Raithen 0 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam! Jakiś czas temu zmieniłem mój stary procesor Pentium dual core e5300 na q6600.Zmieniłem ten procesor z myślą o Fifie15. Na początku było wszystko w porządku,ale jakiś tydzień temu zaczęły się problemy. Temperatury bardzo wzrosły. w idle wynoszą koło 50 st a w stresie dochodzą do ponad 100 st w zależności od gry. Czy ma ktoś jakieś pomysły co może być powodem tak wysokich temperatur? Cytuj Link to post Share on other sites
Stasiek_Zabojca 29 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Nie grzebałeś od tego czasu przy chłodzeniu?Może się coś odpięło/odkręciło i nie ma wystarczającego docisku do procesora.Sprawdź to w pierwszej kolejności. Cytuj Link to post Share on other sites
Raithen 0 Napisano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Z chłodzeniem jest wszystko ok. Odpinałem / przepinałem go ze 2 razy. Zmieniałem pastę za każdym razem bo myślałem że te temp. są tego powodem. Chłodzenie mam boxowe od pentiuma e5300. I teraz pytanie, czy to chłodzenie jest takie samo jak przy Quadach? Cytuj Link to post Share on other sites
genisuken 540 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Nie, chłodzenie fabryczne od e5300 jest inne niż te od q6600. Tutaj masz przykład: http://www.legitreviews.com/images/reviews/880/i7_roundup-026.jpg Od lewej cooler od e8200 (z e5300 jest identyczne), następnie od q6600, a na koniec od i7 920, które nic tutaj nie wnosi, ale tylko te zdjęcie znalazłem . Widać, że chłodzenie od quada jest masywniejsze i do jego wytworzenia, zostało użytego więcej aluminium. Możliwe, że cooler od quada ma również miedziany rdzeń (dawno miałem tego procka i nie pamiętam -.-). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Raithen 0 Napisano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2014 I to by powodowało aż tak wysokie temperatury? Niestety nie mam boxa od q6600 ale mogę wziąć od kolegi na 1155. Rozstaw kołków pod montaż będzie taki sam jak na s775? Cytuj Link to post Share on other sites
genisuken 540 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Niestety, ale s.775 i s.115x mają inny rozstaw kołków montażowych. Jakiej używasz pasty? Może ona jest powodem twoich problemów. Robiłeś może OC? Cytuj Link to post Share on other sites
Raithen 0 Napisano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Pasta to Revoltec Thermal Grease. Wcześniej używałem pasty którą dodają do chłodzenia Spc. Było to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
genisuken 540 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Jesteś pewien, że chłodzenie dobrze przylega do procesora? Masz jakiś obieg powietrza w obudowie, czy jest ona bez wentylatorów? Jeśli wszystko jest tam dobrze, to nie pozostaje nic innego jak wymienić chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Raithen 0 Napisano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Tak, jestem pewien. Zakładałem je 3 razy więc jest małe prawdopodobieństwo żeby za każdym razem źle je założył. Obudowa to Modecom Next 2 MIDI, co prawda nie ma chyba dodatkowych wentylatorów ale wcześniej nie miałem z nią problemów. Najchętniej bym sprawdził czy to wina chłodzenia, ale niestety nie mam innego, a nie chcę kupować żeby potem było to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
Stasiek_Zabojca 29 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Tak, cooler od Q6600 ma miedziany rdzeń.Miałem taki przed i7 4770k.Piszesz,że wcześniej wszystko było w porządku.masz na myśli,ze wcześniej na starym procesorze,czy wcześniej,ale już na nowym procesorze? Jeśli masz możliwośc to zamontuj przynajmniej 2 wentylatory;wdmuch'ujący z przodu i wydmuch'ujący z tyłu lub na górze. Edytowane 15 Października 2014 przez Stasiek_Zabojca Cytuj Link to post Share on other sites
Raithen 0 Napisano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Miałem na myśli ,że po zmianie procka. Nie patrzyłem wtedy na temp ale przynajmniej wszystko działało tak jak trzeba. Teraz gdy włączam fife15 temp osiąga ponad 100 st i zaczynają się ścinki. Aktualnie mam zdjęty prawy bok obudowy i nie wiem czy to pogarsza sprawę czy nie xd Cytuj Link to post Share on other sites
Stasiek_Zabojca 29 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Pogorszyć sprawy raczej nie pogorszy przy braku obiegu powietrza w obudowie.Co najwyżej więcej kurzu będzie łapał komputer,ale nie będzie to jakoś bardzo zauważalne przez krótki czas.Zrób tak jak sugeruję;załatw sobie sobie przynajmniej na jakiś czas wentylatory i zamontuj je,żeby jakikolwiek obieg powietrza był i sprawdzaj temp. Cytuj Link to post Share on other sites
Raithen 0 Napisano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Załatwić wentylatorów nie mam zbytnio jak, musiałbym kupić. Spróbuje od kolegi pożyczyć boxa od quada. Jeżeli będzie wszystko ok to sobie kupie jakiegoś spartana. Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Tez tak kiedyś miałem z tym procesorem. Wymienilem chłodzenie box na najtańsze g z komputronika za 30zl i temperatury spadły o 50st. Być może wentylator juz nie domagał. Cytuj Link to post Share on other sites
Raithen 0 Napisano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Witam. Przepraszam, że odkopuję temat ale z temperaturami jest coraz gorzej. W idle koło 60 st natomiast gdy uruchomię przeglądarkę czy jakiś film na yt temperatura skacze od razu do 100 st. Nie mówiąc już o grach gdzie temp po chwili przekracza 115 st i wyłącza komputer. Boję się cokolwiek robić na nim Dotykając aluminiowych żeberek chłodzenia czuć, że nie przewodzi ono dobrze ciepła ponieważ nie jest ono nawet letnie, a przy ponad 100 st powinno być gorące. Postanowiłem kupić nowe chłodzenie, wybrałem Spc Spartan Pro i teraz pytanie do was: Czy będzie ono pasować do mojej płyty głównej. Jest to Gigabyte G31M-ES2L rev 1.x. Zastanawiam się czy ten radiator obok socketu nie będzie przeszkadzał przy zamontowaniu pierścienia od chłodzenia oraz czy to chłodzenie zmieści się w obudowie Modecom NEXT2 MIDI ponieważ zasilacz znajduje się u góry obudowy przy procku. Z góry dziękuję Cytuj Link to post Share on other sites
Stasiek_Zabojca 29 Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Jak przekracza 115 stopni to nawet gier nie włączaj,bo go możesz zarżnąć.Ostateczna,maksymalna temp. dla tego procesora to 100 stopni.Na stronie producenta jest napisane,że to chłodzenie jest kompatybilne z socketem LGA 775,więc z tym problemów nie powinno być.Myślę,że do obudowy też się zmieści,bo to chłodzenie jest wręcz malutkie Nie jestem pewien tylko czy będzie wystarczające,bo nie znam się na chłodzeniach. Cytuj Link to post Share on other sites
RaV1298 30 Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 (edytowane) Chyba nie ma na rynku procesora, którego niepodkręconego nie schłodziłby spartan Edytowane 19 Października 2014 przez RaV1298 Cytuj Link to post Share on other sites
Raithen 0 Napisano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Jak zobaczyłem jakie ma temp przy grach to już nie włączam tylko ciekawią mnie te skoki temp z 55-60 st w idle w parę sekund potrafi podskoczyć do 100 przy odpalonej przeglądarce. Wiem że to chłodzenie jest dosyć małe i na wysokość raczej nie będzie problemu,ale ta płyta ma radiator (dokladnie nie wiem na czym chyba sekcja zasilania ) blisko socketu i boję się ze będzie ono zawadzać o koszyk montażowy chlodzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
genisuken 540 Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Pod tym wiekszym radiatiorem leży mostek północny, sekcja zasilania jest na lewo od socketu, obok portów I/O. Ten element do montażu chłodzenia ma wymiary podobne do boxa i nie będzie nic ze sobą koligowało. Cytuj Link to post Share on other sites
Raithen 0 Napisano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Tak też myślałem ale wolałem się upewnić. Kupię tego spartana pro, myślę,ze to rozwiąże mój problem bo chciałbym jeszcze posiedzieć na tej platformie przynajmniej do wakacji. Także dziękuję wszystkim za poświecony czas i odpowiedzi na moje pytania Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts