smokzbok 0 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Siemka mam taki problem że moja i5 3570k osiąga wysokie temp. w spoczynku jak i w stresie( w spoczynku dochodzą do 68 stopni, a w grach do 100 stopni). Chłodzenie boxowe. Procek kupiony wczoraj, wydaje mi się czy te temp. mogą być spowodowane złym rozprowadzeniem pasty( nic nie kombinowałem z rozsmarowywaniem po prostu przyłożyłem ). Jeśli to wina pasty to jtr polatam po sklepach i spróbuje kupić inna tylko byście doradzili jaką Z góry dzięki PS. Jak coś to mogę wrzucić zdj z HWmonitor Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Obstawiam zły montaż chłodzenia boxowego Cytuj Link to post Share on other sites
smokzbok 0 Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) Żeby to naprawić bd musiał rozbierać PC czy wystarczy odpiąć chłodzenie i poprawnie je zamontować ( i czy trzeba bd nakładać nową pastę czy stara wystarczy) Pasta jest praktycznie nówka montowana wczoraj. Edytowane 9 Listopada 2014 przez smokzbok Cytuj Link to post Share on other sites
dimmu 0 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Źle założone chłodzenie lub wyschnięta pasta. Temperatury w spoczynku powinny być poniżej 30 stopni, a w grach 40-50 stopni na boxowym. Cytuj Link to post Share on other sites
szok1 9 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) Nie poniżej 30 nie przesadzaj .... 35-40 stopni w idle w stresie 50-60 przy dobrze wentylowanej obudowie to norma najprawdopodbniej źle założony radiator ale jeżeli nie może czujnik ciepła walnięty ;D Edytowane 9 Listopada 2014 przez szok1 Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Jak masz miejsce w obudowie na manewry to możesz w obudowie. Pasty nie musisz nakładać nowej Nie poniżej 30 nie przesadzaj .... 35-40 stopni w idle w stresie 50-60 przy dobrze wentylowanej obudowie to norma najprawdopodbniej źle założony radiator ale jeżeli nie może czujnik ciepła walnięty ;D Przez ostatnie 3 dni jechałem na boxie na i5 4670k@stock i temp miałem 28-29 stopni a w stresie ( IBT) było 49-50 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
smokzbok 0 Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) Pasta raczej nie wyschnięta, w końcu dopiero co zamówiony, chyba że to nie ma różnicy EDIT. Poprawiłem i temp. spadły w stresie do max 70, a w spoczynku dochodzi do 50 - porobię porządek z kablami i się zobaczy. Jeśli te 4 zatrzaski ( przy montażu procka) weszły to jest dobrze zamontowany czy patrzeć na to inaczej ? Edytowane 9 Listopada 2014 przez smokzbok Cytuj Link to post Share on other sites
manny90 3 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) Nie poniżej 30 nie przesadzaj .... 35-40 stopni w idle w stresie 50-60 przy dobrze wentylowanej obudowie to norma najprawdopodbniej źle założony radiator ale jeżeli nie może czujnik ciepła walnięty ;D Mój i5 3470k nie przekracza 31*C w spoczynku na BOX ;-) Pasta raczej nie wyschnięta, w końcu dopiero co zamówiony, chyba że to nie ma różnicy EDIT. Poprawiłem i temp. spadły w stresie do max 70, a w spoczynku dochodzi do 50 - porobię porządek z kablami i się zobaczy. Jeśli te 4 zatrzaski ( przy montażu procka) weszły to jest dobrze zamontowany czy patrzeć na to inaczej ? Dopiero co zamówiony, ale ile w sklepie leżał :-) Ja bym na wstępie pastę zmienił + dokładny montaż. Koszt znikomy, a może rozwiązać problem. A jeśli nie to chociaż będziesz wiedział, że nie na tym on polega. Edytowane 9 Listopada 2014 przez manny90 Cytuj Link to post Share on other sites
Prophet41 218 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Sprawdź też napięcie na procu w BIOS-ie (VCORE/CPU Voltage). Niektóre płyty dają 1.2 V na stocku, a powinno być 1.1 V Cytuj Link to post Share on other sites
smokzbok 0 Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Prawdopodobnie znalazłem przyczynę( chociaż na 100% nie jestem pewny). Wydaje mi się, że jest za mało pasty http://pl.tinypic.com/r/k0ssnb/8 http://pl.tinypic.com/view.php?pic=206c7s0&s=8#.VF91vPmG-Lg Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) a w grach 40-50 stopni na boxowym. Na box może dochodzić nawet do 80-85C. Dla 3570K Jeśli te 4 zatrzaski ( przy montażu procka) weszły to jest dobrze zamontowany czy patrzeć na to inaczej ? Tak. Jak 4 kołeczki siedzą jest już ok. Poprawiłem i temp. spadły w stresie do max 70, a w spoczynku dochodzi do 50 - porobię porządek z kablami i się zobaczy. Jest już dobrze. To normalne temp. dla tego cpu. Z tego co widzę na fotkach to zdjąłeś chłodzenie(pasty było wystarczająco). Więc należy w takim wypadku zaaplikować pastę od nowa. A starą wyczyścić. Edytowane 9 Listopada 2014 przez MiK86 Cytuj Link to post Share on other sites
smokzbok 0 Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) czyli 80-85 to normalne temp. w stresie...Pójdę w tygodniu i kupie nową pastę Edytowane 9 Listopada 2014 przez smokzbok Cytuj Link to post Share on other sites
zapp12345 390 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Co do temperatur to niektórzy przesadzają trochę (w dół). U mnie w Zalman Z3 Plus, czyli w miarę dobrej obudowie, ale za to w słabych warunkach (pod biurkiem, za kontenerem, mało miejsca wokół, słaby obieg powietrza) Mam 30-40 stopni w IDLE, a w najbardziej wymagających grach 71-72 (i do tej temperatury nie powinniśmy się martwić). Mowa oczywiście o BOXIE. 80-85 to już zdecydowane przegięcie i albo coś jest nie tak, albo mamy piekarnik, a nie obudowę. Cytuj Link to post Share on other sites
smokzbok 0 Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 mam obudowe Zalman Z11 Plus. Mam podobny problem jak wyżej( biurko, mało miejsca- chociaż na razie trzymam obudowę lekko w połowie wysuniętą ) temp. w grach (nba2k15) przed dokładnym dopięciem chłodzenia 105 stopni, po dokładnym spadła do 70-74 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) Porównanie: Jak potrafisz to możesz zejść z napięciem procesora. Intel daje trochę w zapasie, dlatego można je obniżyć. Co obniży także temp. Edytowane 9 Listopada 2014 przez MiK86 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts