Skocz do zawartości

Z87-Pro nie odpala Windowsa

Recommended Posts

Witam,

mam problem z nową płytą głowną Z87-Pro wsadziłem nową karte graficzną DD Radeon 7970 3GB po zainstalowaniu sterowników windows nie opala się w normalnym trybie, słychać muzyke początkową ale nie mam myszki ani nie widać ikonek, ekran jest martwy, odpalam w trybie awaryjnym i po wyłączeniu karty system odpala sie normalnie, ale oczywiście nie moge grać, prosiłbym bym o pomoc w rozwiązaniu problemu bo ludzie z Asusa nie wiedzą jak mi pomoc O.o 

dziekuje. 

Witam,
Masz jakiś konflikt sterowników stąd w momencie ładowania systemu w normalnym trybie powinno wywalić CI błąd ale jest czarny ekran,  lub grafika uszkodzona, lub zasilacz nie domaga. Najprościej będzie jeżeli wyczyscisz programem do usuwania sterowników stery od płyty i od grafiki i zainstalujesz je on nowa, problem powinien ustąpić. Podaj pełną specyfikację komputera, od tego powinienś zacząć post.

Procesor i7-4470K 3,50GHZ, karta graficzna XFX R7970DD,  system windows 7 64 płyta głowna Asus Z87 - Pro, nie jest to wina zasilacza bo całość potrzbuje ok 600-650 watów a zailacz ma 850W. Karta jest podłączoną ponieważ system ja widzi i instlują sie sterowniki. 

Czemu szukasz problemu w mobo ? Ja bym zaczął od karty graficznej. Masz 100% że karta jest sprawna ? Od razu Cię uprzedzę, to że tryb awaryjny się ładuje normalnie o niczym nie świadczy, bo w tym trybie nie ładują się wszystkie sterowniki. 

odpalam w trybie awaryjnym i po wyłączeniu karty system odpala sie normalnie,

to znaczy że wstaje normalnie na integrze, jak już pisałem, albo uwalona karta graficzna albo konflikt sterowników, autorze zrób czystą intalację sterowników bo AMD lubi sypać błędami jak się zaintaluje nowet stery na stare ( był nawet o tym temat na forum ) . Spróbuj też właczyć kompa normalnie z jak najmniejszą ilością odbiorników mocy ,jedna kość ramu jeden dysk poodłaczane zbędne peryferia i zobacz czy da to jakiś efekt   

jak wyjme karter graficzna to działa normalnie, karta napewno nie jest uszkodzona bo jest to nowa karta próbowałem tez mojej starej HD7770 i działo się dokładnie to samo. jestem przekonany ze problem jest ze sterownikami płyty głownej, system ma 2 tygodnie ale zrobie formata w weekend i zobaczymy czy pomoze.... 

Dlatego pytałem, bo nie sprecyzowałeś czy karta była wyłączona czy wyjęta. Skoro przy wyjętej karcie jest OK, to reinstall Windowsa i sterowników i zobaczymy. Chociaż w mojej opinii w trybie awaryjnym mógłbyś wyczyścić kompa ze sterów do grafiki i zrobić jeszcze jedno podejście. 

Wykonałeś czyszczenie i ponowną instalację sterowników od grafiki i płyty głównej ? Jeżeli nie żal Ci windy to wywal ją i zainsaluj od nowa powinno to wykluczyc problem sterowników. Możesz też jakiegos knappixa odpalić live i zobaczyć czy będą problemy.