malkl 0 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Witam. Niedługo zamierzam wymienić telefon i zastanawiam się jaki model wybrać. Telefon chcę aby starczył mi na 2 lata.Brałem pod uwagę dużą ilość telefonów ( HTC ONE m8, sony xperia z3, nokia lumia 930) Najbardziej przekonuje mnie do siebie Apple, android zraził mnie do siebie tym, że po ok. 8 miesiącach zaczyna się dość mocno ścinać, a czasem i całkowicie zawieszać (pomimo zrobienia wcześniej pełnego formatu wykonanego przez serwis). Dotychczas miałem Samsunga Galaxy s3, a następnieSony Xperie Z1. Dlatego zastanawiam się czy wziąć Iphone ,a jak już to która wersje lepiej ? Czy droższa 5S czy lepiej zaoszczędzić i wziąć 5c? Najnowsza 6 nie wchodzi w grę (za wysoka cena). Tel. używam do: -Pisania dużej ilości SMS-Przeglądania internetu -Robienia zdjęć -Grania Ekran w ciągu dnia jest włączony przez ok 3h. Czy iphone będzie wytrzymywał w takich warunkach jeden dzień ? A może wybrać inny konkurencyjny smartphone ? Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Wizzy159 42 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 bierz iphona skoro android ci nie spasował i jak tak jesteś nastawiony na IP do tego co napisałeś IP CI styknie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
malkl 0 Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 (edytowane) Dodam jeszcze, że cały czas mam włączoną transmisje danych. I który iphone ? Edytowane 12 Października 2014 przez malkl Cytuj Link to post Share on other sites
rysiooo 425 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Jeśli dużo piszesz i przesiadasz się z dużego telefonu, możesz czuć zawód. iPhone jest mały. Spójrz na Lumię 930 - do Twoich zastosowań jak znalazł. Cytuj Link to post Share on other sites
malkl 0 Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Nokia niestety ma widoczny brak aplikacji to co słyszałem od znajomych. Czy to tylko plotki ? Cytuj Link to post Share on other sites
rysiooo 425 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Nokia niestety ma widoczny brak aplikacji to co słyszałem od znajomych. Czy to tylko plotki ? To są nieszczęśliwie utarte schematy po poprzedniej generacji WP 7.5. Obecnie jest około 300-400 tysięcy aplikacji, więc nie ma z tym problemu. Po przesiadce z Androida (korzystałem z niego 4 lata) nie odczuwam żadnych braków - przez rok użytkuję już WP. Może napisz jakich aplikacji potrzebujesz i ja sprawdzę, czy są dostępne. iPhone są ok, tylko są małe i to już od Ciebie musi zależeć. Osobiście poniżej 4,5" nie zejdę nigdy - zaczynałem od 3,5" urządzeń. Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Do tego Wiesz, że mając iPhone : Będziesz używał nietypowych kabelków. Nic nie wgrasz wprost - tylko przez iTunes - przyjdziesz do znajomego, podłączysz telefon i jak nie będzie miał na kompie iTunes to nic nie wgrasz, żadnej MP3, dokumentu. NIC. Będziesz musiał pobrać 120 Megowe iTunes by wgrać 5 Megowe MP3 Zero przekazywania dokumentów/muzyki/danych przez BlueTooth czy NFC iPhone to bardzo fajny sprzęt - ale - mocno nie kompatybilny. Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Kilka słów ode mnie czyli użytkownika wszelkiej maści iphone'ów i androida. Jeśli iphone to moim zdaniem tylko 4s/5/5s/6 pięć ce pomijam z tego względu iż jest to tak naprawdę "piątka" z obudową z plastiku i często w tej samej cenie. Iphone jest mały ale uwierz jeśli piszesz dużo wiadomości w standardowy sposób, pisze się na nim bajecznie. Praktycznie zawsze trafiałem w odpowiedni klawisz palcem a na andku tak precyzyjnie już mi się nie udaje. Na korzyść andka jednak przemawiają różne swype, swiftkeyboardy i ostatnio touch pal dzięki którym po treningu pisze się lepiej niż na iphonie. W ios 8 natomiast została wprowadzona funkcja, która ma dać możliwość używania innych klawiatur niż standardowa ale jeszcze nic mi nie wiadomo na temat tego jak to działa. Niezawodność, audio i aparat to moim zdaniem nadal domena iphone'a System często działa bez większych problemów nawet rok bez formatowania i kombinowania co w andku w moich rękach jest niemożliwe. Jedno jest pewne do ios gdy nie miałeś z nim styczności będziesz musiał się przyzwyczaić i nie raz głęboko zaklniesz ten telefon a później będziesz go po prostu uwielbiał Cytuj Link to post Share on other sites
rysiooo 425 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Na korzyść andka jednak przemawiają różne swype, swiftkeyboardy i ostatnio touch pal dzięki którym po treningu pisze się lepiej niż na iphonie. W ios 8 natomiast została wprowadzona funkcja, która ma dać możliwość używania innych klawiatur niż standardowa ale jeszcze nic mi nie wiadomo na temat tego jak to działa. Niezawodność, audio i aparat to moim zdaniem nadal domena iphone'a System często działa bez większych problemów nawet rok bez formatowania i kombinowania co w andku w moich rękach jest niemożliwe. Czytając to muszę powiedzieć, iż WP jest połączeniem jednego i drugiego. Systemowa klawiatura jest chyba obecnie najlepszą na mobilnym rynku - świadczy o tym nawet pobity ostatnio rekord Guinessa w szybkim pisaniu tekstu. Nie trzeba nic instalować, klawiatura jest wbudowana. System po roku czasu także nie wymaga formatowania. Do tego dochodzi pamięć masowa taka jak w Androidzie. Aparat w L930 znacznie lepszy niż w którymkolwiek iPhonie, czy Androidzie - przebija każdy telefon pod tym względem (oprócz cebuli Samsunga Zoom). Płynność WP równa się płynności iOS. iOS bierze górę nad liczbą aplikacji na niego dostępną - pod tym względem WP wypada najsłabiej z całej trójki - aktualnie jest około 300-400 tysięcy aplikacji na WP. Jeśli ma się spore dłonie nie ma opcji, żeby wygodnie pisało się na 4". Tak samo wygląda przeglądanie internetu - na większym ekranie jest to przyjemniejsze, mimo dobrej ostrości małego ekranu. Cytuj Link to post Share on other sites
Vladimirov 0 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) ow@Up korzystałem z mniejszego niż 5s iPhona 4s - nie było żadnych problemów z czytaniem, a używałem przedtem GalaxyTab. Co do aparatu - jest dobry, ale nie najlepszy - najlepszy aparat siedzi w Xperii Z2. A płynnością ta Lumia owszem wyprzedza Slowdroida, ale na pewno nie wyprzedzi iOS (chyba, że nie jest zawalona aplikacjami). Na korzyść iPhona na pewno przemawia doskonały, jak na smartfony dźwięk - i z głośników i ze słuchawek. "Jeśli ma się spore dłonie nie ma opcji, żeby wygodnie pisało się na 4"." - uwierz mi, mam ogromne łapy, ale nigdzie nie pisało mi się tak wygodnie, jak na 4s-ce. Edytowane 13 Października 2014 przez Vladimirov Cytuj Link to post Share on other sites
malkl 0 Napisano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A jak jest w porównaniu pod względem baterii ? Który z nich (5S czy L930) dłużej będzie trzymał na baterii?Aplikacje to:- Mpkmobile - Prędkościomierz - Plan zajęć , a z gier np. Dead Trigger , apshalt, real racing. ( nie są to wszystkie aplikacje bo pozostałe uważam za standard: mail, facebook itp.) I mam jeszcze pytanie czy Windows phone oferuje jakąś "chmurę" ? Wiem że Apple daje 5 lub 6 GB. Cytuj Link to post Share on other sites
rysiooo 425 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) Co do aparatu - nie jest najlepszy - najlepszy aparat siedzi w Xperii Z2. No chyba kolega niedoinformowany zbytnio i tkwi w błędzie. Po pierwsze najlepszy aparat siedzi w Lumi 1020, po drugie zaraz po niej tej sam aparat montowany w L1520 i L930. Lumia nawet zawalona aplikacjami nie zwalania - nie wiem skąd się biorą Twoje herezje.... orzystałem z mniejszego niż 5s iPhona 4s - nie było żadnych problemów z czytaniem, a używałem przedtem GalaxyTab. Tu nie chodzi o problemy z czytaniem, bo nic takiego nie powiedziałem, a o komfort - im większy ekran tym większa wygoda - logiczne. Na tablecie przyjemniej przegląda się strony i czyta ebooki niż na telefonie nawet 5". I mam jeszcze pytanie czy Windows phone oferuje jakąś "chmurę" ? Wiem że Apple daje 5 lub 6 GB. OneDrive - ta sama chmura, którą odpalasz sobie na PC z Windowsem i masz pełną synchronizację. Sam posiadam 69GB chury za friko, chyba musiałem się tylko zapisać do programu i zezwolić na przekazywanie zdjęć z telefonu do chmury. Już nie pamiętam dokładnie za co i ile się dostaje, lecz ja jednorazowo skorzystałem z jakiejś promocji i mam tyle pamięci. Na start powinno być chyba około 30 bądź 50GB dla świeżego użytkownika. Edytowane 13 Października 2014 przez rysiooo Cytuj Link to post Share on other sites
malkl 0 Napisano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A jak z tymi aplikacjami i baterią ? Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) z tą chmurą i tak najlepszy jest doinstalowany dropbox bateria jest wszędzie raczej słabym ogniwem z wszystkiego co przelało się powyżej w wypowiedziach z1 wytrzymała u mnie najdłużej, no i nie wiem jak tam lumie się sprawują pod tym względem Edytowane 13 Października 2014 przez elvismt Cytuj Link to post Share on other sites
Blest 171 Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Bateria w L930 http://cdn.gsmarena.com/vv/reviewsimg/nokia-lumia-930/battest.jpg A tu 5S http://cdn.gsmarena.com/pics/13/10/iphone-5s-battery-test/gsmarena_002.jpg Edytowane 14 Października 2014 przez Blest Cytuj Link to post Share on other sites
malkl 0 Napisano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Dziękuje bardzo za pomoc Wybiorę jednak Iphone 5s (lepsza bateria i system) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts