Skocz do zawartości

procesor, płyta główna i karta graficzna do 1400zł

Recommended Posts

Cześć,

Chciałabym zmodernizować sobie komputer i mam nadzieję, że mi w tym pomożecie :)

• Zastosowanie komputera : Gry, internet, filmy w fhd
  • Maksymalna kwota : 1400
  • Których części potrzebuję : procesor, płyta główna, karta graficzna
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : wielkie grube nie.
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: fhd
  • Specjalne wymagania : możliwość zamontowania jednego usb3 na przednim panelu i w przyszłości wsadzenia ssd, słyszałam, że nie wszystkie budżetowe płyty je obsługują - chciałabym, żeby w przyszłości można było pocinać w Wiedżmina 3 na rozsądnych detalach no i żebym odpalała nowości za parę lat [choćby na minimalnych ustawieniach]. No i, żebym nie musiała za 3 lata wymieniać płyty głównej, czyli jakaś nowsza podstawka w płycie byłaby mile widziana.
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : obudowa zalman z3plus, ram 4x1333, zasilacz ocz 500, 2 dyski twarde seagate. 
  • Własna propozycja zestawu : nie mam
  • Inne : nie chciałabym się pchać w używane części

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Z mojej strony proponuję:

-http://www.morele.net/procesor-intel-core-i3-4160-lga1150-64bit-3-6ghz-54w-cache-3mb-box-bx80646i34160-655429/

-http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-270x-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dvi-dp-r9270x-dc2t-2gd5-610688/

-http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h81m-hd3-h81-dualddr3-1600-sata3-hdmi-matx-ga-h81m-hd3-606110/

Zestaw zawiera bardzo dobrą kartę graficzną opartą o chipset AMD. Posiada 2gb ram GDDR5. Taktowanie rdzenia 1120 MHz, taktowanie pamięci 5600 MHz. Zastosowano w niej technologie: AMD Eyefinity, AMD HD3D, DIGI+VRM, DirectCu II, Super Alloy Power. Obsługuje DirectX 11.2 i OpenGL 4.3. Spokojnie możesz na niej śmigać w nowe tytuły.

Procesor jest z rodziny Intela. Dokładnie Core i3-4160. Typ gniazda Socket 1150, ilość rdzeni 2, a wątków 4. Częstotliwość taktowania procesora to 3.6 GHz. Nie można go podkręcać, lecz w tym ograniczeniu cenowym wydaję mi się on najrozsądniejszy. Posiada pamięć podręczną L3-3MB, oparty o proces technologiczny 22nm, w zestawie załączony jest wentylator.

Płyta główna to Gigabyte GA-H81M-HD3. Jej standard to mATX, wymiary 19x24,4 cm. Obsługuje procesory i3,i5,i7,Celeron,Pentium. Posiada dwa sloty na pamięć ram DDR3, maksymalnie może obsługiwać 16GB, taktuje w 1333 i 1600 MHz.

Nie ukrywam, że budżet jest ograniczony. Forumowi spece zapewne znajdą coś lepszego więc czekaj na ich opinie :)

Edytowane przez Mariaan33

Jeśli możesz trochę dołożyć:

Radeon R9 270 Dual-X 2GB DDR5 256bit (945/5600)]

Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

GA-B85M-D3H /intel B85, LGA1150/

Razem około 1480zł

-4rdzeniowy procek od Intela

-Radeon 270,którego spokojnie podkrecisz do poziomiu droższego Radeona 270x

-Porządne mobo z 4 slotami RAM i chłodzoną sekcją zasilania

Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa lub X98TY2AZ