Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze laptopa. Mam dylemat pomiędzy LENOVO Y50-70 a MSI GE60

http://allegro.pl/laptop-msi-gp60-leopard-pro-i5-4210h-8gb-gtx850m-i4769643140.html

http://www.komputronik.pl/product/240059/Elektronika/Komputery/Lenovo_Y50_70_59_427491_.html

Nie ukrywam, że jestem bardziej za lenovo, gdyż posiada mocniejszy układ graficzny. Dodatkową zaletą w moich oczach jest również system, który laptop posiada. Trywialne "bajery", które prezentuje lenovo też nie są mi obojętne( podświetlana klawiatura, czy sam DESIGN- obudowa naprawdę świetnie wygląda ). Jedyną wadą, jak dla mnie jest matryca FHD. Po wstępnym rekonesansie dowiedziałem się, że gry na natywnej rozdzielczości fhd raczej będą się zacinać, a mowa tu o : BF4, Watch Dogs czy nowey COD jednym słowem- NÓWKI. Zmniejszenie tej rozdzielczości z natywnej na niższą ponoć obniży jakości wyświetlanego obrazu. Czy to prawda?

W MSI podoba mi się system Killer Gaming LAN. Ma on znacząco podnosić jakoś fpsów w grach lan. Spoko. Rozdzielczość HD na 100% pomoże w wydajności w najnowszych tytułach. Jakość klawiatury w MSI wydaje się być lepsza, jako że steel series ją wykonało.

Reasumując, byłoby mi miło gdyby ktoś mógł wypowiedzieć się o jakości wykonania, czy któryś z nich ma jakieś szczególne tendencje do np. grzania się, czy w którymś z niczh występuje powszechnie znane zjawisko throttlingu, jakieś wady ew. dodatkowe zalety byłyby mile wskazane.

Nie zależy mi na pojemności baterii, jedynie na wyglądzie obudowy i podzespołach.

Pozdrawiam serdecznie !  

Edytowane przez 1masters1
Zmniejszenie tej rozdzielczości z natywnej na niższą ponoć obniży jakości wyświetlanego obrazu. Czy to prawda?

Tak.

Reasumując, byłoby mi miło gdyby ktoś mógł wypowiedzieć się o jakości wykonania, czy któryś z nich ma jakieś szczególne tendencje do np. grzania się, czy w którymś z niczh występuje powszechnie znane zjawisko throttlingu, jakieś wady ew. dodatkowe zalety byłyby mile wskazane.

Recenzja MSI GE Apache. Podałeś link do MSI GP a piszesz o GE - to który w końcu ? Jeżeli MSI GE to Apache/Apache Pro czy sam GE? Jeżeli MSI GP to sam GP czy GP Leopard Pro/Leopard ?

Recenzja Lenovo Y50-70

Edytowane przez Kac2per1

Przepraszam za nieścisłości, pomieszało mi się już od natłoku informacji. W każdym razie chodziło o GP Leopard PRO (tego z linku).

Dziś byłem w okolicznym Komputroniku, gdzie pracownicy szczerze odradzali mi zakupu lenovo. Twierdzili,że od pewnego czasu (2 tyg.) 5 laptopów właśnie tej firmy trafiło do nich z różnymi usterkami. Ponoć większość była kupiona niedawno, y50-70 nie był wśród kanonu wymienionych przez pracownika. Mimo wszystko odradzali mi ten laptop.

Powiem szczerze, był moim faworytem a teraz jestem skołowany... karta GF860 dawała więcej możliwości, a tu...

Ewentualnie czy miałbyś dla mnie jakąś propozycję do 3600? Czysty gaming, tytuły podane wyżej.

http://www.komputronik.pl/product/234374/Elektronika/Komputery/ASUS_G550JK_CN383.htmlzaproponowali mi jeszcze to.

W testach ,,temperaturowych" (CPU) ten laptop nie wypada najlepiej.

MSI GP60 Leopard Pro jest ok oprócz tego,że jest zbudowany ze słabych materiałów.

Do poczytania :

http://forum.benchmark.pl/topic/134431-laptop-uniwersalny-2500-3100/

http://forum.benchmark.pl/topic/143790-laptop-4500-do-programow-graficznych-adobe/

Okej, przestudiowałem podane przez Ciebie starsze posty. Wnioski:

- lenovo y50-70 się ponoć strasznie grzeje, ale gdyby zakupić podkładkę to czy np. w 6-8h ciągłej pracy pod obciążeniem gier laptop mógłby dostać "zadyszki"(throttling), bądź nawet się zacinać, czy wyłączać? Bardzo mnie to ciekawi, gdyż bardzo mi się podoba ten model; i pod względem podzespołów jak i design'u. Wolę dowiedzieć się wszystkiego zanim kompletnie go odrzucę.

- w pierwszym poście jest mowa tylko o jedyny laptopie z gtx850, tak to reszta, jest naprawdę(w moim przypadku) stratą czasu. Drugi post kompletnie mnie nie dotyczy, bo ważniejszy dla mnie jest układ graficzny niż procesor.

To już nie pierwsza dobra opinia o MSI, o której słyszę. Chyba się na niego zdecyduję, bo materiały nie będą problemem(laptop w 99.9% będzie w domu). Ważny dla mnie jest komfort pisania i fajna byłaby podświetlana klawiatura., ale czy miałbyś jeszcze jakąś odrębną propozycję dla mnie do tych 3600?(max 3800) 

laptop w 99.9% będzie w domu

Stacjonarka będzie się duuuużo bardziej opłacalna - za tą cenę o wiele wydajniejsza.

czy wyłączać?

Wątpię.

lenovo y50-70 się ponoć strasznie grzeje, ale gdyby zakupić podkładkę to czy np. w 6-8h ciągłej pracy pod obciążeniem gier laptop mógłby dostać "zadyszki"(throttling)

Możliwe (nie mówię,że tak będzie).

To już nie pierwsza dobra opinia o MSI

Ogólnie o MSI czy o laptopie X od MSI ?

miałbyś jeszcze jakąś odrębną propozycję dla mnie do tych 3600?(max 3800)

Tam już prawie wszystko podane. Dochodzi jeszcze Acer v3-772g, kilka Clevo (zależy gdzie kupisz i po jakiej cenie ...), używki oraz Asus G750 (z wyprzedaży).

Edytowane przez Kac2per1

Wiem wiem... rozważam stacje, ale mobilność laptopa to komfort. A ta 0.1 się przyda gdy będę musiał zrobić jakąś prezentację.

Ogólnie o MSI. Kolega ma jakiś z serii CR i bardzo polecał, drugi ma GS ghost'a (niestety nie mój budżet) i również poleca. Opinie na forum, zdania konsultantów w sklepach komputerowych  też z reguły pozytywne na korzyść MSI. 

Sam wybrałbyś...? Logika wskazuje MSI, ale parametry lenovo...