Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii R9 3xx/4xx/5xx

Recommended Posts

i7 6700k@4.7Ghz 1.36V + R9 290x @1170/1420Mhz (+100mv) wciągał maksymalnie 456W z gniazdka a bez podkręcania grafiki czyli na taktach 1040/1300Mhz pobór maksymalny to 352W - pobór zanotowany podczas gry w Battlefield 4.

Hali20

Posiadasz FX8320 i go nie podkręcasz - do Twojego zestawu znacznie lepszym wyborem będzie GTX970 ze względu na spory narzut sterownika graficznego AMD. Łączenie procesorów AMD z wydajnymi kartami AMD nie daje optymalnego efektu ;)

Wybierając GTX970 nie będziesz musiał wymieniać zasilacza choć pewnie R9 390 też by pociągnął ;)

Edytowane przez DjXbeat

Nie podkrecam go bo narazie nie mam jak(Siedze w UK)  Bym chcial go chocaiz troche podkrecic to pewnie mocniejszy zasilacz+pewnie wymiana plyty glownej by musiaa byc. Kusi mnie 970 lecz boje sie troche o 3.5+500mb VRAM. Czy nie bedzie dropow fps. Jezeli bedzie 100% pewnosc ze tych dropow nie bedzie pewnie wezme wtedy 970..

Chlodzenie z FX wymienilem na : SilentiumPC Spartan Pro (HE924) - SPC081

Edytowane przez Hali20

@UP

Bardziej problematyczne jest łączenie procesora AMD z kartą graficzną AMD niż problem pamięci na GTX970, którego w 99% gier nie uświadczysz.

Na chwilę obecną w jednej grze jest ten problem odczuwalny (Cień Mordoru) tyle, że na GTX980, który ma pełne 4GB ten problem również występuje tyle, że w mniejszym stopniu.

Do Twojego zestawu znacznie lepszym wyborem jest GTX970.

Jestem w trakcie robienia testu R9 290X vs GTX980.

Na chwilę obecną porównywałem podkręconego R9 290X@ 1170/1420Mhz z referencyjnym GTX980@1277/1750Mhz i z takiego porównania nagrałem materiały wideo.

Pytanie za 100pkt.

Czy na wykresy, które będą pod nagraniami wrzucać również wyniki stockowego R9 290X 1040/1300Mhz i podkręconego GTX980@1500/2000Mhz ?

Edytowane przez DjXbeat
  • Popieram 1

Ok. W takim razie na wykresach będą wyniki przed i po OC obydwu kart graficznych ale materiał wideo nagrany mam tylko R9 290X OC vs GTX980 stock.

Nie będę nagrywał wyników GTX980 po oc bo trochę zajmuje  czasu. Chyba, że pojawią się jakieś wątpliwości to na życzenie nagram.

Jeśli dobrze pójdzie to jutro wrzucę wszystko i zrobię odpowiedni temat.

Edytowane przez DjXbeat
  • Popieram 1

Witam forumowiczów. Mam pytanko. Nie jestem pewny, od wczoraj mam MSI R9 380 4g i podczas grania temperatury 66stopni max, prędkość wentylatorów 19-23%. We furmarku (tylko na chwile) 69 stopni ok 40% wentylatory. Mam sie martwić czy tak ma być. Strasznie niskie te obroty. Sterowniki najnowsze (15.11.1 update)

Edytowane przez stach122

R9 290x wciąż daje radę.

Po kilku dniach zabawy z R9 290X@1170/1420Mhz +100mv mogę śmiało napisać, że wciąż daję radę ale swoje z gniazdka ciągnie :/

6 gier ogarniętych: AC: Unity, BF4, Crysis3, Far Cry4, Tomb Raider Wiedźmin3.

Zostało mi jeszcze ogarnąć GTA V, Metro: LL, Hitmana i można zakładać nowy temat. Do każdego wykresu jest taki materiał z miejsca testowego

Edytowane przez DjXbeat

Zrobisz test w 1440P?

Miałem taki zamiar niestety jest problem - nie mam monitora 1440p a test z wymuszonym DSR/VSR jest znacznie bardziej obciążający niż natywna rozdzielczość!

Na kilka min pożyczyłem z pracy monitor 1440p i robiłem porównanie na R9 290X1170/1420Mhz w BF4.

natywne 1440p - avg 58kl/s

VSR       1440p - avg 50kl/s

Wydajność na DSR/VSR jest znacznie mniejsza niż przy natywnej rozdzielczości więc nie wiem czy jest sens testowania DSR/VSR :/

U mnie też efekt pixeli w W3 :[

Shadow of mordor również.

6 gier ogarniętych: AC: Unity, BF4, Crysis3, Far Cry4, Tomb Raider Wiedźmin3. Zostało mi jeszcze ogarnąć GTA V, Metro: LL, Hitmana i można zakładać nowy temat. Do każdego wykresu jest taki materiał z miejsca testowego

Czekam za testami! :D

Czekam za testami! :D

Gdyby można było edytować 1 post po jakimś czasie to już dzisiaj wrzucił bym wyniki z tych 6 gier a tak muszę to zrobić za jednym zamachem inaczej będę musiał wołać moderatorów o edycje 1 posta : :/

Zapraszam

http://forum.benchmark.pl/topic/199180-r9-290x-vs-gtx980/

najwyżej moderatorzy dodadzą kolejne gry ;)