Skocz do zawartości

Intel Q6600 - bardzo wysokie temperatury.

Recommended Posts

Witam!

Jakiś czas temu zmieniłem mój stary procesor Pentium dual core e5300 na q6600.Zmieniłem ten procesor z myślą o Fifie15. Na początku było wszystko w porządku,ale jakiś tydzień temu zaczęły się problemy. Temperatury bardzo wzrosły. w idle wynoszą koło 50 st a w stresie dochodzą do ponad 100 st w zależności od gry. Czy ma ktoś jakieś pomysły co może być powodem tak wysokich temperatur?

Nie, chłodzenie fabryczne od e5300 jest inne niż te od q6600. Tutaj masz przykład:

http://www.legitreviews.com/images/reviews/880/i7_roundup-026.jpg

Od lewej cooler od e8200 (z e5300 jest identyczne), następnie od q6600, a na koniec od i7 920, które nic tutaj nie wnosi, ale tylko te zdjęcie znalazłem :D. Widać, że chłodzenie od quada jest masywniejsze i do jego wytworzenia, zostało użytego więcej aluminium. Możliwe, że cooler od quada ma również miedziany rdzeń (dawno miałem tego procka i nie pamiętam -.-).

• Popieram 1

Tak, jestem pewien. Zakładałem je 3 razy więc jest małe prawdopodobieństwo żeby za każdym razem źle je założył. Obudowa to Modecom Next 2 MIDI, co prawda nie ma chyba dodatkowych wentylatorów ale wcześniej nie miałem z nią problemów. Najchętniej bym sprawdził czy to wina chłodzenia, ale niestety nie mam innego, a nie chcę kupować żeby potem było to samo.

Tak, cooler od Q6600 ma miedziany rdzeń.Miałem taki przed i7 4770k.Piszesz,że wcześniej wszystko było w porządku.masz na myśli,ze wcześniej na starym procesorze,czy wcześniej,ale już na nowym procesorze?

Jeśli masz możliwośc to zamontuj przynajmniej 2 wentylatory;wdmuch'ujący z przodu i wydmuch'ujący z tyłu lub na górze.

Edytowane przez Stasiek_Zabojca

Pogorszyć sprawy raczej nie pogorszy przy braku obiegu powietrza w obudowie.Co najwyżej więcej kurzu będzie łapał komputer,ale nie będzie to jakoś bardzo zauważalne przez krótki czas.Zrób tak jak sugeruję;załatw sobie sobie przynajmniej na jakiś czas wentylatory i zamontuj je,żeby jakikolwiek obieg powietrza był i sprawdzaj temp.

Witam.

Przepraszam, że odkopuję temat ale z temperaturami jest coraz gorzej. W idle koło 60 st natomiast gdy uruchomię przeglądarkę czy jakiś film na yt temperatura skacze od razu do 100 st. Nie mówiąc już o grach gdzie temp po chwili przekracza 115 st i wyłącza komputer. Boję się cokolwiek robić na nim :P Dotykając aluminiowych żeberek chłodzenia czuć, że nie przewodzi ono dobrze ciepła ponieważ nie jest ono nawet letnie, a przy ponad 100 st powinno być gorące. Postanowiłem kupić nowe chłodzenie, wybrałem Spc Spartan Pro i teraz pytanie do was: Czy będzie ono pasować do mojej płyty głównej. Jest to Gigabyte G31M-ES2L rev 1.x. Zastanawiam się czy ten radiator  obok socketu nie będzie przeszkadzał przy zamontowaniu pierścienia od chłodzenia oraz czy to chłodzenie zmieści się w obudowie Modecom NEXT2 MIDI ponieważ zasilacz znajduje się u góry obudowy przy procku. 

Z góry dziękuję :)

Jak przekracza 115 stopni to nawet gier nie włączaj,bo go możesz zarżnąć.Ostateczna,maksymalna temp. dla tego procesora to 100 stopni.Na stronie producenta jest napisane,że to chłodzenie jest kompatybilne z socketem LGA 775,więc z tym problemów nie powinno być.Myślę,że do obudowy też się zmieści,bo to chłodzenie jest wręcz malutkie :) Nie jestem pewien tylko czy będzie wystarczające,bo nie znam się na chłodzeniach.

Jak zobaczyłem jakie ma temp przy grach to już nie włączam :P tylko ciekawią mnie te skoki temp z 55-60 st w idle w parę sekund potrafi podskoczyć do 100 przy odpalonej przeglądarce. Wiem że to chłodzenie jest dosyć małe i na wysokość raczej nie będzie problemu,ale ta płyta ma radiator (dokladnie nie wiem na czym :D chyba sekcja zasilania ) blisko socketu i boję się ze będzie ono zawadzać o koszyk montażowy chlodzenia.