szembor 4 Napisano 20 Października 2014 Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Witam wszystkich, kupiłem Notebooka Acer V5-573G-54218G1Taii. Posiada on wejście mSata i dysk 1TB. Z czego jestem bardzo zadowolony bo sprzedawca nie wiedział nawet o tym wolnym slocie. Chcę zainstalować SSD pod mSata i mam pytanie, czy da się na niego bez problemu zainstalować System. Ogólnie laptop ma preinstalowany Win 8.1 64Bit i można go przywrócić i przeinstalować programem e-recovery lub w opcjach przy starcie systemu alt+F10. Pytanie czy podczas instalacji, przywracania itp da się wybrać ten dysk SSD i bez problemu zainstalować (przywrócić) na nim system. Dzwoniłem na helpdesk Acer i pracownik nie był pewny czy nie będzie problemu z instalacją na SSD. Nier wiem jak to jest w sumie te laptopy sprzedają w konfiguracji SSD+HDD. Dzięki za wszelkie info. Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 20 Października 2014 Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Chcę zainstalować SSD pod mSata i mam pytanie, czy da się na niego bez problemu zainstalować System Tak. Pytanie czy podczas instalacji, przywracania itp da się wybrać ten dysk SSD i bez problemu zainstalować (przywrócić) na nim system. Jeżeli dobrze zrozumiałem to tak. Oczywiście system całkowicie zainstaluj od nowa. Przed reinstalką poczytaj co trzeba zrobić/jak skonfigurować SSD - http://forum.benchmark.pl/topic/70947-tryb-sataahci-dysk-rozruchowy-dla-ssd/ Cytuj Link to post Share on other sites
szembor 4 Napisano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2014 No właśnie to nie takie proste. Na laptopie jest chroniona partycja z recovery systemowej. Instalacja nie startuje ani z USB Pendrive z ISO Windows ani z Płyty DVD. Tzn startuje i po chwili komputer się restartuje. Ta opcja jak by jest wyłączona, a pracownik Acera powiedział że z płyty nie da się zainstalować tylko da się zrobić recovery. Najlepiej by było zainstalować z recovery na SSD i sformatować dysk 1TB ale się raczej nie da bo jest chroniona partycja tam recovery. Więc pprzy starcie systemu gryzł by się bootloader. Cytuj Link to post Share on other sites
bizmut 1 Napisano 20 Października 2014 Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Spróbuj zrobić kopie dysku hdd np Acronis'em a później wrzucić ją na SSD, stamtąd zainstaluj system przy odpietym hdd. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts