Skocz do zawartości

Recommended Posts

Siemka mam taki problem że moja i5 3570k osiąga wysokie temp. w spoczynku jak i w stresie( w spoczynku dochodzą do 68 stopni, a w grach do 100 stopni). Chłodzenie boxowe. Procek kupiony wczoraj, wydaje mi się czy te temp. mogą być spowodowane złym rozprowadzeniem pasty( nic nie kombinowałem z rozsmarowywaniem po prostu przyłożyłem ). Jeśli to wina pasty to jtr polatam po sklepach i spróbuje kupić inna tylko byście doradzili jaką :)

Z góry dzięki

PS. Jak coś to mogę wrzucić zdj z HWmonitor :D

Nie poniżej 30 nie przesadzaj .... 35-40 stopni w idle w stresie 50-60 przy dobrze wentylowanej obudowie :) to norma najprawdopodbniej źle założony radiator ale jeżeli nie może czujnik ciepła walnięty ;D

Edytowane przez szok1

Jak masz miejsce w obudowie na manewry to możesz w obudowie. Pasty nie musisz nakładać nowej

Nie poniżej 30 nie przesadzaj .... 35-40 stopni w idle w stresie 50-60 przy dobrze wentylowanej obudowie :) to norma najprawdopodbniej źle założony radiator ale jeżeli nie może czujnik ciepła walnięty ;D

Przez ostatnie 3 dni jechałem na boxie na i5 4670k@stock i temp miałem 28-29 stopni a w stresie ( IBT) było 49-50 stopni

Pasta raczej nie wyschnięta, w końcu dopiero co zamówiony, chyba że to nie ma różnicy 

EDIT.

Poprawiłem i temp. spadły w stresie do max 70, a w spoczynku dochodzi do 50 - porobię porządek z kablami i się zobaczy.

Jeśli te 4 zatrzaski ( przy montażu procka) weszły to jest dobrze zamontowany czy patrzeć na to inaczej ?

Edytowane przez smokzbok

Mój i5 3470k nie przekracza 31*C w spoczynku na BOX ;-)

Pasta raczej nie wyschnięta, w końcu dopiero co zamówiony, chyba że to nie ma różnicy 

EDIT.

Poprawiłem i temp. spadły w stresie do max 70, a w spoczynku dochodzi do 50 - porobię porządek z kablami i się zobaczy.

Jeśli te 4 zatrzaski ( przy montażu procka) weszły to jest dobrze zamontowany czy patrzeć na to inaczej ?

Dopiero co zamówiony, ale ile w sklepie leżał :-) Ja bym na wstępie pastę zmienił + dokładny montaż. Koszt znikomy, a może rozwiązać problem. A jeśli nie to chociaż będziesz wiedział, że nie na tym on polega.

Edytowane przez manny90
a w grach 40-50 stopni na boxowym.

Na box może dochodzić nawet do 80-85C. Dla 3570K

Tak. Jak 4 kołeczki siedzą jest już ok. 

Jest już dobrze. To normalne temp. dla tego cpu.

Z tego co widzę na fotkach to zdjąłeś chłodzenie(pasty było wystarczająco). Więc należy w takim wypadku zaaplikować pastę od nowa. A starą wyczyścić.  

Edytowane przez MiK86

Co do temperatur to niektórzy przesadzają trochę (w dół). U mnie w Zalman Z3 Plus, czyli w miarę dobrej obudowie, ale za to w słabych warunkach (pod biurkiem, za kontenerem, mało miejsca wokół, słaby obieg powietrza) Mam 30-40 stopni w IDLE, a w najbardziej wymagających grach 71-72 (i do tej temperatury nie powinniśmy się martwić). Mowa oczywiście o BOXIE.

80-85 to już zdecydowane przegięcie i albo coś jest nie tak, albo mamy piekarnik, a nie obudowę.