Skocz do zawartości

Najmniej "bateriożerny" System dla Netbooka?

Recommended Posts

Witam,

Poszukuje najmniej "bateriożernego" systemu operacyjnego dla Netbooka.

1. Chce, żeby bateria wytrzymała, jak najdłużej (4-12h).
2. Zależy mi głównie na oglądaniu filmów, podczas braku "prądu".
3. Obecnie posiadam Samsunga NC10 (Intel Atom 1,6 GHz) - gdzie bateria wytrzymuje do 4 godzin.

Jaki system polecicie? Wiem, że zależy to nie tylko od systemu, ale od sprzętu i baterii, ale dobry system też potrafi wydłużyć pracę do godziny.
Szukam jakieś małożernej dystrybucji Linuxa. Może Android? Może jakieś inne systemy / pomysły?

Pozdrawiam.

Nie dasz rady wydłużyć życia baterii w laptopie mając te same komponenty. 

Jaki system to by nie był, to matryca świeci, dysk sie kręci, wi fi działa, procesor też. A to wszystko się przekłada na zużycie baterii. 

Można wpakować ubuntu, to przyspieszy działanie tego sprzętu. Ale nie wydłuży znacząco działania na baterii. 

Dysk SSD coś by tutaj dał. W moim Asusie wyraźnie czuć różnicę w prędkości działania i życiu baterii. 

Ale nie o 3 razy. 

Szczególnie że głównie zależy Tobie na oglądaniu filmów, więc procesor będzie leciał na 100%. No nie ma szans. 

Kup większa baterię.

Nic wiecej nie wykombinujesz. 

Wiem, że zależy to nie tylko od systemu
Od systemu akurat w najmniejszym stopniu. Prąd zużywają podzespoły, nie system. Możesz próbować z jakimiś lekkimi Linuksami, ale ile Ci to da przy oglądaniu filmów? Pewnie nie za wiele.

Ja bym zainwestował w jakiś tablet + do tego powerbank, jeśli chcesz po kilka h działać bez prądu, to inaczej się chyba nie da...

Zużycie baterii zależy od tego co robisz... U mnie na HP ProBook 6560b na Ubuntu wytrzymuje o 1h mniej niż na Windows... Jest to kwestia sterownika do baterii który po prostu do linux jest mniej wydajny...

Także od systemu zależy dużo. Im lepszy sterownik tym lepiej bateria jest obsługiwana.

Co do obsługi baterii na filmach... Możesz spróbować jakiejś lekkiej dystrybucji linux, ale zakładam że jeśli masz sterowniki do Windows to na Windows osiągniesz podobne rezultaty. Może spróbuj skompilować sobie Gentoo - kompilacja systemu pod sprzęt też znacząco wpłynie na jego obsługę...

Możesz spróbować obniżyć zużycie poprzez wyłączenie WiFi i Bluetooth oraz np wyjąć napęd optyczny. Co do dysku to zmiana na SSD zmniejszy ci zużycie napięcia na dysku do 0,5-1A gdzie normalnie jest w granicach 3-5A co w rezultacie powinno ci dać około 10-30 min więcej na baterii. Pytanie czy jest sens kupować SSD skoro za jego cenę kupisz większą baterię która w rezultacie podniesie twoje potrzeby lepiej.

Edytowane przez cru5h