Skocz do zawartości

Karta dźwiękowa do Audio-Technica ATH-M50x (ok. 500)

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez batsos,

Recommended Posts

• 1 miesiąc temu...

Fajnie,fajnie,fajnie, chyba za mało fajnie napisałem :D. Mi brzmienie odpoooooooowiada jak najbardziej. Chociaż dla mnie to za mało powiedziane. Dostałem wszystko co chciałem, teraz nic mi więcej nie potrzeba. Instalacja karty poszła dosyć bezproblemowo, sterowniki zainstalowane błyskawiczne, a interfejs programu przejrzysty (i w to mi graj). Pierwsze uruchomienie i czas zwolnił :D. Patrzę sobie na poziom głośności, hmmm... 15, chyba za głośno :D.

Ale tak opisując dźwięk. Zaczynając od basu. Dla mnie zyskał on zupełnie inny wymiar. To jak wspinaczka na Rysy i na K2. Chyba tak najlepiej opisać przeskok pomiędzy tym, a integrą.Zacząłem słyszeć głębię w utworach, gdzie takiego basu bym się nie spodziewał. Zdecydowanie nie rozlewa się w żadnym większym stopniu na inne pasma, ale czuć pazur w każdym utworze z większą ilością basów. Zyskały one soczystość, jakiej chyba wrześniej sobie nie wyobrażałem :o. Ogółem wielkie wow i karta ładnie dopieściła bas. Nadała mu grzmotu na jaki czekałem i to jest genialne, jednocześnie bas nadal ma wyczuwalny charakter funowy, który jest miły do odsłuchu i wybaczający.

Jeśli chodzi o średnicę i scenę, to połączę je razem, bo pod względem zmian mają pewne podobieństwa. Ale, ale, zacznę od początku. Wiadomo, że M50x, grają V-ką i jako, że są zamkniętą konstrukcją, to scena nie należy do największych (oczywiście nie mówię, że jeśli słuchawki są zamknięte to muszą mieć małą, kompaktową scenę. Wiadomo, że nie, przykładem mogą być dt770). Tak więc nie spodziewałem się, że specjalnie większe zmiany zajdą. I w sumie to podobieństwa sceny i średnicy się rozchodzą, bo jedno z nich naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyło. A mianowicie średnica. Słuchawki nadal grają V-ką, ale nieśmiała średnica jakby w końcu odważyła się wyjść z cienia :). Ogółem w każdym utworze jest bardziej widoczna, bardziej detaliczna, ale tak jakby zmiękczona, żeby można było słuchać każdego wokalisty (nie wliczając góralskich zespołów, ale one są poza skalą :) ). Wciąż słychać przewagę basów i delikatnie sopranów, ale teraz jakby średnica bardziej się z nimi zaprzyjaźniła. Ogółem lepiej współpracujące ze sobą pasma, które nie zatraciły swojego charakteru. Ale chyba o czymś zapomniałem. O kurczę, scena. Mówiłem, że jest pewne podobieństwo sceny do średnicy. Tak,  a mianowicie to, że zmian szczególnych nie zaobserwuję, ale diabeł tkwi w szczegółach. Scena znacznie się nie powiększyła (z pustego i Salomon nie naleje), ale zyskała większą dokładność. Teraz wiem gdzie co jest. Raczej nie ma co rozpisywać tego, bo w sumie wiadomo o co chodzi. Podsumowując: średnica, to miła i dosyć spora zmiana, a scena to bardziej akcent, który jest wyczuwalny jako lepszy, ale rewolucją nie jest (bo i czemu miałby być, skoro M50x nie kupuje się ze względu na scenę)

A teraz soprany. Mój repertuar, przyznam się nie obfituję zbytnio w utwory z wysokim, damskim wokalem, ale to nie znaczy, że ich nie ma, więc na szczęście mogę ją opisać. Najważniejsza rzecz: nie tną uszu jak żyletki, więc ode mnie plus już na początek :D. Ale tak na poważnie. Znowu soprany zyskały tak jak basy na detaliczności i czuć taki lekko cyfrowy akcent, charakterystyczny dla M50x. Przy najwyższych pasmach wszystko jest takie lekko zaokrąglone, zmiękczone, żeby uszy przypadkiem nie zaczęły krwawić :D.

A teraz podsumowanie wszystkiego, summa summarum. Czy warto było kupić AIM'a? Zdecydowanie tak. W tej cenie nie wiem, czy jest wiele konkurencji dla niej. Dźwięk jest niesamowity i to co ta karta zrobiła z moimi słuchawkami można chyba śmiało nazwać miazgą. A skoro już teraz dla mnie ta karta jest genialna, to co będzie kiedy będę miał ochotę i minimum zdolności manualnych (:D), żeby zacząć bawić się opampami? :o. Jeden z tych zakupów, których nie żałuję (przynajmniej póki co minusów nie widzę)

• Popieram 1

Ogółem wcześniej odtwarzałem z Xperii Z1, która była już lepsza niż integra, ale jak tak sobie teraz podłączę słuchawki wychodząc na zewnątrz, słucha mi się tego z mniejszą radością, niż w czasach przed zakupem AIM'a. Bo to jednak jest bezkonkurencyjne, adivxv5 twoja porada okazała się być świetna, więc masz u mnie wielkiego plusa, z resztą, wszystkim którzy mi doradzali jestem naprawdę, naprawdę wdzięczny. Przeskok ogromny. Ach, przez to pewnie będę musiał sobie kiedyś upatrzyć jeszcze bardziej muzykalnego smartfona (podobno htc m9, ma mieć głośniki od boose. Niby są nieopłacalne, ale i tak dźwięk będzie lepszy niż w przypadku ich autorskich rozwiązań, które oczywiście nie są złe, co to to nie, ale boose ma trochę więcej wprawy), pewnie meizu albo jeszcze inny producent, który właśnie wypadł mi z głowy. To nie OnePlus, ani Oppo. Kto to był. Kurczę nie pamiętam, może ktoś w miarę kojarzy chińskich producentów?

• Popieram 1
adivxv5 twoja porada okazała się być świetna, więc masz u mnie wielkiego plusa

doświadczenie czasami procentuje :)

Przeskok ogromny

nie dziwię się ale piękne granie dopiero zaczyna się od Aune S16 , Yolung D200, Matrix Quattro DAC, itp. Jeszcze przed tobą wiele do odkrycia. ;)

• Popieram 1

nie dziwię się ale piękne granie dopiero zaczyna się od Aune S16 , Yolung D200, Matrix Quattro DAC, itp. Jeszcze przed tobą wiele do odkrycia. ;)

oj adivxv, weź nie gadaj tyle bo chłopak kredyty zaraz zacznie brać i rodzinę sprzedawać :D

• Popieram 1
  • Rozwiązanie

http://www.audiofanatyk.pl/recenzja-karty-dzwiekowej-aim-sc808/

huckincharlie, tu masz specyfikację i przy okazji dosyć przyjemną do czytania (przynajmniej dla mnie :D) reckę.

A właśnie, tak w sumie to mój problem jest już rozwiązany, ale jako, że nad kupnem AIM'a zastanawia się coraz więcej osób, to może urządzimy tutaj sobie miejsce na pytania, opinie i odpowiedzi? A może lepiej zrobić inny temat (albo zmienić nazwę tego. Można tak? Bo w sumie pamięć często mnie myli :P)? No nie wiem, bo chyba nie ma co na siłę ciągnąć rozwiązany problem (jak na razie nie planuję żadnych większych zakupów :D)

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...