plomby (asus chyba je daje ) to odeślij, bo szkoda tracić gwarancję. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2020 Ktoś wie jakiej grubości thermopady kupić do sapphire rx 570 pulse 4gb. Myślałem abb thermopad 6w/mk - za wszelkie porady dziękuję! Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 580 nitro+ ma 0.8 mm zarówno na pamięciach, jak i mosfetach. Grubszy (ale nie wiem jaki (od 1-1,5) jest przy backplate w miejscu spodniej strony sekcji zasilania). Więc pulse może mieć podobnie - ale nie musi. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Dzięki. Wymieniałeś może? Polecisz jakąś firmę lub rodzaj, zwrócić na coś uwagę? Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3639 Napisano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 gelid gc-extreme są dobre https://proline.pl/?qp=Gelid+GP-Extreme&gk=Ch%B3odzenie+wentylatory%3BPasty+termoprzewodz%B1ce+i+kleje 1 Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Dzięki, rozważę. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Wymieniałeś może? Polecisz jakąś firmę lub rodzaj, zwrócić na coś uwagę? Na tym rx nie - ma plomby i jest jeszcze ponad 1,5 roku gwarancji. Zresztą nie potrzeba wszystko działa jak trzeba, a w ogóle to tak wymieniałem na różnych gpu. Ostatnio na 1060 3gb (którą mam jako gpu na zapas - szkoda mi jej sprzedawać). Ja wymieniałem zawsze na 3M (ale modelu dokładnego to nie pamiętam) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
porcelanowy_janusz 80 Napisano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Ktoś podpowie czy to będzie dobre rozwiązanie? Na kompie gram mało, ale chciałem w miarę tanim kosztem jakoś go ulepszyć. Sprzedałem swojego gtx660ti i zastanawiam się co mogę maksymalnie wziąć, tak aby nie gryzło się z resztą podzespołów. CPU i5-4430, 8GB RAMU w dual, ale planuje wsadzić 2x16. Myślałem żeby odkupić od znajomego rx570, bo to sprawdzona sztuka i wiem, że nigdy nie była rozkręcana ani używana do kopania. Rozdzielczość na jakiej gram to 1920x1080, a monitor ma odświeżanie 60Hz, więc szału nie ma. Wiem wiem, że lepiej byłoby wymienić całego kompa, ale no mam inne wydatki i chce sobie raz na wieczór pograć w W3 czy ETS2. Na obecnym sprzęcie wraz z 660ti osiągałem na wysokich i full hd 50-60 fps w trasie, ale wystarczyło dodać kilka modów i już w większych miastach potrafiło spaść do 25. A wiedźmin to śmiało na 40-55 fps śmigał na prawie średnio-wysokich. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Wiem wiem, że lepiej byłoby wymienić całego kompa, ale no mam inne wydatki i chce sobie raz na wieczór pograć w W3 czy ETS2. 570 będzie jak ulał. Po co wymieniać całego kompa do okazyjnego grania - ten jeszcze Ci posłuży. W3 działa na ultra jak ta la la, a o tym drugim to nie wiem (bo sam też mało gram i nie znam większości gier). Tym bardziej, że masz sprawdzoną sztukę - bierz i ciesz się. Cytuj Link to post Share on other sites
Gejb1 0 Napisano 3 Maja 2020 Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Czytalem kilka razy ze byl podobny problem ale nie moglem znalezc rozwiazania. Czasami podczas grania nawet w gry typu cs albo tft potrafie miec 20 fpsow na rx 580 a do tego czasami po prostu freezuje mi komputer. Odsylac karte czy to cos z ustawieniami? Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Podany przez Ciebie problem lubi występować w przypadku korzystania z programów monitorujących wydajność / temperatury. Uruchamiając grę zrezygnuj ze wszystkiego softu do oc i monitorowania stanu pracy - zobacz, czy problem ustąpił. Możesz dodatkowo zainstalować sterownik sam, bez ccc + dodatkowo to co powyżej (powinno rozwiązać problem). Cytuj Link to post Share on other sites
monopollo 1 Napisano 13 Maja 2020 Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Cześć. Mam szybkie pytanie odnośnie mojej karty RX 580 nitro+ 4 GB. Dla niej pasują wtyczki 8 pin i 6 pin. Z zasilacza Corsair 450w vs wychodzą mi 2 przewody PCI-E dla zasilania kart 6+2piny i 6+2piny. Mogę złączyć jedną parę w 8 pin a z drugiej podpiąć tylko 6 pinów ? Pytam się bo mam problemy z restartem komputera przy grach po kilku minutach i przy powertest po sekundzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 13 Maja 2020 Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Wykorzystanie 6+2 pin oraz 6 pin z dwóch różnych wiązek jak najbardziej powinno chodzić prawidłowo. Którego konkretnie korsarza masz? Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 13 Maja 2020 Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 RX 580 nitro+ 4 GB. Dla niej pasują wtyczki 8 pin i 6 pin. wychodzą mi 2 przewody PCI-E dla zasilania kart 6+2piny i 6+2piny. Mogę złączyć jedną parę w 8 pin a O ile sobie przypominam, to do nitro możesz podłączyć tylko zasilanie w 8pin i karta będzie normalnie działać. Więc możesz zastosować przelotkę z 2x6pin do 8pin i w zasadzie wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
monopollo 1 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 450 w Corsair vs series. Zmieniłem zasilacz na 500wat i już nie wyrzuca Cytuj Link to post Share on other sites
Bilard 0 Napisano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Panowie mam Asusa Strix RX 570 8gb OC od 3 miesięcy. Kupiony w zasadzie do okazjonalnego grania. Tyle że jest problem. Z początku grałem tylko w Dying light i tam temperatura rdzenia była w okolicach 67 stopni. Karta cicho pracowala. Ok ale w Metro Exodus na stocku dobiła do 84 po godzinie grania, wentyle prawie na max i poczułem się jakbym znowu miał 4850... Także szybko zrobiłem UV rdzenia do 970mv przy 1300mhz (stabilne) i temperatura spadła do ...78. W HWInfo jest jeszcze pokazane że karta ma dwa czujniki dla VRM i tam jeden miał maksymalnie 94 stopnie ....a drugi 122. Wentylatory pracują na trochę ponad 1700 obrotów przy 78 stopniach. Cel jest ustawiony właśnie na 78. To wszystko podczas gry w Metro. Obudowa dobrze wentylowana. Trzy wentylatory 120mm około 1200obr. z przodu i dwa takie same z dołu dmuchają wprost na kartę. Gdyby nie gwarancja i plomba już bym rozebrał. Co sądzicie? Odsyłać? Czy może to normalne że się sekcja zasilania tak grzeje w tych polarisach od asusa? Jeśli dobre info znalazłem to kondensatory które mam mają temperatury pracy (max podany w specyfikacji) na 150 stopni. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 120C na VRM to za dużo. Albo gw albo zabawa w kotka i myszkę z coolerem. Podpowiem, że DA SIĘ zdjąć plombę bez uszkadzania jej (tak, że potem można ją spowrotem przykleić) tyko pytanie, czy wymiana pasty pomoże? Może jakiś termopad na sekcji zasilania by się przydał? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts