Darczez 51 Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Witam. Długo mnie tu nie było, a ostatnie plany co do kupna pc nie wypaliły jednak teraz już na 100% będę zamawiał, więc jeśli by ktoś spojrzał, że parę miesięcy temu zakładałem temat w tym dziale, to wyjaśniam sytuacje, żeby nie pomyślał ktoś, że tu trolluje i marnuje tylko Wasz czas. Zastosowanie komputera : gry, filmy FHD, internet Maksymalna kwota : 4000 zł +/- Których części potrzebuję : obudowa z podzespołami Czy będę podkręcać sprzęt? : w przyszłości chce mieć taką możliwość, by wykręcić CPU na te minimum 4 ghz Rozdzielczość mojego monitora i model: 1280x1024 17 cali na większość gier + 1920x1080 TV LED na filmy i niektóre gry np. FIFA 15 Specjalne wymagania : Nie mam jakichś ogromnych wymagań, ale dobrze by było gdyby mobo nie miało brązowego pcb, średnio mi się to podoba i jest to ostateczność. Po za tym szczegółem, mogę powiedzieć, że 'zakochałem' się w obudowie Zalman H1 i jakoś udało mi się wcisnąć ją do zestawu z tym budżetem ale poddaje to Waszej ocenie. Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak Własna propozycja zestawu : http://s2.ifotos.pl/img/pecetpng_eqqsenq.png Do tego GPU MSI gtx 970 za 1499 zł z komputronika. Sklep mi nie robi żadnej różnicy, byle wyszło mi łącznie jak najtaniej. Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Jak Ci się tak ta obudowa podoba to ok, ale sama w sobie jest droga i zjada sporą część budżetu. Szkoda że zestaw bez SSD. Na monitorze który masz to praktycznie każda karta graficzna powyżej 270X/760 to overkill. Cytuj Link to post Share on other sites
Darczez 51 Napisano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Po prostu myślałem przyszłościowo i wiem, że np. ssd mogę jeszcze dokupić za jakieś 200 zł identyczna sprawa z chłodzeniem. A teoretycznie jak kupie tanią obudowę i będę chciał mieć w przyszłości lepszą to będę musiał sprzedać obecną, dokładać do nowej więc trochę więcej kombinowania. Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Obudowa za ~300 zł (chociażby ARC MIDI) wcale nie będzie dużo gorsza, ale całkowicie rozumiem że chcesz coś co Ci się podoba. Jestem w tym przypadku daleki od odradzania, bo zakładam że w pełni świadomie się na nią decydujesz. Przy Twoim monitorze zostałbym przez jakiś czas na integrze, a już teraz kupił SSD i ram 2133 CL9. Płyta nie jest zła, ale sam bym dołożył do czegoś z lepszym wyposażeniem (np. Msi Z97 Gaming 3). Za jakiś czas by zostało kupno GPU, monitora i chłodzenia CPU. Cytuj Link to post Share on other sites
Darczez 51 Napisano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Dlaczego ram 2133 mhz? Czy ta płyta, którą wybrałem będzie ograniczała oc? Niestety ale GPU kupuje od razu bo potrzebuje do fify. Jeśli inna obudowa to zależałoby mi na tym, żeby była cicha i trochę miejsca w niej było. Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) Bo taki ram to chyba najlepszy opcja cena/wydajność. Można go wyrwać już za 340 zł, ale to opcja wtedy gdy nie szukamy oszczędności. Ograniczenie OC w 99% przypadków zależy wyłącznie od chłodzenia i sztuki procka. Po H1 nadzwyczajnej ciszy bym się nie spodziewał. Tutaj lepszym wyborem będzie Define R4. Edytowane 16 Października 2014 przez NewSky Cytuj Link to post Share on other sites
Darczez 51 Napisano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2014 SLI nie planuje, chce możliwie cichy i wydajny pc. Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) To moja rada - obudowę zostaw jaka jest. To jedna z najbardziej widocznych części komputera, która może przetrwać kilka konfigów. To że ta a nie inna Ci się najbardziej podoba to chyba najważniejszy argument który za nią przemawia. Jeżeli jednak chcesz zmieścić w swoim PC 970kę to musisz trochę zwiększyć budżet żeby z niczego nie rezygnować. Edytowane 16 Października 2014 przez NewSky Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Hej, ten zalman H1 az taki zly nie jest i jak Ci sie podoba to mozesz spokojnie zostawic (w podobnej cenie masz Bitfenix Ghost, Anteca P100 czy niesmiertelne Fractale) Ram mozesz zostawic 1600 jak nie masz kasy nie dokladaj do szybszego, bo nie ma sensu, na temat plyty sie nie wypowiem ale ludzie polecaja zazwyczaj MSI i Gigusia, niemniej oc zalezy w 99% od procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
Darczez 51 Napisano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Przykuła mój wzrok jeszcze ta obudowa: http://www.morele.net/obudowa-fractal-design-define-r4-black-pearl-usb-3-0-fd-ca-def-r4-bl-517874/ Jest godna uwagi? Po za tym reszta zestawu który zlozylem jest w pełni ok? Tzn. mobo, RAM , zasilka Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) Fractal Define R4 to swietna buda, ja wole jednak wersje z oknem (takie moje osobiste upodobanie - lubie obudowy z oknem): http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=615&g=340673&n=Fractal-Design-Define-R4-Titanium-Grey-Window-USB-30&w=c reszta wyglada ok, nie wypowiem sie jednak co do plyty glownej to sie nie wypowiem ( w necie widzialem pozytywne recenzje ale niech sie wypowie ktos kto ja ma/ zna) Edytowane 17 Października 2014 przez bossk Cytuj Link to post Share on other sites
Darczez 51 Napisano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Wypowiedailby się ktoś jeszcze? Ponieważ jestem generalnie gotów zamawiać juz zestaw który ulozylem z budą Define r4 window. Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Wypowiedailby się ktoś jeszcze? A co chciałbyś wiedzieć? Define R4 to świetna obudowa. Jest wyciszona, przez co możesz spodziewać się bardzo cichej pracy. Ponadto ma grube blachy, jest piekielnie solidna i pojemna. Cytuj Link to post Share on other sites
Darczez 51 Napisano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Czy zasilacz jest cichy, i nie ma czegoś lepszego pod tym względem w tej cenie. Czy płyta, którą wybrałem to dobra opcja, tzn. czy podepnę spokojnie wszystkie wentylatory z obudowy define r4 i ogólnie czy jakichś problemów nie będzie. Człowiek jak raz na parę lat wydaje 4 tysiące na komputer to woli się upewnić Cytuj Link to post Share on other sites
makerize 2 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) TUTAJ masz obszerny opis tej obudowy akurat w wersji BLACK PEARL. Ten zasilacz jest świetny w relacji cena do jakości. Ewentualnie możesz zerknąć na ten: Zasilacz XFX Pro Series Core 550W PSU 120mm 80+ // 225zł Tańszy albo podobno dość głośny. TUTAJ masz wątek dotyczący porównania tych dwóch zasilaczy. G550M to będzie chyba najlepszy wybór. Edytowane 17 Października 2014 przez makerize Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Czy będę podkręcać sprzęt? : w przyszłości chce mieć taką możliwość, by wykręcić CPU na te minimum 4 ghz Na tyle to dwa rdzenie prawie lecę w trybie turbo dobrze by było gdyby mobo nie miało brązowego pcb, średnio mi się to podoba i jest to ostateczność Jeżeli weźmiesz R4 bez okna to spokojnie możesz brać tańszą MSI Z97 G43 Cytuj Link to post Share on other sites
Darczez 51 Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 http://wgrajfotke.pl/di/HAD6/2.jpg http://www.morele.net/inventory/info/qCdUMP/ Musiałem nieco przedłużyć zakup, ale już mam zestaw złożony w dwóch sklepach- bo jak przeliczyłem tak wyjdzie taniej, głównie z powodu ceny 970 asusa. Na płytę wybrałem jednak extreme 3 z97, bo oc mi nie ograniczy i ma pcb takie jakie mi się podoba a komputer będzie z oknem. Chce się już tylko upewnić, czy wszystko jest dobrze dobrane i mogę już przelewać pieniądze, i czy nie będzie żadnej niespodzianki, typu coś tam niezgodne albo się nie mieści itp. Oczywiście nie selekcjonuje tu nikogo, ale byłbym wdzięczny gdybyś kajtek. się wypowiedział Ty, bo już czytając to forum i ten dział dosyć długo nabrałem co do Ciebie zaufania BTW. Jaki jest kod na esc.pl do darmowej wysyłki i czy zadziała on przy 4 produktach jak u mnie? Jest jeszcze tego typu kod na morele.net ? Cytuj Link to post Share on other sites
dabster 23 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Eroboss jest dosyć głośnym coolerem, na morele masz o wiele szybsze pamięci http://www.morele.net/pamiec-team-group-vulcan-blue-2x4gb-2400mhz-ddr3-cl11-tlbed38g2400hc11cdc01-662738/ niż te cruciale w jednej kości z 8cl. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 No ale jak wygląda reszta zestawu ? Cytuj Link to post Share on other sites
Darczez 51 Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Ereboss głośnym chłodzeniem? Na morele.net ma rekomendacje na czerwono nawet. Czy odczuje te szybsze pamęci w praktyce? Bo już mam mocno ograniczony budżet i nie ma jak, bym jeszcze ok. 20 zł na te pamięci dopłacał. Cytuj Link to post Share on other sites
arszonto 16 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 (edytowane) Czy odczuje te szybsze pamęci w praktyce? Przy graniu w 1920x1080 na najwyższych ustawieniach może to być nawet 6-8 fpsów więcej (wiedzę opieram na teście purepc). Edytowane 26 Października 2014 przez arszonto Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Na morele.net ma rekomendacje na czerwono nawet. Taka rekomendacja to nic istotnego, sklepy promują wszystko co możliwe Czy odczuje te szybsze pamęci w praktyce? Kwestia pojedynczych klatek Cytuj Link to post Share on other sites
dabster 23 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Głośny i kiepsko zrobiony to, że ma rekomendacje to nic, patrzyłbym na to z przymrużeniem oka, grandis lub macho bw. Odczujesz więcej kl/s głupio brać pamięc z 1600mhz do zestawu pod oc, w dodatku 306zł za pamięć z 2400mhz 11cl to okazja. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
arszonto 16 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Skoro budżet jest na tyle napięty, że 20zł do pamięci jest już "wyciskaniem ostatnich soków", to w tej cenie zamiast EreBossa może być Thermalright True Spirit 120 M Rev. A. Natomiast tak jak wspomniał dabster w zasadzie "cichszym Erebossem" będzie Macho B/W, ale to już 40zł więcej. Cytuj Link to post Share on other sites
dabster 23 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 True spirit to taki lepszy http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-2-xe1226-spc097-639501/ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts