Skocz do zawartości

Praca po technikum informatycznym.

Recommended Posts

Witam

Jestem teraz na pierwszym roku na techniku informatyku i zastanawiam się, czy po samym technikum jest szansa na dobrze płatną pracę, tak za powiedzmy 2,5 tys? Ciekawą pracą wydaje mi się praca w serwisie komputerowym, lecz czy można w takim zawodzie godziwie zarobić? Dodam jeszcze że ogólnie sprzętem komputerowym interesuję się od dziecka. Od długiego czasu również korzystam z Linuksa i znam się trochę na jego obsłudze. Jeżeli jednak bez studjów nie mam co liczyć na dobrą pracę, to na jaki kierunek warto iść?

W Polsce na start nikt ci nie da 2,5k. W serwisie komputerowym też tyle nie zarobisz (przynajmniej pracując jak człowiek 8h dziennie). Żeby być dobry z informatyki to nie trzeba kończyć żadnych studiów. Ważne żebyś coś potrafił a nie miał papiery z uczelni. Najlepiej kończyć kursy specjalistyczne.

Technikum nie uczy praktycznie nic, co by ci pozwoliło zdobyć dobrze płatną pracę w branży IT. Jedyne, na co możesz liczyć to jakieś małe firmy typu serwis/sklep komputerowy albo lokalny usługodawca.

Płaca 2.5K na start jest jak najbardziej możliwa w dużym mieście (typu Łódź, Warszawa, Kraków). Nawet powiedziałbym, że to nie jest zbyt wygórowana stawka. Żeby to uzyskać musisz jednak mieć więcej wiedzy niż zyskuje się w technikum - czyli albo studia, albo specjalistyczny kurs z certyfikatem.

Moim zdaniem najlepszą drogą jest pójść na studia informatyczne i jeszcze w czasie studiów (np. na trzecim roku) zgłosić się na staż, po którym (o ile rzeczywiście masz jakąś wiedzę) bez problemu otrzymasz ofertę pracy. Oczywiście studia nie uczą wszystkiego i jeśli będziesz je traktował jako "zło konieczne" - byle zaliczyć, to nawet po informatyce możesz zasilić grono bezrobotnych magistrów ;) Warto dodatkowo się szkolić, czytać branżowe media, uczestniczyć w szkoleniach i konferencjach.

• Popieram 1

Technikum nie uczy praktycznie nic, co by ci pozwoliło zdobyć dobrze płatną pracę w branży IT. Jedyne, na co możesz liczyć to jakieś małe firmy typu serwis/sklep komputerowy albo lokalny usługodawca.

Płaca 2.5K na start jest jak najbardziej możliwa w dużym mieście (typu Łódź, Warszawa, Kraków). Nawet powiedziałbym, że to nie jest zbyt wygórowana stawka. Żeby to uzyskać musisz jednak mieć więcej wiedzy niż zyskuje się w technikum - czyli albo studia, albo specjalistyczny kurs z certyfikatem.

Moim zdaniem najlepszą drogą jest pójść na studia informatyczne i jeszcze w czasie studiów (np. na trzecim roku) zgłosić się na staż, po którym (o ile rzeczywiście masz jakąś wiedzę) bez problemu otrzymasz ofertę pracy. Oczywiście studia nie uczą wszystkiego i jeśli będziesz je traktował jako "zło konieczne" - byle zaliczyć, to nawet po informatyce możesz zasilić grono bezrobotnych magistrów ;) Warto dodatkowo się szkolić, czytać branżowe media, uczestniczyć w szkoleniach i konferencjach.

dokładnie tak :E

ja jestem właśnie na 2 roku i się trochę zawiodłem, bo większość tego co się uczę, to albo coś co umiem, albo coś co mi się zbytnio nie przyda, więc od jakiegoś czasu sam zacząłem kombinować z photoshopem (bo bardziej ciągnie mnie w stronę grafiki).

Jeśli rzeczywiście od dawna siedzisz w sprzęcie komputerowym, to lepiej dla ciebie, bo na egzaminach zawodowych często pojawiają się "historyczne" pytania o rzeczy, których dzisiaj się nawet nie używa.

Kierunków jest cała masa, zależnie od uczelni i wydziału - co innego na uniwerku, co innego na politechnice. Każdy wydział (matematyki, fizyki, zarządzania) prowadzi kierunki informatyczne, na każdym są inne. Co roku też zmienia się oferta uczelni, są organizowane różne programy unijne, np. informatyka w języku obcym.

Jeśli rzeczywiście od dawna siedzisz w sprzęcie komputerowym, to lepiej dla ciebie, bo na egzaminach zawodowych często pojawiają się "historyczne" pytania o rzeczy, których dzisiaj się nawet nie używa.

zgodzę się jestem nowa podstawa programowa, jestem też już po 1 z 3 kwalifikacji zawodowych czyli e.12 montaż i eksploatacja urządzeń komputerowych, poziom egzaminu to dno jeśli wiesz co to raid umiesz włożyć ram i przykręcić dysk twardy to masz już 50% jak wiesz jak dodać członków do grupy utworzyć konto admina to w tym momencie zaliczyłeś egzamin praktyczny a pisemna to już porażka jestem rocznik 96 a jedno z pytań było o sprzęt który powstał w 90 bodajże a że nie jestem archeologiem to nie miałem na to jak odpowiedzieć, ogólnie egzamin zdałem na 56% pisemny i 85% praktyczny nie uznali mi odpowiedzi na temat Raid chyba użyłem zbyt mądrych słów albo nie odpowiadałem pod klucz.. po technikum nie ma co liczyć na pracę w czymś innym niż serwis ja planuję studia na kierunku nie związanym z informatyką bo zrozumiałem że nie jest to dla mnie a wiedza jaką posiadam pozwoli mi na drobne dorabianie w czasie studiów czy też otworzenie drobnego domowego serwisu i dorabiać w nim na "boku" :D  

Ogólnie w dużym  mieście jeżeli jestes po technikum to dostaniesz pracę za 2,5k nawet, ale warunkiem koniecznym jest że trochę czytasz i sam się dokształcasz, zwłaszcza z rzeczy których chcesz robić najwiecej. Ja np w moim technikum zaocznym ( skończyłem inżyniera z fizyki ale nie polecam) w ogóle nie poznałem power shell'a , ale kursów do tego jest na prawdę sporo, to samo python. Jeżeli chcesz iść w kierunku grafii to warto zaopatrywać się w gazetki branżowe żeby wiedzieć co jest na topie. Interesuję Cie hardware, staraj sie prowadzić mikro biznes z naprawami, zawsze czegoś ciekawego się można nauczyć. Studia studiami, przydatna sprawaw, ale o wiele szybciej znajdziesz pracę mając tytuł technika i angielski na C1 niż po studiach z dyplomem uczelnianym rzekomo "b2". Jak rozsądnie zainwestujesz swój czas to na pewno znajdziesz dobrze płatną pracę. Polecam teleinformatykę dużo fajnych rzeczy również z zabezpieczeń sieci, sam po technikum się na to wybieram.