1masters1 0 Napisano 10 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 (edytowane) Witam, Chciałbym prosić o pomoc w wyborze laptopa. Mam dylemat pomiędzy LENOVO Y50-70 a MSI GE60 http://allegro.pl/laptop-msi-gp60-leopard-pro-i5-4210h-8gb-gtx850m-i4769643140.html http://www.komputronik.pl/product/240059/Elektronika/Komputery/Lenovo_Y50_70_59_427491_.html Nie ukrywam, że jestem bardziej za lenovo, gdyż posiada mocniejszy układ graficzny. Dodatkową zaletą w moich oczach jest również system, który laptop posiada. Trywialne "bajery", które prezentuje lenovo też nie są mi obojętne( podświetlana klawiatura, czy sam DESIGN- obudowa naprawdę świetnie wygląda ). Jedyną wadą, jak dla mnie jest matryca FHD. Po wstępnym rekonesansie dowiedziałem się, że gry na natywnej rozdzielczości fhd raczej będą się zacinać, a mowa tu o : BF4, Watch Dogs czy nowey COD jednym słowem- NÓWKI. Zmniejszenie tej rozdzielczości z natywnej na niższą ponoć obniży jakości wyświetlanego obrazu. Czy to prawda? W MSI podoba mi się system Killer Gaming LAN. Ma on znacząco podnosić jakoś fpsów w grach lan. Spoko. Rozdzielczość HD na 100% pomoże w wydajności w najnowszych tytułach. Jakość klawiatury w MSI wydaje się być lepsza, jako że steel series ją wykonało. Reasumując, byłoby mi miło gdyby ktoś mógł wypowiedzieć się o jakości wykonania, czy któryś z nich ma jakieś szczególne tendencje do np. grzania się, czy w którymś z niczh występuje powszechnie znane zjawisko throttlingu, jakieś wady ew. dodatkowe zalety byłyby mile wskazane. Nie zależy mi na pojemności baterii, jedynie na wyglądzie obudowy i podzespołach. Pozdrawiam serdecznie ! Edytowane 10 Listopada 2014 przez 1masters1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 10 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 (edytowane) Zmniejszenie tej rozdzielczości z natywnej na niższą ponoć obniży jakości wyświetlanego obrazu. Czy to prawda? Tak. Reasumując, byłoby mi miło gdyby ktoś mógł wypowiedzieć się o jakości wykonania, czy któryś z nich ma jakieś szczególne tendencje do np. grzania się, czy w którymś z niczh występuje powszechnie znane zjawisko throttlingu, jakieś wady ew. dodatkowe zalety byłyby mile wskazane. Recenzja MSI GE Apache. Podałeś link do MSI GP a piszesz o GE - to który w końcu ? Jeżeli MSI GE to Apache/Apache Pro czy sam GE? Jeżeli MSI GP to sam GP czy GP Leopard Pro/Leopard ? Recenzja Lenovo Y50-70 Edytowane 10 Listopada 2014 przez Kac2per1 Cytuj Link to post Share on other sites
1masters1 0 Napisano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Przepraszam za nieścisłości, pomieszało mi się już od natłoku informacji. W każdym razie chodziło o GP Leopard PRO (tego z linku). Dziś byłem w okolicznym Komputroniku, gdzie pracownicy szczerze odradzali mi zakupu lenovo. Twierdzili,że od pewnego czasu (2 tyg.) 5 laptopów właśnie tej firmy trafiło do nich z różnymi usterkami. Ponoć większość była kupiona niedawno, y50-70 nie był wśród kanonu wymienionych przez pracownika. Mimo wszystko odradzali mi ten laptop. Powiem szczerze, był moim faworytem a teraz jestem skołowany... karta GF860 dawała więcej możliwości, a tu... Ewentualnie czy miałbyś dla mnie jakąś propozycję do 3600? Czysty gaming, tytuły podane wyżej. http://www.komputronik.pl/product/234374/Elektronika/Komputery/ASUS_G550JK_CN383.htmlzaproponowali mi jeszcze to. Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 W testach ,,temperaturowych" (CPU) ten laptop nie wypada najlepiej. MSI GP60 Leopard Pro jest ok oprócz tego,że jest zbudowany ze słabych materiałów. Do poczytania : http://forum.benchmark.pl/topic/134431-laptop-uniwersalny-2500-3100/ http://forum.benchmark.pl/topic/143790-laptop-4500-do-programow-graficznych-adobe/ Cytuj Link to post Share on other sites
1masters1 0 Napisano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Okej, przestudiowałem podane przez Ciebie starsze posty. Wnioski: - lenovo y50-70 się ponoć strasznie grzeje, ale gdyby zakupić podkładkę to czy np. w 6-8h ciągłej pracy pod obciążeniem gier laptop mógłby dostać "zadyszki"(throttling), bądź nawet się zacinać, czy wyłączać? Bardzo mnie to ciekawi, gdyż bardzo mi się podoba ten model; i pod względem podzespołów jak i design'u. Wolę dowiedzieć się wszystkiego zanim kompletnie go odrzucę. - w pierwszym poście jest mowa tylko o jedyny laptopie z gtx850, tak to reszta, jest naprawdę(w moim przypadku) stratą czasu. Drugi post kompletnie mnie nie dotyczy, bo ważniejszy dla mnie jest układ graficzny niż procesor. To już nie pierwsza dobra opinia o MSI, o której słyszę. Chyba się na niego zdecyduję, bo materiały nie będą problemem(laptop w 99.9% będzie w domu). Ważny dla mnie jest komfort pisania i fajna byłaby podświetlana klawiatura., ale czy miałbyś jeszcze jakąś odrębną propozycję dla mnie do tych 3600?(max 3800) Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 (edytowane) laptop w 99.9% będzie w domu Stacjonarka będzie się duuuużo bardziej opłacalna - za tą cenę o wiele wydajniejsza. czy wyłączać? Wątpię. lenovo y50-70 się ponoć strasznie grzeje, ale gdyby zakupić podkładkę to czy np. w 6-8h ciągłej pracy pod obciążeniem gier laptop mógłby dostać "zadyszki"(throttling) Możliwe (nie mówię,że tak będzie). To już nie pierwsza dobra opinia o MSI Ogólnie o MSI czy o laptopie X od MSI ? miałbyś jeszcze jakąś odrębną propozycję dla mnie do tych 3600?(max 3800) Tam już prawie wszystko podane. Dochodzi jeszcze Acer v3-772g, kilka Clevo (zależy gdzie kupisz i po jakiej cenie ...), używki oraz Asus G750 (z wyprzedaży). Edytowane 11 Listopada 2014 przez Kac2per1 Cytuj Link to post Share on other sites
1masters1 0 Napisano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Wiem wiem... rozważam stacje, ale mobilność laptopa to komfort. A ta 0.1 się przyda gdy będę musiał zrobić jakąś prezentację. Ogólnie o MSI. Kolega ma jakiś z serii CR i bardzo polecał, drugi ma GS ghost'a (niestety nie mój budżet) i również poleca. Opinie na forum, zdania konsultantów w sklepach komputerowych też z reguły pozytywne na korzyść MSI. Sam wybrałbyś...? Logika wskazuje MSI, ale parametry lenovo... Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Myślę,że MSI GP to nie taki zły wybór. Osobiście kupiłbym stacjonarkę + tablet z dołączaną klawiaturą/laptop lub dozbierałbym do laptopa DTR. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts