twojambasador 0 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Witam Najpierw zacznę od historii moich radeonów 5850. 1. 5850 od sapphire. Od samego początku były problemy ze sterownikami. Częste zamarznięcia ekranu ("sterownik ekranu przestał działać ale odzyskał sprawność") i bsody. Żywot luty-kwiecień. 2. 5850 od sapphire. Również te same problemy co z 1 ale po instalacji sterowników 10.6 (dalej 10.7) owe problemy zniknęły. Za to pojawiły się nowe. Takie jak, że fragment ekranu nagle wyświetla w swoim obrębie powiększony obraz. Niestety ale po w miarę bezproblemowej obsłudze karta padła. Żywot kwiecień-sierpień. 3. 5850 od HIS. Problemy takie same jak z 1 tylko, że na sterownikach 10.7. Komputer z kartą wczoraj wrócił z serwisu. (Problemy opisane w punkcie 1 pojawiają się zawsze przy oglądaniu stron typu demotywatory).Co zrobić aby w końcu móc chociaż przeglądać internet? (bo grać już nie muszę). Dlaczego na karcie 2 sterowniki 10.7 działały dobrze a na karcie 3 już nie? Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk155 395 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Miałem podobne problemy a dokładniej: - BSOD - najróżniejsze - szkoda nawet było przepisywać i szukać o co kaman, bo za każdym razem inny - freezy np gry i po chwili tabelka pod winem, że karta ratuje sobie tyłek przed uszkodzeniem bo coć spowodowało błąd Najczęściej problemy są spowodowane pospolitym "błędem użytkownika". Moje problemy zostały naprawione poprzez: - wgranie wszelkich możliwych poprawek do posiadanego windowsa - wgrywanie najnowszych sterowników do grafy (jeśli są, także bety) - NORMALNE wgrywanie sterowników - czytaj - usunięcie sterowników aktualnych poprzez deinstalację wszystkich, reset kompa i wgranie nowych teoretycznie na czysto. Nigdy nowy sterownik nie wgrywać na stary - zostaja masa syfu. - zawsze ALE TO ZAWSZE po instalacji sterowników grafy wgranie DirectX najnowszego możliwego z neta (aktualnie mam DIRECTX czerwiec 2010) Jeśli chodzi o pozostały sprzęt: - sterki do płyty zawsze najnowsze - sterki do sieciówki i muzycznej także Moje problemy zniknęły. Kolega zrobił dokładnie wg opisy na swoim GTX275 bo też sypał mu BSOD i to także pomogło. Co do twojego pkt2 - nie spotkałem się z takim przypadkiem. PS. szukaj także aktualnych biosów do płyty głównej i także do karty grafiki !!! Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Odinstaluj sterowniki, wyczyść rejestr i wgraj sam display driver (bez CCC). Jeśli to nie pomoże zobacz co działa w tle i czy ewentualnie "nie gryzie" się ze sterami. Sam na moim HIS 5850 mam artefakty w przypadku gdy podczas gry w tle pracuje Nokia Ovi Suite (powaznie ) Z ATI jest trochę inaczej niż z GF. W GF jak jest to ma działać, u czerwonych no cóż... (Nie)Stabilność CCC to już legenda Warto też zwrócić uwagę na zasilacz. Jaki masz model? Cytuj Link to post Share on other sites
twojambasador 0 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Zasilacz Fortron fsp500-60apn 85+. Dziś (albo jutro) zrobię reinstal systemu bo mam trochę syfu. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Częste zamarznięcia ekranu ("sterownik ekranu przestał działać ale odzyskał sprawność") radki robiły takie jaja, z początku przez sterownik ale też winda źle zarządza zasilaniem i w niektórych kompach robi się przez to sieka z grafiką wejdź do panelu sterowania -> opcje zasilania i ustaw "wysoka wydajność" EDIT: i w cale nie musisz za każdym razem jak pojawi się nowy sterownik czyścić całego komputera z poprzedniej wersji, bo to mit Cytuj Link to post Share on other sites
twojambasador 0 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Ustawienie na wysoką wydajność nie pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 pousuwaj jeszcze wszelkie "zielone oprogramowanie" jeśli je masz, i sprawdź czy masz najnowszy bios do płyty głównej Cytuj Link to post Share on other sites
twojambasador 0 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Bios mam najnowszy a oprogramowania nie mam. A co to jest to transkodowanie metodą ati/amd? Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Moim zdaniem to nie jest od żadnego syfu i sterowników. Zasiłka nie daje rady i od tego są BlueScreeny i komunikaty "sterownik odzyskał sprawność". Jak dasz rade to odpal jakiś programik który obciąża całego kompa i sprawdź. Karty AMD tak właście reagują jak mają za mało mocy. I sprawdź jeszcze podłączenie dodatkowego zasilania na karcie. Muszą być wszystkie wtyczki podłaczone, zresztą bez tego chyba nawet karta by się nie odpaliła. Teoretycznie 18A powinno starczać, Ty masz tylko 2 słabe linie po 18A. Jaki masz procesor? Domyślam się, że nie jakiegoś Celerona, a AMD X4, Intela i5-i7. Do takich rzeczy ten sasilacz się nie nadaje. Nic mu po wysokiej sprawności, jak musi i tak na max'a cały czas pracować. Parametry Twojego zasilacza: http://www.fsp-power.ru/english/1_produ ... &proid=655 Cytuj Link to post Share on other sites
twojambasador 0 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Mam Intel i5 750. Jaki zasilacz zamiast tego? Najlepiej aby nie był drogi. Tak do 300 zł (może trochę więcej). Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Jaki zasilacz zamiast tego? Najlepiej aby nie był drogi. Tak do 300 zł (może trochę więcej). ten forton powinien dawać radę niemniej rzuć okiem na dowolny z poniższych OCZ ModXStream 500 lub 600W OCZ StealthXStream 2 500 lub 600W OCZ Fatal1ty 550W Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Na razie nie kupuj. Bo nie masz 100% pewności, zę to właśnie zasiłka nie daje rady. Jak masz jakiegoś znajomego z porządniejszym zasilaczem to pożycz, jak nie daj do serwisu. Zbyt dużo nie zapłacisz (wkońcu to tylko sprawdzenie - włożenie mocniejszego zasilacza). Nawet pogadaj, ze dasz w zastaw "coś" a niech oni dadzą jakiś silniejszy zasilacz, na 2 godzinki do sprawdzenia. Ja tak robiłem Zasiłke jak brać to tylko 600W ++. Podzespoły potrzebują coraz więcej prądu, więc się na przyszłość przyda. Ja mogę polecić ten: Chieftec (CFT-600-14CS) 600W Mam podobny tyle, że 500W i wszystko jest w jak najlepszym porządku. albo Corsair 650W (CMPSU-650TXEU) Cena w miare podobna. 350zł. Cytuj Link to post Share on other sites
twojambasador 0 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 A czy OCZ'e mają taką samą ilość kabli jak mój Fortron? I czy wejdzie do obudowy minitower enlight pm241702. Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 OCZ MXS: 150x160x86 (szerokość x głębokość xwysokość) Twój obecny: 150x140x86 (szerokość x głębokość x wysokość) Więc wejdzie. Tylko najpierw upewnij się, czy obudowa to standart ATX. Cytuj Link to post Share on other sites
twojambasador 0 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Obudowa jest mATX. Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Może jeszcze ktoś odpisze, bo szczerze nie wiem. Jest tak, że są standarty ATX, mATX (najpopularniejsze). Ale to są standarty - płyt głównych, a nie zasilaczy. Moim zdaniem powinno wejść. Ale sprawdź specyfikacje Twojej obudowy, może pisze coś o zasilaczu "Power Supply", "Power Supply Unit", "PSU". Sprawdź, mozę są podane jakieś maxsymalne rozmiary zasilacza. Cytuj Link to post Share on other sites
twojambasador 0 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Ten fortron też jest ATX. Zainstalowałem drivery 10.5 i na tych przeszedł próbę szybkiego przewijania strony komixxy.pl Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Pobaw się, ja na Twoim miejscu bym załatwił jakąś zasiłke, żeby sprawdzić czy to jest problem po stronie PSU. Nie pisze, że na 100%, ale bardzo prawdopodobne. 500W, średniej klasy na i5 i 5850 moim zdaniem to jest za mało. Sprawdź, jak będzie dalej tak samo, to znaczy, że to nie jest wina zasilacza. Wtedy będziemy myśleć dalej. Cytuj Link to post Share on other sites
twojambasador 0 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Zasilacz kupię ale trochę później. Jak będę miał problemy to odnowię wątek. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 bardzo prawdopodobne. 500W, średniej klasy na i5 i 5850 moim zdaniem to jest za mało. to musiałby być naprawdę marny zasilać, a ten forton na takiego nie wygląda, taki zestaw bierze w obciążeniu ok 350W na linii 12V, więc bez przesady Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Niech sprawdzi na porządniejszym zasilaczu Poza tym 500W u Corsaira, a u Fortrona to jest różnica Fortron 2x18A, Corsair 3x18A (HX520). Czyli wychodzi 320W na 12V u Fortrona i 480W u Corsaira Nie pisze, że to w 100% zasiłka, ale sprawdź. Bo jak to będzie właśnie to to inaczej problemu nie rozwiążesz, niż kupno nowej zasiłki Cytuj Link to post Share on other sites
twojambasador 0 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Dodam, że na 10.5 częściej są zawieszania ekranu (w ogóle zawieszenia bo jedyne wyjście to reset) niż BSOD'y czy "sterownik przestał działać". Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 A masz jakąś starszą karte graficzną na PCI-E? Jak masz to wkładaj ją i sprawdź RAM już np: MemTestem sprawdzałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
twojambasador 0 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Mam tylko rive tnt 2 i Geforce 4 mx 400. Jak miałem jeszcze 1 kartę to robiłem wszystkie te testy i wychodziły wspaniale. Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 to może sąsiad ma jakąś? Pokombinuj, ja bym wolał wyeliminować przyczyny sprzętowe i ew. zostawić programowe. I się potem z takowymi bawić. Najważniejsza zasiłka. A i jeszcze pytanie, masz coś podkręcone (O/C)?? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts