Skocz do zawartości

GTX980 a bloki wodne - problem

Recommended Posts

Witam sprawa dość dziwna i dlatego zamieszczam ją w kategorii karty graficzne, a nie chłodzenie.

Sprawa bloków wodnych do referencyjnych GTX980.

Planuję kupić dwie sztuki i są jak na razie dwie firmy - EK oraz Aquacomputer. Posiadam 2x referenta od EVGA. Ściągałem z nich chłodzenie bo zaniepokoiła mnie jedna rzecz - na referencyjnym chłodzeniu od GTX980 są naklejone termopady. Wszystko ładnie i pięknie, ale jest jedno wielkie ALE jeśli chodzi o założenie na grafiki bloków wodnych od EK. Dokładnie oglądałem miejsca gdzie są przyklejone termopady na karcie i okazuje się, że bloki EK nie zakrywają kilku miejsc !

Na początku nie zrobiło to na mnie jakiegoś większego wrażenia, do czasu aż zobaczyłem blok od Aquacomputer, który jest wyprofilowany w kilku tych dodatkowych miejscach i zakrywa wszystkie.

Chodzi dokładnie o kilka małych czarnych scalaków tuż za całą sekcją zasilania. Na bloku od Aqua jest 10 dodatkowych punktów dotyku bloku tych układów tuż obok sekcji w kierunku gniazd zasilania.

Zobaczcie bloki EK i Aqua od spodu i ewentualnie ściągnięte chłodzenie stockowe.

Czy faktycznie te elementy są ważne i gorące czy nie ? Jeden blok chłodzi je wszystkie, a drugi nie ?

Już miałem zamawiać od EK bo jest ich już większa dostępność, ale nie chce zajechać kilku scalaków, które nie będą chłodzone wcale, a było chłodzone stockowym radiatorem.

Czy ktoś może ma już blok na karcie i zauważył to samo lub sprawdzał temperatury tych kilku układów ?

Ja uważam, że bloki z aquacomputer są solidniej wykonane. Między innymi bezpośrednio chłodzą pamięci i stosujesz pastę zamiast termopadów. Cena i tak jest w okolicy 100 euro, więc wolę bloki od Niemca. Patrząc na produkt ekwb, to na upartego jak zastosujesz grubsze pady, to powinny zetknąć się powierzchnią bloku.