Skocz do zawartości

Notebook Acer V5-573G-54218G1Taii Instalacja mSata SSD i OS

Recommended Posts

Witam wszystkich,

kupiłem Notebooka Acer V5-573G-54218G1Taii. Posiada on wejście mSata i dysk 1TB. Z czego jestem bardzo zadowolony bo sprzedawca nie wiedział nawet o tym wolnym slocie. Chcę zainstalować SSD pod mSata i mam pytanie, czy da się na niego bez problemu zainstalować System. Ogólnie laptop ma preinstalowany Win 8.1 64Bit i można go przywrócić i przeinstalować programem e-recovery lub w opcjach przy starcie systemu alt+F10. Pytanie czy podczas instalacji, przywracania itp da się wybrać ten dysk SSD i bez problemu zainstalować (przywrócić) na nim system.

Dzwoniłem na helpdesk Acer i pracownik nie był pewny czy nie będzie problemu z instalacją na SSD.

Nier wiem jak to jest w sumie te laptopy sprzedają w konfiguracji SSD+HDD.

Dzięki za wszelkie info.

Chcę zainstalować SSD pod mSata i mam pytanie, czy da się na niego bez problemu zainstalować System

Tak.

Pytanie czy podczas instalacji, przywracania itp da się wybrać ten dysk SSD i bez problemu zainstalować (przywrócić) na nim system.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to tak. Oczywiście system całkowicie zainstaluj od nowa. Przed reinstalką poczytaj co trzeba zrobić/jak skonfigurować SSD - http://forum.benchmark.pl/topic/70947-tryb-sataahci-dysk-rozruchowy-dla-ssd/

No właśnie to nie takie proste. Na laptopie jest chroniona partycja z recovery systemowej. Instalacja nie startuje ani z USB Pendrive z ISO Windows ani z Płyty DVD. Tzn startuje i po chwili komputer się restartuje. Ta opcja jak by jest wyłączona, a pracownik Acera powiedział że z płyty nie da się zainstalować tylko da się zrobić recovery.

Najlepiej by było zainstalować z recovery na SSD i sformatować dysk 1TB ale się raczej nie da bo jest chroniona partycja tam recovery. Więc pprzy starcie systemu gryzł by się bootloader.