Diamentoni 0 Napisano 28 Września 2014 Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Witam, mam problem z komputerem. Gdy go włączam to na ekranie monitora nic sie nie pojawia, tak jakby komputer byl wyłączony. Problem pojawił sie po tym jak go otworzyłem i wyczyściłem. Oczywiście nic nie odłączałem, nie ruszałem żadnych podzespołów, tylko wyszyściłem kurz na wewnętrznej stronie obudowy. Przed czyszczeniem działał bez problemów. Podczas włączania kręcą się wiatraki, lampka na płycie głównej świeci się. Monitor podłączam przez VGA, ale próbowałem też przez HDMI do telewizora i też nie działa. Oto specyfikacja komputera: AMD Athlon X2 4400+ Asus M2N nForce 430 MPC Seagata Barracuda 7200.10 250 GB Ge Force GT 240 2 GB RAM Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 28 Września 2014 Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Odłącz zasilanie od komputer potem otwórz obudowę i wyjmij kości pamięci ram na chwilę. Podłącz znowu zasilanie i odpal komputer tak jak zwykle (bez pamięci nic złego się nie stanie). Usłyszysz sygnał pikania z głośniczka na płycie(bądź nie). Sygnał będzie oznaczał prawidłową reakcję płyty głównej na brak pamięci. Wyczyść banki z kurzu i przetrzyj styki pamięci(blaszki)np. chusteczką higieniczną tak by się błyszczały. Potem odłącz zasilanie i zamontuj pamięci tak jak były. Podłącz zasilanie i odpal ponownie pc. Jeśli odpali to wina zruszonych, zabrudzonych ramów. Gdyby pc nie odpalił a masz więcej niż jedną kość ram, to testuj pamięci pojedynczo. Za każdym razem gdy wyciągasz pamięci wcześniej wyłącz pc i odłącz zasilanie. W przypadku gdybyś nie usłyszał pikania po wyjęciu pamięci. Wyciągnij również grafikę i odpal pc bez karty. Brak sygnału może oznaczać większy problem z pc lub brak zamontowanego głośniczka systemowego. Sprawdź mocowania wszystkich wtyczek zasilających płytę główną, grafikę, napędy czy dobrze są wciśnięte-dopięte. Tyle na chwilę obecną można sprawdzić. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Diamentoni 0 Napisano 28 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Odłączyłem ram i komputer włączył się normalnie. Przeczyściłem styki, podłączyłem RAM i się nie włączył. Znowu odłączyłem ram, spróbowałem włączyć i nie dziala. Za pierwszym razem był dźwięk podczas włączania. Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Sprawdziłbym inny zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
Diamentoni 0 Napisano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Odłączyłem wszystko od płyty i nie słychać pikania, a wcześniej było. Będę go musiał oddać do serwisu. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Dołącz zasilanie i wyciągnij baterię z płyty na 2 minuty. Bez baterii i zasilania naciśnij kilka razy przycisk Power na obudowie(rozładowanie płyty). Potem zamontuj baterię i zacznij testowanie. Jak napisałem wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts