boroski 16 Napisano 22 Października 2014 Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Załóżmy że mam internet światłowodowy 120mb/s chciałbym rozdzielić sygnał z jednego kabla na dwa routery które są w dwóch różnych miejscach w domu, z chwilą kiedy dwa routery działają i urządzenia które są podłączone do nich generują ruch to sygnał jest podzielony po równo 60mb/s ale z chwilą kiedy urządzenia które są podłączone do routera nie generują ruchu to te które działają na drugim routerze dostają pełne łącze 120mb/s. Czy jest to możliwe z technicznego punktu widzenia? pewnie tak, ale nie znam sie na tym wiec proszę o pomoc, co jest mi potrzebne żeby uzyskać takie coś? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 22 Października 2014 Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Wystarczy jeden ruter i poczytaj: http://gadzetomania.pl/2009/01/10/dzielenie-internetu-przez-router . Jeżeli jeden z komputerów nie będzie korzystał z łącza to cała prędkość będzie wykorzystywana przez ten działający.Nie wiem czy we wszystkich urządzeniach ale jest możliwość ręcznego ograniczania prędkości. Jeden z podłączonych komputerów jes tzw. "matką" lub "centrum" i tu można dokonywać ograniczenia drugiego... Cytuj Link to post Share on other sites
boroski 16 Napisano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2014 (edytowane) czy jakiś prosty Switch umożliwia coś takiego? albo "lan splitter" ? Edytowane 22 Października 2014 przez boroski Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 22 Października 2014 Udostępnij Napisano 22 Października 2014 (edytowane) Ruter ma w swoich ustawieniach takie możliwości. Mówię o tych "dzisiejszych" oczywiście. Ja korzystam z modemu livebox (często krytykowany) i mam w nim te możliwości....Ustawienia i kupno swojego rutera zależy też od kogo bierzesz internet.Poczytaj w tym podanym linku. Edytowane 22 Października 2014 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
boroski 16 Napisano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2014 (edytowane) ok, dzięki za rade. Chciałem podzielić sygnał czymś innym ale chyba zrobię to routerem(Asus RT-N66U) a drugi ustawie jako access point. Edytowane 22 Października 2014 przez boroski Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 22 Października 2014 Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Drugi nie jest Ci potrzebny... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts