Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii R9 3xx/4xx/5xx

Recommended Posts

Postawiłem system od nowa bo miałem go od 8.1 później aktualizacja  do 10, niby czysciłem DDU po nv ale na crimson były arty. Catalyst działały dobrze. Postawiłem system od nowa i teraz na 15.12 wszystko działa idealnie :)

Ja żadnych artów po przeinstalowaniu systemu nie mam , tylko zauważyłem że są duże spadki taktowania podczas gry. W momencie gdy jest tylko minimalny spadek użycia gpu taktowanie leci w dół i wygląda to jak obraz z ekg. Nawet po oc zegar nie utrzymuje stałych wartości. W BF czy Starwars nie czuć żeby to miało wpływ na rozgrywkę , ale w gta5 widać szarpanie obrazu.

@UP

Ostatnio bawiłem się trochę grą The Forest i na 3.2Ghz bez HT na R9 290X gra przez większość czasu trzyma ~44kl/s. W tych samych miejscach na 980 jest grubo ponad 80-90kl/s.

Procesor a raczej sterownik przez 90% czasu limituje wydajność na kartach AMD>

Podniesienie taktowania procesora z 3.2Ghz na 4.7Ghz na R9 290X znacząco podnosi wydajność i tam gdzie miałem ~44kl/s zrobiło się ponad 60kl/s.

Dodam, że taktowanie karty cały czas skacze w granicach 870-1040Mhz.

Zaraz na początku przyszłego roku buduję CF z 290X - zobaczymy jak to sobie będzie radzić :->

Edytowane przez DjXbeat
Zaraz na początku przyszłego roku buduję CF z 290X - zobaczymy jak to sobie będzie radzić

Po paru minutach gorna karta dobije do 95 stopni i zbije takty. Tak to sobie bedzie radzic, chyba ze z wodnym chlodzeniem to ok.  

Edytowane przez keczu

To nie jest żadne dławienie rdzenia. Ewidentnie widać na wykresie jak użycie gpu spada praktycznie do  0 i zaraz na 99% a razem z tym obniża sobie taktowanie rdzenia tak by utrzymać te 60fps ale nic ponadto . Coś jak by zmniejszenie zużycia energii bo na tych 15.12 karta jak by chłodniejsza. Na catalystach taktowanie jest równomierne jak mam 1040 tak będę miał przez całą rozgrywkę.

CF z 290X TriX robię tylko na potrzebę testów . Na stałe wolał bym dokupić drugiego GTX980.

Spoko. Ale panel boczy musisz zdjac i jakis bezposredni nawiew na karty. I pamietaj ze FramePacing potrzebuje kilku minut zeby sie ustabilizowac.  

Spoko. Ale panel boczy musisz zdjac i jakis bezposredni nawiew na karty. I pamietaj ze FramePacing potrzebuje kilku minut zeby sie ustabilizowac.  

Już teraz jeden R9 290X na standardowym taktowaniu 1040/1300Mhz robi mi w obudowie większy piekarnik niż podkręcony GTX980 @ 1500/2000Mhz :roll:

Wiem, że 2 x 290X będzie się cholernie grzało jednak spróbuje bo w domu jeszcze CF nie miałem. Zrobił bym SLI z 980 ale płyta obsługuje jedynie CF  :/

EDIT

Uwielbiam przeglądarkę EDGE - odpisujesz na forum, klikasz wyślij i masz pustego posta :roll:

Edytowane przez DjXbeat

Przyznam szczerze, że zapomniałem nawet o istnieniu wersji 290X Lightning :roll:

Z ciekawości przejrzałem 6 testów i we wszystkich osiągane temperatury są bardzo zbliżone.

Mam to chłodzenie na refie 290x i robi niezłą robotę, 1050/1400 z ciasnymi timingami temp w grach ledwo przekraczają 50stopni. Ale minus cicho nie jest, ponieważ to chłodzenie pokazuje moc dopiero przy większym przedmuchu. Gabarytowo to chłodzenie jest większe od axp i sporo cieższe, ale i tak jest odrobinę gorsze od axp.

Mam tak we wszystkich grach :( na najnowszych sterownikach problem się pogłębia. Obecnie mam zainstalowane 15.7 i wszystko gra :)

Zainstalowałem z ciekawości 15.12 i we wiesku niemam pixeli, wręcz przeciwnie karta jakby chłodniejsza i na początku nic nie ładuje tylko odrazu 60kl/s.

@UP

Wierz mi ale masz pixele tylko jeszcze ich nie dostrzegłeś ewentualnie nie byłeś w miejscach gdzie występują ;)

Ja zauważyłem, że w BF4 również występuje ten problem.

Grając w multi wystarczy podczas rozgrywki wejść w punktację i pojawiają się błędy w miejscach gdzie występuje jakiś dym.

Cały dzisiejszy dzień spędziłem na porównaniu sterowników CCC 15.11.1 Beta vs Crimson 15.12 i z czystym sumieniem mogę napisać, że nowe sterowniki Crimsony to wczesna faza ALFA!

Nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie katorgi przeszedłem podczas testów 290x vs 980 gdzie testy wykonywałem na Crimsonach. Za każdym razem przekładając karty kur... pod nosem i wmawiałem sobie, że więcej 290x do PC nie włożę! Tyle problemów ile znalazłem na Crimsonach przez 2 tygodnie nie znalazłem na żadnych sterownikach NV przez ostatnie 5 lat!!!

Wczoraj wieczorem postanowiłem dać karcie kolejną szansę tym razem instalując ostatnią wersję Catalystów CCC 15.11.1 BETA. Efekt?

Wszystkie problemy, które mnożyły się z dnia na dzień na Crimsonach na ostatniej wersji Catalystów nie występują i teraz można normalnie korzystać z karty!

Żadnych błędów graficznych, żadnych rozmytych, skompresowanych textur, system wstaje z normalnymi taktami, gry nie wywalają przy zmianie ustawień graficznych czy zminimalizowaniu!

W końcu mogłem normalnie grać w BF4 i przy wczytywaniu mapy,  zmianie rundy, minimalizowaniu gry do pulpitu czy zmianie ustawień graficznych nie dostałem "program BF4 przestał działać"!

Minie sporo czasu zanim wrócę do Crimsonów a do tego czasu będę się cieszył z normalne działających CCC!