Skocz do zawartości

Iphone 5s czy 5c, a może coś innego ?

Recommended Posts

Witam.

Niedługo zamierzam wymienić telefon i zastanawiam się jaki model wybrać.

Telefon chcę aby starczył mi na 2 lata.
Brałem pod uwagę dużą ilość telefonów ( HTC ONE m8, sony xperia z3, nokia lumia 930) Najbardziej przekonuje mnie do siebie Apple, android zraził mnie do siebie tym, że po ok. 8 miesiącach zaczyna się dość mocno ścinać, a czasem i całkowicie zawieszać (pomimo zrobienia wcześniej pełnego formatu wykonanego przez serwis). Dotychczas miałem Samsunga Galaxy s3, a następnie
Sony Xperie Z1. Dlatego zastanawiam się czy wziąć Iphone ,a jak już to która wersje lepiej ? Czy droższa 5S czy lepiej zaoszczędzić i wziąć 5c? Najnowsza 6 nie wchodzi w grę (za wysoka cena).

Tel. używam do:

-Pisania dużej ilości SMS
-Przeglądania internetu

-Robienia zdjęć 

-Grania

Ekran w ciągu dnia jest włączony przez ok 3h. Czy iphone będzie wytrzymywał w takich warunkach jeden dzień ?

A może wybrać inny konkurencyjny smartphone ?

Z góry dziękuje za pomoc.

Nokia niestety ma widoczny brak aplikacji to co słyszałem od znajomych. Czy to tylko plotki ?

To są nieszczęśliwie utarte schematy po poprzedniej generacji WP 7.5.

Obecnie jest około 300-400 tysięcy aplikacji, więc nie ma z tym problemu. Po przesiadce z Androida (korzystałem z niego 4 lata) nie odczuwam żadnych braków - przez rok użytkuję już WP.

Może napisz jakich aplikacji potrzebujesz i ja sprawdzę, czy są dostępne.

iPhone są ok, tylko są małe i to już od Ciebie musi zależeć. Osobiście poniżej 4,5" nie zejdę nigdy - zaczynałem od 3,5" urządzeń. 

Do tego Wiesz, że mając iPhone :

Będziesz używał nietypowych kabelków.

Nic nie wgrasz wprost - tylko przez iTunes - przyjdziesz do znajomego, podłączysz telefon i jak nie będzie miał na kompie iTunes to nic nie wgrasz, żadnej MP3, dokumentu. NIC. Będziesz musiał pobrać 120 Megowe iTunes by wgrać 5 Megowe MP3 :)

Zero przekazywania dokumentów/muzyki/danych przez BlueTooth czy NFC  :)

iPhone to bardzo fajny sprzęt - ale - mocno nie kompatybilny.

Kilka słów ode mnie czyli użytkownika wszelkiej maści iphone'ów i androida. Jeśli iphone to moim zdaniem tylko 4s/5/5s/6 pięć ce pomijam z tego względu iż jest to tak naprawdę "piątka" z obudową z plastiku i często w tej samej cenie. 

Iphone jest mały ale uwierz jeśli piszesz dużo wiadomości w standardowy sposób, pisze się na nim bajecznie. Praktycznie zawsze trafiałem w odpowiedni klawisz palcem a na andku tak precyzyjnie już mi się nie udaje. Na korzyść andka jednak przemawiają różne swype, swiftkeyboardy i ostatnio touch pal dzięki którym po treningu pisze się lepiej niż na iphonie. W ios 8 natomiast została wprowadzona funkcja, która ma dać możliwość używania innych klawiatur niż standardowa ale jeszcze nic mi nie wiadomo na temat tego jak to działa.

Niezawodność, audio i aparat to moim zdaniem nadal domena iphone'a System często działa bez większych problemów nawet rok bez formatowania i kombinowania co w andku w moich rękach jest niemożliwe.

Jedno jest pewne do ios gdy nie miałeś z nim styczności będziesz musiał się przyzwyczaić i nie raz głęboko zaklniesz ten telefon a później będziesz go po prostu uwielbiał  

Na korzyść andka jednak przemawiają różne swype, swiftkeyboardy i ostatnio touch pal dzięki którym po treningu pisze się lepiej niż na iphonie. W ios 8 natomiast została wprowadzona funkcja, która ma dać możliwość używania innych klawiatur niż standardowa ale jeszcze nic mi nie wiadomo na temat tego jak to działa. Niezawodność, audio i aparat to moim zdaniem nadal domena iphone'a System często działa bez większych problemów nawet rok bez formatowania i kombinowania co w andku w moich rękach jest niemożliwe.

Czytając to muszę powiedzieć, iż WP jest połączeniem jednego i drugiego. Systemowa klawiatura jest chyba obecnie najlepszą na mobilnym rynku - świadczy o tym nawet pobity ostatnio rekord Guinessa w szybkim pisaniu tekstu. Nie trzeba nic instalować, klawiatura jest wbudowana.

System po roku czasu także nie wymaga formatowania.

Do tego dochodzi pamięć masowa taka jak w Androidzie.

Aparat w L930 znacznie lepszy niż w którymkolwiek iPhonie, czy Androidzie - przebija każdy telefon pod tym względem (oprócz cebuli Samsunga Zoom).

Płynność WP równa się płynności iOS. iOS bierze górę nad liczbą aplikacji na niego dostępną - pod tym względem WP wypada najsłabiej z całej trójki - aktualnie jest około 300-400 tysięcy aplikacji na WP.

Jeśli ma się spore dłonie nie ma opcji, żeby wygodnie pisało się na 4". Tak samo wygląda przeglądanie internetu - na większym ekranie jest to przyjemniejsze, mimo dobrej ostrości małego ekranu. 

ow@Up korzystałem z mniejszego niż 5s iPhona 4s - nie było żadnych problemów z czytaniem, a używałem przedtem GalaxyTab.

Co do aparatu - jest dobry, ale nie najlepszy - najlepszy aparat siedzi w Xperii Z2.

A płynnością ta Lumia owszem wyprzedza Slowdroida, ale na pewno nie wyprzedzi iOS (chyba, że nie jest zawalona aplikacjami).

Na korzyść iPhona na pewno przemawia doskonały, jak na smartfony dźwięk - i z głośników i ze słuchawek.

"Jeśli ma się spore dłonie nie ma opcji, żeby wygodnie pisało się na 4"." - uwierz mi, mam ogromne łapy, ale nigdzie nie pisało mi się tak wygodnie, jak na 4s-ce.

Edytowane przez Vladimirov

A jak jest w porównaniu pod względem baterii ? Który z nich (5S czy L930) dłużej będzie trzymał na baterii?
Aplikacje to:
- Mpkmobile

- Prędkościomierz

- Plan zajęć

, a z gier np. Dead Trigger , apshalt, real racing.

( nie są to wszystkie aplikacje bo pozostałe uważam za standard: mail, facebook itp.)

I mam jeszcze pytanie czy Windows phone oferuje jakąś "chmurę" ? Wiem że Apple daje 5 lub 6 GB.

Co do aparatu - nie jest najlepszy - najlepszy aparat siedzi w Xperii Z2.

No chyba kolega niedoinformowany zbytnio i tkwi w błędzie. Po pierwsze najlepszy aparat siedzi w Lumi 1020, po drugie zaraz po niej tej sam aparat montowany w L1520 i L930.

Lumia nawet zawalona aplikacjami nie zwalania - nie wiem skąd się biorą Twoje herezje....

orzystałem z mniejszego niż 5s iPhona 4s - nie było żadnych problemów z czytaniem, a używałem przedtem GalaxyTab.

Tu nie chodzi o problemy z czytaniem, bo nic takiego nie powiedziałem, a o komfort - im większy ekran tym większa wygoda - logiczne. Na tablecie przyjemniej przegląda się strony i czyta ebooki niż na telefonie nawet 5".

I mam jeszcze pytanie czy Windows phone oferuje jakąś "chmurę" ? Wiem że Apple daje 5 lub 6 GB.

OneDrive - ta sama chmura, którą odpalasz sobie na PC z Windowsem i masz pełną synchronizację. Sam posiadam 69GB chury za friko, chyba musiałem się tylko zapisać do programu i zezwolić na przekazywanie zdjęć z telefonu do chmury. Już nie pamiętam dokładnie za co i ile się dostaje, lecz ja jednorazowo skorzystałem z jakiejś promocji i mam tyle pamięci. Na start powinno być chyba około 30 bądź 50GB dla świeżego użytkownika.

Edytowane przez rysiooo

z tą chmurą i tak najlepszy jest doinstalowany dropbox 

bateria jest wszędzie raczej słabym ogniwem z wszystkiego co przelało się powyżej w wypowiedziach z1 wytrzymała u mnie najdłużej, no i nie wiem jak tam lumie się sprawują pod tym względem 

Edytowane przez elvismt