kamyk155 395 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Witam sprawa dość dziwna i dlatego zamieszczam ją w kategorii karty graficzne, a nie chłodzenie. Sprawa bloków wodnych do referencyjnych GTX980. Planuję kupić dwie sztuki i są jak na razie dwie firmy - EK oraz Aquacomputer. Posiadam 2x referenta od EVGA. Ściągałem z nich chłodzenie bo zaniepokoiła mnie jedna rzecz - na referencyjnym chłodzeniu od GTX980 są naklejone termopady. Wszystko ładnie i pięknie, ale jest jedno wielkie ALE jeśli chodzi o założenie na grafiki bloków wodnych od EK. Dokładnie oglądałem miejsca gdzie są przyklejone termopady na karcie i okazuje się, że bloki EK nie zakrywają kilku miejsc ! Na początku nie zrobiło to na mnie jakiegoś większego wrażenia, do czasu aż zobaczyłem blok od Aquacomputer, który jest wyprofilowany w kilku tych dodatkowych miejscach i zakrywa wszystkie. Chodzi dokładnie o kilka małych czarnych scalaków tuż za całą sekcją zasilania. Na bloku od Aqua jest 10 dodatkowych punktów dotyku bloku tych układów tuż obok sekcji w kierunku gniazd zasilania. Zobaczcie bloki EK i Aqua od spodu i ewentualnie ściągnięte chłodzenie stockowe. Czy faktycznie te elementy są ważne i gorące czy nie ? Jeden blok chłodzi je wszystkie, a drugi nie ? Już miałem zamawiać od EK bo jest ich już większa dostępność, ale nie chce zajechać kilku scalaków, które nie będą chłodzone wcale, a było chłodzone stockowym radiatorem. Czy ktoś może ma już blok na karcie i zauważył to samo lub sprawdzał temperatury tych kilku układów ? Cytuj Link to post Share on other sites
jorginto 251 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ja uważam, że bloki z aquacomputer są solidniej wykonane. Między innymi bezpośrednio chłodzą pamięci i stosujesz pastę zamiast termopadów. Cena i tak jest w okolicy 100 euro, więc wolę bloki od Niemca. Patrząc na produkt ekwb, to na upartego jak zastosujesz grubsze pady, to powinny zetknąć się powierzchnią bloku. Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk155 395 Napisano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Nie wiem o czym piszesz - pytanie jest zupełnie inne. Co do bloków Aqua - wiem bo miałem..... Cytuj Link to post Share on other sites
jorginto 251 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 tych kilku układów Nie sprawdzisz temperatury tych kilku układów, chyba, że masz pirometr. NCP81174 nie oferuje zaawansowanych opcji monitoringu. Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk155 395 Napisano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Chodzi o to - dlaczego bloki EK ich nie chłodzą, a Aqua tak ? Błąd konstrukcyjny czy nie trzeba ? Skro nie trzeba to dlaczego chłodzenie referencyjne je chłodzi ? Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 referent chłodzi bo ma dużo niższą wydajność, a blok jak cały czas jest zimny to choć się z nimi nie styka to i tak je chłodzi. Tak mi się wydaje. Ale jak cena ta sama jednego i drugiego to bierz ten co chłodzi wszystko. Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 18 Października 2014 Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Podejrzewam, że najbardziej wiarygodną odpowiedź uzyskasz bezpośrednio od EK. Napisz do nich, ich support jest bardzo dobry, odpisują tego samego dnia/na następny dzień. Cytuj Link to post Share on other sites
martinoxxl 239 Napisano 18 Października 2014 Udostępnij Napisano 18 Października 2014 blok jak cały czas jest zimny to choć się z nimi nie styka to i tak je chłodzi. W jaki sposób ?? chyba telepatycznie Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk155 395 Napisano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Zamówiłem bloki od Aqua - miałem już od nich bloki i bardziej im ufam. Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 20 Października 2014 Udostępnij Napisano 20 Października 2014 W jaki sposób ?? chyba telepatycznie Chwilkę pomyśl i wymyślisz. Poza tym problem jak widzę UP rozwiązany także git. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts