Stasiek_Zabojca 29 Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Który z nich jest lepszy?Wiem,że cenowo Crucial wypada lepiej,ale miedzy nimi jest tylko 50zł różnicy-pomińmy więc cenę.Który będzie ogólnie lepszy na system,gry i programy? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Crucial. Dysku o takiej pojemności nie kupuje się na rok,czy dwa, a jakiś czas temu pojawiły się pierwsze problemy z EVO - niby dość szybko je zażegnano, ale osobiście nie mam zaufania do kości TLC - gdyby w praktyce nie było różnicy między nimi, a MLC, to pozostali producenci również by po nie sięgali. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
guguj2 23 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Ja mam Evo i osobiście przyznaję, że problemów nigdy nie miałem a dysk sprawuje się świetnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Stasiek_Zabojca 29 Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 (edytowane) Zdecydowałem się na Cruciala ze względu na trwalsze kości pamięci.Jeszcze takie pytanko;najlepiej jest zainstalować system od nowa,zamiast bawić się w przenoszenie plików? I potem jeszcze konfiguracja systemu pod SSD.Czytałem,że najłatwiej i najszybciej będzie użyć programu SSD Fresh; http://www.dobreprogramy.pl/SSD-Fresh,Program,Windows,48266.html Myślicie,że lepszy będzie samodzielnego od grzebania w ustawieniach i edycji rejestru? Edytowane 12 Października 2014 przez Stasiek_Zabojca Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Za moment znajdzie się pierdylion zwolenników przenoszenia, ale za dużo naczytałem się o związanych z tym problemach, żeby polecać takie rozwiązanie, zwłaszcza, jeśli chodzi o system, który stoi już jakiś czas. Osobiście przy jakiejś większej zmianie sprzętu zawsze robię świeżego OS'a. Dość często oszczędność czasu przy przenoszeniu jest jedynie pozorna, a wielu przypadkach i tak kończy się na formacie. Do konfiguracji SSD nie potrzebujesz żadnego magicznego programu. Swap file na HDD i to w zasadzie wszystko. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Stasiek_Zabojca 29 Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Chodzi mi o optymalizację systemu,żeby komórki pamięci się tak szybko nie zużywały.Czytałem że zaleca się: wyłączyć indeksowanie plików wyłączyć wstępne ładowanie do pamięci (SuperFetch-Prefetch) wyłączyć funkcję timestamp wyłączyć funkcję logowania wydarzeń systemowych wyłączyć defragmentację (dysków SSD nie należy defragmentować - jest to bezcelowe) wyłączyć funkcję Ready Boost (o ile z niej korzystamy) wyłączyć tworzenie plików kompatybilnych z 16 bitowym DOSem (chodzi o pliki 8.3) włączyć funkcję TRIM (tylko Windows 7) włączyć AHCI (tryb pracy kontrolera IDE/SATA) w biosie płyty głónej Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts